Tipuri de lentile pentru ochelari și tratamentele aplicate acestora

 

lentile de contact tratamente

Fie că vrei să înlocuiești perechea de ochelari actuală, fie că ești la prima căutare, vei observa că există mai multe tipuri de lentile disponibile pe piață: progresive, heliomate, din sticlă naturală sau organică și multe alte categorii. Discutăm în acest articol despre caracteristicile fiecărui tip de lentilă în parte, dar și despre tratamentele pe care le poți aplica, pentru a oferi mai multă protecție și rezistență ochelarilor de vedere.

 • Din ce materiale pot fi făcute lentilele de ochelari
 • Ce tipuri de lentile există în funcție de utilizare
 • Tipuri de lentile în funcție de grosime
 • Ce tip de tratament poți aplica lentilelor pentru ochelarii de vedere

Din ce materiale pot fi făcute lentilele de ochelari

 

lentile de contact tratamente

Orice pacient își dorește ca perechea de ochelari să fie confortabilă, practică, estetică și să aibă un design potrivit trăsăturilor și formei feței. Mai mult decât atât, lentilele trebuie să fie rezistente și incasabile, iar asta depinde în special de materialul din care sunt confecționate. Astfel, pot exista trei tipuri de lentile:

Lentile din plastic sau din sticlă organică – sunt foarte rezistente la spargere, sunt ușoare, confortabile și oferă o protecție bună, fiind ideale pentru activități sportive și persoanelor dinamice și care au nevoie să își protejeze suplimentar ochii. Un alt avantaj al lentilelor de plastic este că pe ele se pot aplica diverse tratamente: antireflex, fotocromic sau pretecție pentru calculator.

Lentile din policarbonat – sunt de 10 ori mai rezistente la impact decât lentilele din plastic obișnuite, putând fi alegerea optimă în cazul ochelarilor pentru copii.

Descopera AICI gama noastra de OCHELARI VEDERE PENTRU COPII

Un alt avantaj este acela că lentilele din policarbonat sunt cu 30% mai ușoare decât cele din plastic obișnuit și au un indice de refracție de 1.59, ceea ce le face mai subțiri decât lentilele standard cu indice de refracție 1.50.

Lentile din sticlă naturală – au un preț accesibil. Chiar dacă sunt mai puțin folosite, avantajul lor este acela că oferă percepția cea mai clară a imaginilor în comparație cu celelalte materiale.

Citește și: OCHELARI DE VEDERE VS LENTILE DE CONTACT: CUM STII CE TI SE POTRIVESTE

Ce tipuri de lentile există în funcție de utilizare

lentile de contact tratamente

Materialul din care sunt confecționate nu este singurul criteriu de clasificare al lentilelor. Ele pot fi stabilite și în funcție de modalitatea de corectare a defectelor. Astfel, pot exista:

 • Lentile monofocale – sunt cea mai bună soluție pentru a corecta fie vederea de aproape, fie pe cea de la distanţă. Caracteristica lor principală este că au aceeași putere dioptrică, uniformă pe întreaga suprafață a lentilelor. De aceea, sunt recomandate pacienților care suferă de miopie (afecțiune caracterizată prin formarea imaginii în fața retinei, ceea ce face ca obiectele aflate la distanță să fie văzute în ceață) sau hipermetropie (afecțiune caracterizată prin formarea imaginii în spatele retinei, ceea ce face ca imaginile aflate în apropiere să devină încețoșate). De asemenea, lentilele monofocale pot fi potrivite pentru prima pereche de ochelari, pentru ochelarii de copii sau pentru cei standard, de zi cu zi.
 • Lentile bifocale – spre deosebire de lentilele monofocale, care au un singur punct focal, lentilele bifocale sunt alcătuite din două tipuri de lentile, a căror îmbinare poate fi remarcată datorită liniei de demarcație dintre cele două lentile. De regulă, lentila de jos este mai mică și permite utilizatorului să vadă clar obiectele aflate în apropiere, iar partea de sus a lentilei este destinată vederii la distanță. Lentilele bifocale pot fi utilizate pentru a corecta prezbiopia (afecțiune care se instalează odată cu înaintarea în vârstă și presupune scăderea capacității de a vedea bine de aproape). Dezavantajul acestui tip de lentilă este că trecerea dintre cele două puncte focale este destul de bruscă și poate crea un decalaj vizibil, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane preferă lentilele progresive în locul celor bifocale.
 • Lentilele progresive – sunt recomandate pentru corecția miopiei, hipermetropiei și prezbiopiei, pot fi utilizate pentru citit, lucrul la calculator sau pentru vederea la distanță. Avantajul principal este că, spre deosebire de lentilele bifocale și trifocale, cele progresive asigură o trecere lentă, uniformă, între punctele focale și nu există linii de demarcație între lentile, astfel, se asigură un confort vizual excelent.

Tipuri de lentile în funcție de grosime

În general, grosimea lentilei este dată de indicele de refracție și numărul de dioptrii. Cu cât indicele este mai mare, cu atât lentila este mai subţire, însă, în cazul dioptriilor, situația este invers. Cu cât cresc dioptriile, cu atât lentila devine mai groasă. Asta înseamnă că, pentru a obține o estetică mai bună, dioptriile mai mari sunt potrivite cu lentile ce au un indice de refracție mare. Dezavantajul este că, în cazul acesta, pot apărea aberații cromatice, care se pot corecta cu un tratament antireflex de calitate. Iată, în continuare, ce tipuri de lentile există, în funcție de grosime:

 • Lentile cu indice standard de refracție: 1.48 – 1.54;
 • Lentile cu indice mediu de refracție: 1.54 – 1.64 – sunt mai ușoare și mai subțiri decât cele de 1.5, fiind potrivite pentru cei care au dioptrii între +/- 3.5 și +/- 4.75;
 • Lentile cu indice mare de refracție: 1.64 – 1.74 – au dioptrii între +/- 4.75 și +/- 8;
 • Lentile cu indice de refracție superior: ≥ 1.74 – au dioptriile medii și mari (de peste +/- 8);
 • Lentile cu indice de refracţie 1,8 – de regulă, sunt potrivite pentru miopie mare;
 • Lentile cu indice de refracţie 1,9 – sunt recomandate celor care suferă de miopie severă.

O altă modaltate pentru a obține o lentilă subțire și estetică este de a apela la lentilele asferice. Acestea au un design aplatizat care conferă o zonă optică mai mare decât lentilele sferice.

Ce tip de tratament poți aplica lentilelor pentru ochelarii de vedere

Pentru a oferi protecție îndelungată ochelarilor, dar și pentru a spori confortul vizual atât în mediile interioare (casă, birou), cât și în spațiile aflate în aer liber și expuse diferitelor schimbări meteo de temperatură și lumină, lentilelor li se pot aplica diferite tratamente, care funcționează ca un înveliș protector. Iată care sunt printre cele mai importante:

Tratament pentru lumină albastră

Laptopurile, tabletele, telefoanele mobile, ecranele cu LED-uri sunt o sursă de lumină albastră. Deși are și un efect biologic asupra organismului nostru, expunerea îndelungată la acest tip de lumină poate avea un efect negativ, cauzând stresul ocular, ducând la inflamarea dureroasă a conjunctivei și a corneei și afectând cristalinul și retina.

Tratamentul modern BlueControl de la Optiblu are rolul de a neutralizeaza lumina albastră nocivă, emisă de ecranele digitale, oferind, în același timp, o percepție naturală și clară a culorilor. Totodată, tratamentul modern BlueControl oferă beneficiile celui mai rezistent tratament antireflex disponibil, asigură un risc minim de zgâriere a lentilelor și, datorită celor trei straturi (hidrofob, oleofob și antistatic), lentilele au o rezistență mult mai bună, putând fi curățate și întreținute ușor.

Descopera toate tratamentele extra in categoriile OCHELARI VEDERE

Pentru a vedea gama de tratamente extra, specifice Optiblu, poți intra pe unul dintre produsele aflate în categoria „ochelari vedere”, selectează butonul „Adaugă lentile”, apoi alege tipul de lentilă potrivit, în funcție de distanța de purtare (de citit sau de distanță).

Tratament antireflex

De regulă, acest tip de tratament asigură o vedere clară și eliminarea reflexiilor vizibile, deranjante pentru purtător, și oferă un confort sporit, mai ales pentru conducătorii auto. De exemplu, tratamentul 85% colorare de la Optiblu oferă filtru antireflex și filtru UV pentru eliminarea reflexiilor și pentru a proteja ochiul de razele dăunătoare ale soarelui. Lentilele colorate cu dioptrii au un grad de colorare de 85% solid și se regăsesc în trei nuanțe: gri, maro și verde. Lentila gri este odihnitoare și relaxantă, cea maro este recomandată pentru purtătorii miopi, iar lentila verde oferă cel mai înalt contrast și o acuitate vizuală foarte buna. Tratamentul antireflex este foarte odihnitor, imaginea este natural percepută, fiind indicat pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.

Descopera AICI gama noastra de OCHELARI VEDERE FATA CADRU

Tratament fotocromatic sau heliomat

Acest tip de tratament oferă ochilor protecție împotriva radiațiilor UV și este ușor de recunoscut, datorită faptului că lentilele se închid la culoare în mediul exterior, luminos. Fotocromismul este proprietatea unui material de a reacționa la radiațiile ultraviolete, în funcție de temperatura mediului, prin modificarea proprietăților sale de absorbție a luminii. De aceea, acest tip de tratament este recomandat în special persoanelor care suferă de fotofobie sau de sensibilitate crescută la lumină.

Lentilele Sensity de la Optiblu, prin tehnologia Stabilight, duc termenul de fotocromatic la un alt nivel și oferă calitate optică și durabilitate superioară. Tehnologia asigură o distribuție uniformă a moleculelor pe întreaga suprafață a lentilelor, indiferent de climat sau sezon. Un alt avantaj al lentilelor Sensity este că revin rapid la o transparență deplină, atunci când purtătorul se mută din mediul exterior în cel interior.

Tratament de durificare

Este necesar mai ales pentru lentilele din plastic (lentile organice), care se zgârie destul de repede. Acest tratament oferă protecție împotriva imperfecțiunilor ce pot apărea în urma ștergerii necorespunzătoare a lentilelor. Tratamentul modern BlueControl de la Optiblu asigură un risc minim de zgâriere a lentilelor și datorită celor trei straturi (hidrofob, oleofob și antistatic).

Aspectul, materialul, rezistența, forma, indicele de refracție și modul de corectare a defectelor sunt câteva criterii care stau la baza alegerii corecte a lentilelor potrivite, ce vor oferi o vedere clară și odihnitoare.

Sursa foto: Shutterstock