Totul despre Astigmatism : Ce este, simptome, diagnostic si tratament

ce-este-astigmatismul_434500840-1

Imaginează-ți că te afli într-o casă a oglinzilor în care te vezi distorsionat sau neclar. Dacă ești într-un parc de distracții, experiența este amuzantă. În momentul în care te confrunți, însă, cu un diagnostic medical, lucrurile nu mai sunt chiar atât de simple. Astigmatismul, pentru că despre el vorbim, nu este o afecțiune care să nu poată fi ținută sub control, astfel încât să nu ducă la complicații, însă este foarte important să fii bine informat și să apelezi la medicii specialiști pentru diagnostic și tratament.

Din această perspectivă, îți explicăm, în cele ce urmează, ce este astigmatismul, cum se manifestă, dar și care sunt soluțiile concrete pentru corectarea vederii. Totul, pentru ca tu să știi cum să acționezi corect într-o astfel de situație, fie că ai primit diagnosticul recent și vrei să întelegi mai bine cu ce te confrunți, de fapt, fie că ai această afecțiune de mai mult timp și dorești să afli care sunt cele mai noi variante de tratament pentru nevoile tale.

 

Ce este astigmatismul și de ce apare

Ochiul uman este unul dintre cele mai complexe organe senzoriale, care, asemeni unei camere video, captează informații din mediul extern, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine lumea înconjuratoare. Calitatea vederii depinde, printre altele, de forma și de felul în care funcționează componentele ochiului, un glob usor asimetric, care nu depășește în diametru 2,54 cm. Partea din față, pe care o vezi când te uiți în oglindă, cuprinde:

 • corneea – stratul exterior, mereu umed, transparent, care permite fasciculului luminos să pătrundă în globul ocular;
 • irisul – inelul colorat, care controlează cantitatea de lumină ce penetrează ochiul; culoarea depinde de cantitatea și tipul de pigment și este determinată de genele moștenite de la părinți;
 • pupila – punctul negru, din mijlocul ochiului, înconjurat de iris; ea se dilată sau se contractă, în funcție de cantitatea de lumină din mediul extern; astfel, dacă este întuneric, irisul va permite dilatarea pupilei, pentru ca în ochi să pătrundă mai multă lumină, în vreme ce într-un ambient cu lumina puternică, se va întâmpla exact invers;
 • sclera – stratul alb care acoperă întregul glob ocular, cu două excepții: în partea din față, unde este încorporată corneea, și în partea din spate, unde se află nervul optic;
 • conjunctiva – un țesut foarte subțire care protejează întreaga suprafață exterioară a ochiului, cu excepția corneei.

În spatele irisului și al pupilei, se află cristalinul (lentila). Fasciculul luminos este proiectat pe retină, membrana ce îmbracă partea interioară a globului ocular și pe care se regăsesc celulele senzoriale cu ajutorul cărora lumina este tranformată în impulsuri electrice. Acestea sunt preluate de nervul optic care le transmite creierului. Pe retină se află un punct, cât un vârf de ac, numit macula sau fovee, esențial pentru claritatea vederii centrale și pentru percepția culorilor, pentru că în această zonă este cea mai mare densitate de celule senzoriale. Este esențial ca proiecția imaginilor obiectelor pe care le vedem să se producă în acest punct.

 

Ce se întâmplă în cazul vederii normale

În mod normal, când razele de lumina intră în contact cu ochiul, ele trec prin mediile transparente ale acestuia (corneea, umoarea apoasa, cristalinul, corpul vitros) și se produce fenomenul de refracție. Practic, fasciculele luminoase își schimbă direcția, astfel încât proiectarea imaginilor obiectelor din mediul înconjurător să se realizeze pe retină, într-un singur punct (macula). Vederea este astfel clară, colorată, reflectă dimensiunile, pozițiile și distanțele corecte ale obiectelor.

vedere-normala

Vedere normală

 

Ce se întâmplă în cazul vederii afectate de astigmatism

 

În cazul astigmatismului, proiecția luminii se produce în mai multe puncte, astfel că vederea devine neclară și distorsionată, indiferent de distanța la care se află obiectele din jur. Acest lucru se intamplă din cauza formei corneei sau a cristalinului. De regulă, suprafața corneei este rotundă, ca a unei mingi de fotbal. În astigmatism, ea este ca un ou sau ca o minge de rugby. Cristalinul își modifică raza de curbură, în funcție de distanța la care privim, dar în cazul acestei afecțiuni oftalmologice, curbura are o formă anormală. Astfel, lumina nu mai poate fi refractată corect, ceea ce în termeni medicali se numește eroare de refracție.

 

vedere in cazul astigmatismului

Vederea în cazul astigmatismului

 

Așadar, astigmatismul este o afecțiune oculară cauzată de imperfecțiunea cuburii corneei și/sau a cristalinului și are ca rezultat vederea neclară și distorsionată atât de la distanță, cât și de aproape. Este de reținut că aproape toți oamenii au astigmatism într-o mai mică sau mai mare măsură. De foarte multe ori, manifestarile lui nu sunt atât de grave, încât să necesite acțiuni de corecție. Când se întâmplă, însă, acest lucru, opțiunile de tratament sunt ochelarii de vedere, lentilele de contact sau intervenția chirurgicală. De asemenea, el poate să apară alături de miopie (focalizarea luminii în fața retinei) sau hipermetropie (focalizarea luminii în spatele retinei). Astigmatismul, miopia și hipermetropia sunt toate erori sau vicii de refracție, însoțite de tulburări de vedere.

 

Cauzele astigmatismului

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), nu se cunoaște cauza exactă pentru care forma corneei sau a cristalinului este diferită de la persoană la persoană, dar este foarte posibil să fie o afecțiune moștenită de la părinți.

Dincolo de factorul genetic, caz în care astigmatismul este prezent încă de la naștere, el mai poate surveni și în urma unei leziuni oculare sau a unei intervenții chirurgicale. Există cazuri în care eroarea de refracție este provocată de o afecțiune oculară cum este keratoconus, adică degenerarea progresiva a corneei, care se subțiază și ia forma unui con. De obicei, în aceste situații, astigmatismul nu poate fi compensat prin purtarea ochelarilor de vedere și este nevoie de lentile de contact speciale pentru o vedere mai clară sau chiar de un transplant de cornee.

Reține că astigmatismul nu este cauzat și nici agravat de cititul la lumină slabă sau de privitul prea aproape la televizor ori în ecranul calculatorului.

 

Factorii de risc în apariția astigmatismului

Astigmatismul poate să apară atât în cazul adultilor, cât și la copii. Pe lângă cauzele propriu-zise (factori etiologici), există și factori de risc care pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni, cum ar fi:

 • istoricul medical – existența în familie a unor cazuri de astigmatism sau de keratoconus (degenerarea corneei);
 • anumite intervenții chirurgicale oculare (cataracta, de exemplu);
 • infecții oculare;
 • subțierea corneei;
 • cicatrizarea corneei;
 • miopia forte.

 

Care sunt simptomele astigmatismului

 

exemplu de vedere afectata de astigmatism

Exemplu de vedere afectată de astigmatism

Astigmatismul poate fi compensat cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact și poate fi tratat prin intervenție chirurgicală. Principalele simptome ale acestei afecțiuni oculare sunt:

 • vedere neclară sau distorsionată;
 • senzație de oboseală la nivelul ochilor;
 • disconfort ocular;
 • cefalee (dureri de cap);
 • tulburări de vedere pe timp de noapte;
 • nevoia acută de a miji ochii, ca să vezi mai bine.

Este bine să apelezi la recomandarile medicului specialist dacă ai vreunul dintre aceste simptome, pentru ca ele pot fi semnele și ale altor afecțiuni. Totodată, la un examen de specialitate poate fi determinat gradul astigmatismului de care suferi și îți pot fi indicate opțiunile eficiente pe care le ai ca să corectezi tulburarea de vedere.

 

Complicații ale astigmatismului

În mod normal, dacă astigmatismul este diagnosticat corect, el poate fi corectat, în funcție de situație. De obicei, complicațiile apar în cazul copiilor, pentru că aceștia, spre deosebire de adulți, de foarte multe ori nu își dau seama dacă vederea lor e bună sau nu. Orice eroare de refracție poate duce la ambliopie (ochiul leneș). În acest caz, dacă un ochi are un viciu de refracție mai mare, creierul nu percepe imaginea de la acel ochi, iar vederea poate fi afectată permanent, chiar dacă se intervine la un moment dat pentru corectarea ei.

Apoi, astigmatismul necorectat poate afecta activitatea școlară sau capacitatea copilului de a practica un sport. De aceea, potrivit Asociatiei Americane de Optometrie (AOA), controalele oftalmologice sunt esențiale în următoarele perioade ale dezvoltării copilului:

 • la șase luni;
 • la trei ani;
 • înainte să meargă la școală;
 • o dată la doi ani, în timpul anilor de școală;
 • minim o dată pe an, chiar la 6 luni (copiii care au un risc ridicat).

Uneori, schimbarea curburii cristalinului, care se produce în jurul vârstei de 50-60 de ani, poate fi un indiciu pentru debutul unei cataracte. În cazul adulților, este recomandat un control oftalmologic o dată la doi ani sau chiar mai des, dacă au anumite afectiuni cronice, ca diabetul, de exemplu.

 

Tipuri de astigmatism

Atunci când tulburarea de vedere este cauzată de forma neregulată a corneei, este vorba despre astigmatismul cornean, iar dacă este provocată de forma cristalinului, astigmatismul este lenticular. În cazul acestuia din urmă, cei mai mulți pacienți prezintă o formă normală a corneei.

Astigmatismul mai poate fi clasificat și după alte criterii, astfel:

 • astigmatism neregulat – care nu poate fi corectat, de obicei, cu ajutorul lentilelor externe obișnuite; este cauzat de afecțiuni oftalmologice degenerative, cum este keratoconus; apar deformări la nivelul corneei;
 • astigmatism regulat – poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor; se referă la incapacitatea de a focaliza corect, din cauza formei atipice a corneei sau a cristalinului.

 

În funcție de prezența altor erori de refracție, astigmatismul poate fi:

 • miopic – atunci când este asociat cu miopia;
 • hipermetropic – atunci când apare împreuna cu hipermetropia;
 • mixt – una dintre axele oculare determină o eroare negativă (miopie), iar cealaltă axă oculară determină un viciu de refracție pozitiv (hipermetropie).

Mai există și o formă de astigmatism fiziologic, când curbura ovală a corneei este cauzată de clipit, adică deformarea suprafeței țesutului se produce în urma presiunii constante a pleoapelor. În această situație, de cele mai multe ori, nu este nevoie de corecție optică.

 

Astigmatismul – diagnostic și tratament

Diagnosticarea astigmatismului se realizează în urma unui examen oftalmologic complex, care implică o serie de teste pentru verificarea sănătății ochiului și a refracției, cea care determină refractarea fasciculelor luminoase, astfel încât imaginea să se formeze corect pe retină și vederea să fie clară. Consultul va determina claritatea vederii la diferite distanțe și nu numai. Un astfel de examen este esențial pentru prescrierea ulterioară a tratamentului, adică a ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact potrivite tipului de astigmatism. În unele cazuri, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală. Este important să cunoști în ce constau testele care ți se vor face și ce date să oferi medicului. O bună informare te va ajuta întotdeauna să pui întrebările corecte și să ai așteptări realiste.

Diagnosticarea astigmatismului

Înainte de a te prezenta la consultul propriu-zis, există o serie de date pe care ar fi bine să le ai pregătite, iar cele mai importante dintre ele sunt, potrivit Mayo Clinic, răspunsurile la următoarele întrebări:

 • Ce simptome ai și de cât timp le-ai observat?
 • Care este gravitatea simptomelor? Există ceva ce le ameliorează sau le amplifică?
 • Simptomele sunt ocazionale sau frecvente?
 • Ai trecut recent printr-o situație stresantă sau traumatizantă?
 • Există în istoricul tău medical cazuri de afecțiuni oftalmologice?
 • Ce medicamente, vitamine, suplimente alimentare iei în mod curent pentru alte afecțiuni?
 • Ce alte examene oftalmologice ai mai facut în trecut?

Reține că o diagnosticare corectă și din timp este foarte importantă pentru ameliorarea simptomelor afecțiunii și pentru monitorizarea evoluției ei. De pildă, în cazul foarte multor copii, diagnosticul vine târziu și corectarea vederii devine dificilă. Totodată, valoarea astigmatismului, măsurată în dioptrii, poate crește de la an la an și de aceea este recomandat un consult periodic.

După ce medicul află care este istoricul tău medical, urmează o examinare complexă a ochilor, care poate include:

 • testarea acuității vizuale – medicul te va pune să citești litere și cifre de pe un panou aflat la o anumită distanță de tine; astfel, va determina cât de bine poți vedea;
 • testarea refracției și a unei corecții optice propuse – medicul poate folosi și un foropter; concret, vei citi litere sau cifre uitându-te prin mai multe tipuri de lentile de sticlă din trusa de testare din cabinet; pe baza răspunsurilor tale, medicul va stabili ce tip de lentilă îți poate corecta vederea; mai poate fi utilizat și un autorefractometru care transmite lumină în ochiul tău și apoi măsoară cum fasciculul este refractat până în spatele globului ocular; medicul determină, astfel, ce lentile îți sunt necesare;
 • testarea curburii corneei – utilizând un keratometru, medicul măsoară curbura corneei; adesea, această măsurătoare este inclusă în refractometrie; uneori, poate fi necesară și o topografie corneană, pentru a afla mai multe informații despre forma suprafeței corneei.

Tratamentul astigmatismului – soluții pentru corectarea vederii

tratament astigmatism

 

În general, astigmatismul, la fel ca alte erori de refracție (miopia sau hipermetropia), poate fi compensat cu ajutorul ochelarilor saul al lentilelor de contact și tratat prin intermediul chirurgiei refractive. Medicul specialist este singurul care poate decide care ar fi cea mai potrivita variantă în cazul tău. Este important să soliciți informații despre toate variantele care îți sunt prezentate și să urmezi întocmai indicațiile medicului.

În cazul în care astigmatismul poate fi corectat, tratamentul poate include:

 • folosirea ochelarilor de vedere – pentru corectarea astigmatismului, sunt recomandați ochelarii de vedere cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice; curbura lentilelor actionează ca un contrapunct la forma anormală a corneei sau a cristalinului, care cauzează tulburarea de vedere; lentilele ajută la proiectarea corectă a razelor de lumină pe retină, pentru a se obține o imagine clară a obiectelor din jur; astfel de ochelari au efecte foarte bune, în mod special pentru vederea frontală; uneori, în funcție de corecția de care ai nevoie, este posibil ca, până te obisnuiești cu ei, să ai impresia că podeaua sau pereții sunt înclinați; în astigmatismul sever, acomodarea poate dura peste o săptămână, potrivit WebMD; dacă nu observi o ameliorare a simptomelor, este recomandat să mergi la un nou control de specialitate, pentru a ajusta dioptria primită; este de menționat că, în cazul copiilor, acomodarea este mult mai ușoară;
 • folosirea lentilelor de contact – în tratamentul astigmatismului, medicul poate recomanda lentilele de contact moi sau rigide torice (datorită formei lor); lentilele sunt moi sau rigide, în funcție de materialul din care sunt realizate; în astigmatism, de obicei, cele rigide sunt mai eficiente; există cel puțin un tip de lentile de contact torice la fiecare producător; iată care sunt recomandările noastre, în ceea ce privește produsele pe care le poți găsi în portofoliul nostru:
  • BIOTRUE ONEday ASTIGMATISM – lentilele de contact de unică folosință Biotrue® ONEday sunt realizate dintr-un material revoluționar, HyperGel™, similar fiziologiei ochilor tăi, iar cu ajutorul tehnologiei High Definition™ Optics, poți avea o vedere clară, chiar și atunci când lumina este difuză; totodată, beneficiezi de protecție UV;
  • ULTRA ASTIGMATISM – lentilele de contact lunare Ultra pentru Astigmatism sunt dotate cu tehnologia OpticAlign™ Design, ceea ce îți conferă un plus de confort, pentru că asigură stabilitatea în momentul în care lentilele se rotesc; astfel, vei avea o vedere clară, fără halouri și reflexii care să-ți creeze disconfort; apoi, tehnologia inovatoare MoistureSeal™ asigură hidratarea lentilelor 16 ore pe zi;
  • AIROPTIX PLUS HYDRAGLYDE FOR ASTIGMATISM – lentile de contact lunare, cu tehnologie SmartShield®, care creează un strat protector ultra subțire, îți oferă confort și o vedere clară; lentilele sunt protejate față de acțiunea impurităților și este prevenită formarea depozitelor care ar putea fi factor iritant pentru ochi;
  • PURE VISION 2HD TORIC – lentilele de contact lunare PureVision®2 HD pentru Astigmatism au fost special concepute cu trei tehnologii inovatoare: Auto Align Design™, care asigură stabilitatea lentilelor, High Definition™ Optics, pentru vedere clară în orice imprejurare, și ComfortMoist™, care îți oferă un confort sporit.
  • ACUVUE® OASYS FOR ASTIGMATISM – lentile de contact bilunare, ce beneficiază de două tehnologii inovatoare: EYELID STABILISED, ce ajută la menținerea lentilei de contact în poziția corectă pentru a asigura vedere clară și Hydraclear® Plus ce contribuie la stabilizarea filmului lacrimal pentru a asigura hidratare și confort sporit.
 • intervențiile chirurgicale refractive – pot fi realizate cu ajutorul laserului care corectează forma corneei ori pot presupune implantarea unor lentile intraoculare refractive.

Astigmatismul este, alături de miopie și de hipermetropie, un viciu de refracție, cauzat de imperfecțiunea formei corneei și/sau a cristalinului. Nu se cunoaște, momentan, nicio metodă prin care să fie prevenit, dar poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau al intervențiilor chirurgicale. Netratat, poate duce la complicații, mai ales în cazul copiilor. De aceea, este foarte important să te informezi și să apelezi la recomandările medicilor specialiști atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și pentru alegerea celor mai bune soluții, în funcție de nevoile tale.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-astigmatism

https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/astigmatism

https://www.webmd.com/eye-health/astigmatism-eyes

https://airoptix.myalcon.com/contact-lenses/air-optix/contact-lens-technology/

 

Sursa foto: Shutterstock