Sfaturi si remedii pentru ochii obositi de lumina ecranelor

În ultimii 20-30 de ani, am asistat la o dezvoltare uluitoare a noilor tehnologii, iar computerele, laptopurile, tabletele și telefoanele inteligente au devenit dispozitive indispensabile atât la serviciu, cât și acasă. Beneficiile pe care le-au adus sunt incontestabile, pentru că fără îndoială au revoluționat comportamentele noastre și nu numai, ușurându-ne, practic, viața. Cum există, însă, și un revers al medaliei, toate aceste echipamente inovatoare sunt asociate și cu o serie de probleme medicale, dacă sunt folosite în exces și incorect.

Din această perspectivă, sindromul privitului la computer (computer vision syndrome – CVS) este o provocare nou apărută și asociată cu timpul din ce în ce mai extins, petrecut în fața computerelor sau a smartphone-urilor. În cele ce urmează, afli ce este, de fapt, acest sindrom, care sunt cauzele, simptomele, metodele de prevenție, precum și ce soluții există pentru gestionarea oboselii ochilor, cauzate de ecranele digitale.

Ce este oboseala ochilor cauzată de lumina ecranelor

Oboseala ochilor este des întâlnită atunci când ochii sunt suprasolicitați, așa cum se întâmplă când conduci mașina pe distanțe foarte lungi sau când stai timp îndelungat în fața ecranelor computerelor, telefoanelor mobile, tabletelor. Este o afecțiune care poate fi neplăcută, însă, de obicei, odată ce-ți odihnești ochii, disconfortul dispare. Reține că manifestările pot fi asemănătoare cu ale altor probleme oftalmologice, așa că este indicat să mergi la un consult de specialitate, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Concret, atunci când lucrezi la computer sau privești în ecranul telefonului, ochii tăi focusează și refocusează în același timp. De exemplu, te uiți în bara de jos a paginii și, imediat, la cea de sus. Ochii reacționează instant și transmit informații creierului, iar mușchii ochilor sunt supuși unui efort foarte mare. Mai mult, spre deosebire de o carte tipărită, un ecran digital produce contrast, luminozitate, strălucire, licăriri și, în plus, nu clipești suficient de des pentru a-ți hidrata ochii. Toate acestea îi obosesc.

Asociația Americană de Optometrie (AOA) denumește această afecțiune sindromul privitului la computer (computer vision syndrome – CVS) și menționează că persoanele care petrec zilnic mai mult de două ore neîntrerupte în fața computerului, telefonului, tabletei, laptopului prezintă un risc mai ridicat față de cele care nu au acest obicei.

Simptomele oboselii ochilor cauzate de ecranele digitale

Manifestările sindromului privitului la computer sunt complexe și sunt legate fie de suprafața ochilor și calitatea vederii în sine, fie țin de mecanismul extraocular. Astfel, simptomele comune ale oboselii ochilor cauzate de ecranele digitale se pot împărți în trei mari grupe, potrivit National Institutes of Health:

Sindromul privitului la computer (computer vision syndrome – CVS)

Simptome comune

Extraoculare

Pe suprafața ochilor

Acomodare/Vedere

 • rigiditatea gâtului;
 • dureri de gât și de spate;
 • dureri la nivelul umerilor;
 • cefalee (durere de cap).
 • lăcrimare excesivă sau, dimpotrivă, senzația de uscăciune a ochilor;
 • senzația de „nisip” în ochi;
 • roșeață;
 • senzația de arsură;
 • prurit (mâncărimi).
 • vedere neclară;
 • vedere dublă;
 • prezbiopie;
 • miopie;
 • dificultate de concentrare;
 • dificultate de focusare a imaginii;
 • senzația că nu îți poți ține ochii deschiși;
 • sensibilitate accentuată la lumină.

Există și o serie de factori care favorizează apariția sindromului CVS sau agravarea simptomelor. Aceștia se referă la:

 • obiceiurile tale – nu ai o poziție corectă în fața ecranului, nu păstrezi distanța adecvată față de acesta și nici unghiul potrivit;
 • afecțiunile medicale – suferi de alte afecțiuni oculare sau ai alte probleme medicale;
 • mediul în care îți desfășori activitatea – lumina slabă, inexistența unui echilibru între luminozitatea produsă de ecranul digital și cea care există în împrejurimi;
 • calitatea computerului, tabletei, telefonului – rezoluție slabă, contrast prea mic, strălucire prea puternică.

Sfaturi pentru a folosi corect ecranele digitale

Ca și în cazul altor afecțiuni, și în ceea ce privește sindromul privitului la computer (computer vision syndrome – CVS), prevenția este foarte importantă, ca să eviți apariția și agravarea simptomelor. Din această perspectivă, iată câteva sfaturi pentru a folosi corect ecranele digitale:

 • alege poziția corectă – la prima vedere, să stai întins pe pat cu laptopul pe picioare pare foarte comod; în realitate, însă, nu este o poziție corectă nici pentru spatele tău, nici pentru ochii tăi; este recomandat să folosești o masă pe care să-ți pui computerul astfel încât poziția ecranului să fie la nivelul ochilor și la o distanță de cel puțin 40 de cm de aceștia; setează luminozitatea, contrastul, mărimea fontului, ca să te asiguri că efortul tău este minim atunci când ești în fața laptopului;
 • aplică regula pauzelor scurte și dese – este indicat ca, la fiecare 20 de minute, să-ți ridici ochii din ecranul computerului și, timp de 20 de secunde, să privești un obiect care se află la 6 metri distanță de tine;
 • fă pauze totale la intervale regulate – după ce ai stat în fața ecranului digital aproape două ore continuu, ochii tăi au nevoie de o pauză totală de 15 minute, ca să se odihnească; monitorizează-te, ca să poți controla mai bine toate aceste lucruri;
 • clipește mai mult – numeroase studii de specialitate au demonstrat că, atunci când privim la ecranul telefonului sau al laptopului, clipim cu până la 70% mai puțin decât este normal și, mai mult decât atât, pleoapele nu se închid complet; astfel, lacrimile nu ajung să acopere întreaga suprafață a corneei, ca să o hidrateze, ceea ce duce la uscarea ei; prin urmare, încearcă să clipești mai mult; pune-ți un bilețel pe tastatură sau setează-ți smartphone-ul să-ți aducă aminte să faci acest lucru.

Dincolo de toate acestea, nu uita de recomandările Asociației Americane de Optometrie (AOA) în ceea ce privește frecvența controalelor oftalmologice:

 • o dată la 2 ani – în cazul copiilor care merg la școală și folosesc zilnic computerul și ecranul telefonului sau tableta;
 • o dată la 5 sau la 10 ani – între 20 și 30 de ani;
 • o dată la 2 sau la 4 ani – între 40 și 54 de ani;
 • o dată la 3 ani – între 55 și 64 de ani;
 • o dată la 2 ani – peste 65 de ani.

Reține că frecvența este mai mare atunci când deja există o afecțiune oftalmologică sau riscul crescut pentru apariția vreuneia.

Soluții pentru ochii obosiți de lumina ecranelor

Odată ce medicul specialist ți-a pus diagnosticul de sindrom CVS sau de ochi obosiți din cauza folosirii excesive sau necorespunzătoare a ecranelor digitale, acesta îți poate recomanda și un tratament potrivit simptomelor pe care le ai și care poate include:

 • ochelari de vedere cu tratament special – toate ecranele digitale sunt o sursă de lumină albastră, iar expunerea îndelungată la aceasta poate duce la stres ocular, inflamarea conjunctivei, a corneei și poate afecta cristalinul și retina; dacă, prin prisma meseriei pe care o ai, ești nevoit să stai în fața computerului chiar și 8-10 ore pe zi, medicul îți poate recomanda ochelari de vedere cu dioptrii sau fără (în urma examenului oftalmologic se va constata dacă ai nevoie sau nu de dioptrii), cu tratament extra: tratamentul inovator BlueControl de la Optiblu are rolul de a neutraliza efectele nocive ale luminii albastre, îți oferă confortul tratamentului antireflex, asigură un risc minim de deteriorare a lentilelor și o rezistență mai bună a acestora, datorită celor trei straturi (hidrofob, oleofob și antistatic);
 • lacrimi artificiale – lacrimile artificiale pot contribui la prevenirea și ameliorarea senzației de uscăciune a ochilor; medicul îți recomandă ce tip de produs este potrivit nevoilor tale și îți poate indica utilizarea lor chiar și atunci când, în aparență, nu ai niciun simptom de oboseală, pentru o mai bună lubrifiere; este important să citești instrucțiunile de folosire și să ții cont de ceea ce îți spune medicul specialist;
 • lentile de contact – acestea pot fi cu dioptrii sau fără, în funcție de nevoile tale, fiind dotate, printre altele, și cu tehnologii de tipul HydraLuxe, care stabilizează filmul lacrimal, datorită moleculelor similare lacrimilor, sau MoistureSeal, de exemplu, care permite o foarte mare transmisibilitate a oxigenului (Dk/t 163);
 • suplimente naturale – medicul îți mai poate recomanda, pe lângă tratamentul clasic, și anumite suplimente naturale care conțin extract de afine, grăsimi Omega-3, dar reține că studiile realizate până acum nu au rezultate concludente în ceea ce privește eficiența unor astfel de produse.

Intră în categoria noastră de OCHELARI DE VEDERE, selectează butonul „Adaugă lentile” și descoperă gama de tratamente extra, specifice Optiblu.

Descoperă categoria noastră de LENTILE DE CONTACT

Oboseala ochilor cauzată de lumina ecranelor sau sindromul privitului la computer (computer vision syndrome – CVS) este una dintre afecțiunile frecvente, în special în rândul celor care petrec peste două ore în fața laptopului, a tabletei sau a telefonului mobil. Ea nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar este bine să fie ținută sub control, pentru a nu duce, în timp, la dezvoltarea unor probleme oftalmologice grave, ca degenerescența maculară, de pildă. Reține că prevenția este cheia gestionării unei astfel de afecțiuni și că este indicat să ții cont de recomandările medicului specialist în ceea ce privește tratamentul.

Sursa foto: Shutterstock