totul despre miopie

Ești pe autostradă și constați că nu vezi clar semnele de circulație decât dacă ești foarte aproape de ele și la fel ți se întâmplă cu numărul autobuzului sau al tramvaiului pe care îl aștepți în stație. Pe de altă parte, însă, îți vine ușor să citești o carte dacă o ții aproape de ochi. Toate acestea pot fi semnele unei posibile miopii, o eroare de refracție care nu reprezintă un pericol, în mod normal, dar care netratată, poate duce la complicații grave și chiar la pierderea vederii.

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce înseamnă miopia, care sunt cauzele și factorii de risc în apariția acestui defect de vedere, care sunt cele mai importante tipuri de miopie și ce simptome au. Totodată, afli care sunt metodele de diagnosticare sau tratament, astfel încât să acționezi la timp și eficient pentru corectarea vederii.

 • Ce este miopia – o privire de ansamblu
 • De ce apare miopia și care sunt factorii de risc
 • Cum se manifestă miopia și ce complicații poate avea
 • Tipuri de miopie
 • Miopia – diagnostic și tratament

Ce este miopia – o privire de ansamblu

Miopia este o eroare de refracție, adică fasciculele de lumină care pătrund în ochi nu sunt refractate (direcționate) corect, proiecția imaginilor nu se realizează pe retină, iar vederea devine neclară. Caracteristica miopiei este că poți vedea corect obiectele aflate în apropierea ta, dar nu și pe cele care sunt la distanță de tine. Miopia poate să apară gradual sau să aibă o evoluție rapidă, perioada în care se acutizează cel mai mult fiind, de obicei, copilăria ori adolescența. De regulă, miopia apare în familie, dar sunt și excepții. În general, un examen oftalmologic obișnuit poate fi suficient pentru diagnosticarea miopiei și stabilirea metodei de corecție adecvată, cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau al chirurgiei refractive.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB), miopia este un defect de vedere comun, întâlnit, la nivel global, în cazul a peste 2,6 miliarde de oameni, dintre care 312 milioane sunt copii și adolescenți care au sub 19 ani.

Ce înseamnă vederea normală

În cazul vederii normale, fasciculele de lumină trec prin mediile transparente ale ochiului (cornee, cristalin, umoarea apoasă, corp vitros), își schimbă direcția inițială (fenomenul de refracție), iar imaginile obiectelor din mediul înconjurător sunt proiectate pe retină, într-un singur punct, numit maculă. În termeni medicali, capacitatea sau proprietatea ochiului de a vedea corect se numește emetropie.

 

totul despre miopie

 

Vedere normală

Ce înseamnă vederea afectată de miopie

În cazul miopiei, imaginea obiectelor din jur este proiectată în fața retinei, fie pentru că linia curbă a cristalinului ori a corneei este prea accentuată, fie pentru că ochiul este prea alungit (miopie axială), fie din cauze patologice.

totul despre miopie

 

Vedere în cazul miopiei

Așadar, la fel ca astigmatismul (proiecția luminii se produce în mai multe puncte, astfel că vederea devine neclară și distorsionată atât de la distanță, cât și de aproape) și hipermetropia (proiecția luminii se produce în spatele retinei, astfel că vederea de aproape este neclară, iar cea de la distanță este corectă), și miopia este o eroare sau un viciu de refracție, însoțit de tulburări de vedere.

De ce apare miopia și care sunt factorii de risc

Principalele cauze ale apariției miopiei sunt legate de:

 • forma neobișnuită a corneei – curbura stratului exterior care îmbracă globul ocular și permite pătrunderea fasciculului luminos în ochi nu este normală;
 • deformarea cristalinului – curbura lentilei care se află în spatele irisului și al pupilei este deformată, iar lumina nu mai este reflectată corect în interiorul globului ocular;
 • forma neobișnuită a ochiului – este vorba de așa-numitul ochi alungit sau de creșterea axială în lungime a ochiului.

Factorii de risc în apariția miopiei

În cele mai multe cazuri, miopia este moștenită în familie. Prin urmare, dacă unul dintre părinți are miopie, este posibil ca și copilul să dezvolte același defect de vedere. În situația în care ambii părinți au miopie, riscurile sunt și mai mari. Dincolo de natura genetică, însă, există și alți factori de risc, cum sunt cei de mediu sau alte probleme de sănătate:

 • stresul vizual constant – potrivit Asociației Americane de Optometrie (AOA), dacă stai excesiv de mult timp cu ochii foarte aproape de computer, televizor, ecranul telefonului, paginile cărților, ale revistelor, poți dezvolta o miopie falsă sau un spasm de acomodație; aceasta înseamnă că vederea tulbure la distanță este o consecință a efortului excesiv la care ochii sunt supuși pentru a vedea de aproape și a faptului că ei nu se pot readapta rapid pentru a vedea clar de la distanță; odată cu odihnirea ochilor, miopia dispare; totuși, un astfel de stres vizual constant poate afecta permanent vederea la distanță;
 • diabetul sau cataracta incipientă – simptomele miopiei pot fi semne ale nivelului crescut de zahăr din sânge, în cazul persoanelor diabetice, sau un indiciu timpuriu al dezvoltării cataractei.

Cum se manifestă miopia și ce complicații poate avea

 

totul despre miopie

 

De cele mai multe ori, miopia este depistată în copilărie și este diagnosticată în primii ani de școală. În cazul unui copil, miopia se poate manifesta astfel:

 • strabism persistent (axele ochilor nu sunt paralele și unul sau ambii ochi deviază);
 • nevoia de a sta foarte aproape de televizor, tabletă, monitorul computerului, de tablă (în clasă);
 • neobservarea corectă a prezenței obiectelor aflate la distanță;
 • clipitul excesiv;
 • frecarea frecventă a ochilor.

Alte simptome ale miopiei (inclusiv la adulți) sunt:

 • vederea neclară la distanță;
 • nevoia de apropiere pentru a putea citi sau vedea ori închiderea parțială a pleoapelor pentru a vedea clar;
 • dureri de cap cauzate de oboseala ochilor;
 • dificultatea de a conduce autovehicule, mai ales în timpul nopții (miopie de noapte).

Toate aceste simptome sunt motive întemeiate pentru un consult oftalmologic amănunțit, mai ales atunci când vederea neclară a obiectelor de la distanță este atât de pronunțată, încât îți afectează activitățile zilnice, însă ele nu reprezintă o urgență medicală.

Totuși, există unele situații în care este indicat să te prezinți de urgență la medic, pentru că pot fi semnele desprinderii retinei, care este o complicație rară a miopiei:

 • miodezopsii („musculițe zburătoare” sau „pete plutitoare”) bruște – puncte, linii, virgule sau particule în câmpul vizual, care apar în același timp cu mișcările globului ocular;
 • flash-uri sau sclipiri luminoase în unul sau în ambii ochi;
 • senzația de perdea care coboară peste câmpul vizual.

Complicațiile miopiei

În mod normal, miopia nu reprezintă un risc major pentru sănătate, însă în cazul în care nu acorzi atenție simptomelor sau nu urmezi un tratament adecvat, pot să apară complicații, cum ar fi:

 • dezvoltarea altor afecțiuni oftalmologice – miopia severă (uneori chiar și cea moderată) poate crește riscul dezlipirii retinei, apariției glaucomului, a cataractei, a maculopatiei miopice (leziuni în zona centrală a retinei; țesuturile din globul ocular se întind și se subțiază, cauzând apariția unor vase noi de sânge, firave și care pot sângera);
 • scăderea nivelului de siguranță – mai ales când conduci sau dacă ești nevoit să folosești echipament special la locul de muncă, vederea neclară la distanță poate deveni o problemă de siguranță pentru tine și cei din jur;
 • accentuarea senzației de oboseală a ochilor – permanentul efort de a încerca să vezi cât mai bine, strângerea pleoapelor, apropierea obiectelor cât mai mult de ochi (atunci când e posibil), toate duc la accentuarea senzației de oboseală a ochilor;
 • calitatea redusă a vieții – dacă nu mai poți să-ți îndeplinești corect și eficient sarcinile de serviciu, apare riscul concedierii; are loc creșterea nivelului de stres, pentru că te confrunți cu un disconfort vizual permanent.

Este important de reținut că miopia beneficiază de metode de compensare și că simptomele ei pot fi ameliorate substanțial prin folosirea ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact ori cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Medicul specialist poate determina gradul miopiei și stabilește care sunt soluțiile adecvate nevoilor tale.

Tipuri de miopie

În funcție de cauzele care duc la apariția miopiei, aceasta poate fi de mai multe tipuri:

 • axială – atunci când este vorba despre lungimea axială a ochiului care provoacă tulburarea de vedere;
 • refractară – când fie corneea, fie cristalinul are o formă anormală și nu permite refractarea corectă a luminii;
 • degenerativă – denumită și patologică ori progresivă, este caracterizată de degradarea țesuturilor, modificarea lor și este asociată cu o eroare mare de refracție; de foarte multe ori, este una dintre cauzele care duc la afecțiuni oftalmologice severe și chiar la orbire.

Medicul oftalmolog poate stabili gradul miopiei, adică gravitatea simptomelor și, implicit, poate recomanda tratamentul adecvat. Din această perspectivă, miopia poate fi:

 • miopia simplă sau ușoară – ochiul este sănătos, doar că forma corneei sau a cristalinului este ușor anormală; se compensează prin purtarea ochelarilor ori a lentilelor de contact;
 • miopia moderată – poate să se suprapună cu o altă afecțiune – fie o altă eroare de refracție, cum este astigmatismul (astigmatism miopic sau mixt), fie presbiopie ori presbiția – afecțiune oculară specifică procesului de îmbătrânire și caracterizată prin pierderea treptată a capacității ochilor de a se focusa asupra obiectelor aflate la mică distanță;
 • miopia severă – în acest tip de miopie, de cele mai multe ori, ochiul crește mai mult decât ar trebui și devine alungit în față și în spate; pe lângă dificultatea de a vedea obiectele de la distanță, poate să mai apară și riscul dezvoltării altor afecțiuni, cum sunt desprinderea retinei, cataracta sau glaucomul;
 • miopia patologică sau degenerativă – este cea mai gravă formă de miopie și, de obicei, este o moștenire de la părinți; ochiul se alungește foarte repede, de regulă, în perioada adolescenței, și miopia se poate agrava pe parcursul vieții adulte; pe lângă vederea neclară la distanță, poate crește riscul dezvoltării glaucomului sau creșterea anormală a vaselor de sânge (neovascularizația coroidiană).

Unele persoane pot avea probleme cu vederea la distanță doar pe timpul nopții. Este vorba despre așa-numita „miopie de noapte”, când lumina foarte slabă creează ochiului dificultate în a focusa corect imaginile. În acest caz, se mai poate întâmpla ceva: pupila dilatată (la comanda irisului), în condiții de întuneric, permite pătrunderea în globul ocular a mai multă lumină periferică, nefocusată, ceea ce duce iar la tulburări de vedere.

Miopia – diagnostic și tratament

totul despre miopie

Miopia poate fi depistată la un simplu examen oftalmologic și, în mod normal, poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact ori al chirurgiei refractare. Erorile de refracție sunt măsurate în dioptrii (D), iar în miopie, ele sunt notate cu minus. În funcție de diferitele tipuri de miopie, valorile acestora pot fi:

 • miopia mică – între 0 D și -3 D;
 • miopia medie – între -3 D și -6 D;
 • miopia mare – între -6 D sau mai mult;
 • miopia patologică sau degenerativă – valorile sunt de la -8 D în jos; potrivit National Institutes of Health, afecțiunile retinei, cataracta, glaucomul sunt toate asociate cu riscul pierderii vederii și pot să apară chiar și în cazul pacienților cu miopie moderată sau severă, însă în cazul miopiei patologice, acest risc este crescut.

Este de reținut că, de cele mai multe ori, la naștere, bebelușii sunt hipermetropi, dar pe măsură ce cresc și ochiul începe să se dezvolte normal, viciul de vedere se atenuează și, în jurul vârstei de 5-8 ani, devin emetropi, adică văd corect. În termeni de specialitate, acest proces se numește emetropizare și reprezintă în continuare un subiect de studiu, pentru că nu se știe cu exactitate în ce măsură evoluția este determinată genetic, modelată de experiențele vizuale din copilărie sau epidemiologic.

Diagnosticarea miopiei

O diagnosticare corectă înseamnă un examen oftalmologic complex, care va testa:

 • acuitatea vizuală – medicul te va pune să citești litere și cifre aflate la o anumită distanță de tine;
 • determinarea de dioptrii – aceasta este măsurată cu ajutorul unui foropter si al unui autorefractometru; în primul caz, citești litere și cifre uitându-te prin mai multe lentile corective, pentru ca medicul să stabilească tipul de lentilă potrivită pentru tine; în al doilea caz, aparatul introduce lumină în ochi și apoi măsoară cum se refractă până în spatele globului ocular;
 • curbura corneei – cu ajutorul unui keratometru sau al unei topografii, poate fi determinată forma curburii corneei.

Pe lângă toate acestea, medicul mai poate folosi picături speciale, care împiedică ochiul să-și schimbe focalizarea în timpul testelor, dar și pentru dilatare. Astfel, ochii pot deveni sensibili la lumină, câteva ore după examenul medical. Utilizând datele tuturor acestor teste de bază și pe ale altora, acolo unde este nevoie, se stabilesc diagnosticul și tratamentul.

Tratamentul miopiei – ce soluții există pentru corectarea vederii

Este foarte important să reții că, odată apărută, miopia nu dispare de la sine, dimpotrivă, dioptriile cresc pe măsură ce înaintezi în vârstă. Prin urmare, după consultul oftalmologic complex, medicul specialist îți va indica un tratament pentru corectarea erorii de refracție, stoparea sau ameliorarea simptomelor miopiei (nu întotdeauna poate fi corectată). Astfel, în funcție de gradul miopiei și de istoricul tău medical, îți pot fi recomandate următoarele variante pentru corectarea miopiei:

 • purtarea ochelarilor de vedere – cea mai simplă metodă de compensare este purtarea ochelarilor de vedere, cu lentile sferice divergente, cu minus;
 • folosirea lentilelor de contact – de obicei, în tratamentul miopiei sunt indicate lentilele de contact moi; iată care sunt recomandările noastre în ceea ce privește produsele pe care le poți găsi în portofoliul nostru:
  • ACUVUE OASYS 1-DAY WITH HYDRALUXE – cu ajutorul tehnologiei Hydraluxe™, lentilele Acuvue Oasys 1-Day, de unică folosință, oferă o vedere mai bine conturată și mai clară, pentru că stabilizează filmul lacrimal (datorită moleculelor similare lacrimilor) și reduc senzația de ochi uscat sau de oboseală a ochilor; lentilele sunt disponibile pentru dioptrii de până la -12 D (cu distanță vertex ajustată, ceea ce corespunde unei dioptrii de -14.00 în lentila aeriană a ochelarilor de vedere);
  • DAILIES AQUA COMFORT PLUS – lentile de contact sferice, de unică folosință, cu dioptrii de până la -15, special concepute pentru persoanele cu miopie sau hipermetropie; sunt recomandate mai ales dacă îți place să faci multă mișcare în aer liber sau practici un sport; lentilele Dailies AquaComfort Plus sunt dotate cu un sistem unic de hidratare, Triple Action Moisture, cu triplă acțiune: lubrifiază dimineața, umidifică peste zi și reîmprospătează lentilele seara;
  • PUREVISION2 HD – lentilele lunare PureVision 2HD, cu dioptrii de până la -12, permit o transmisibilitate a oxigenului de 130 Dk/t, având ca efect reducerea oboselii și a înroșirii ochilor; un ochi sănătos este unul care primește exact cantitatea de oxigen de care are nevoie, prin urmare, aceste lentile pot fi purtate atât pe timpul zilei, cât și noaptea, timp de 30 de zile.
 • chirurgia refractivă – în anumite cazuri, medicul poate recomanda intervențiile chirurgicale cu laser, care modifică refracția globală a ochiului, astfel încât vederea să devină clară; o altă variantă este înlocuirea cristalinului sau implantarea unor lentile refractive (pentru miopiile de peste -7 și -8 D, chiar și până la -30 D).

Miopia este una dintre erorile de refracție cauzate de forma neobișnuită a corneei, a cristalinului ori a globului ocular, dar este favorizată și de factori genetici sau care țin de obișnuințe. În mod normal, ea poate fi tratată și corectată, însă nu întotdeauna, cazuri în care poate fi doar stopată sau ameliorată. De obicei, ea nu reprezintă un pericol, însă neglijată, poate duce la complicații și chiar la pierderea vederii. Prin urmare, alege să fii bine informat și apelează la recomandările medicilor specialiști pentru o diagnosticare și un tratament eficient al miopiei.

Asociația Americană de Optometrie (AOA) recomandă controalele oftalmologice la următoarele intervale:

 • o dată la 6 luni – în cazul bebelușilor;
 • o dată la 3 ani – în cazul copiilor;
 • înainte să meargă la școală – pentru că urmează o perioadă solicitantă pentru cel mic;
 • o dată la 2 ani – în timpul anilor de școală;
 • o dată la 5 sau la 10 ani – între 20 și 30 de ani;
 • o dată la 2 sau la 4 ani – între 40 și 54 de ani;
 • o dată la 3 ani – între 55 și 64 de ani;
 • o dată la 2 ani – peste 65 de ani;
 • o dată pe an sau mai des – în cazul copiilor sau adulților cu risc ridicat de dezvoltare a unei afecțiuni oftalmologice.

Surse:

https://www.iapb.org/vision-2020/who-facts/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123161/#B1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556

https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y

https://www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia#1

https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness

 

Sursa foto: Shutterstock