Ochelarii de soare la schi: de ce sunt necesari si cum ii alegi

 

De ce ai nevoie de ochelari de soare când mergi la schi și cum îi alegi pe cei potriviți

Pentru un practicant al sporturilor de iarnă, alegerea echipamentului potrivit este esențială, atât din motive de siguranță, cât și de confort. Pe lângă schiuri, clăpari, costum, bețe sau cască, ochelarii de soare sunt o parte importantă a echipamentului care nu ar trebui să-ți lipsească din dotare.

Atunci când pornești în căutarea unei perechi de ochelari de soare pentru schi, vei observa că există foarte multe modele dintre care poți alege. Cu toate că, pentru un schior începător, primul impuls ar fi acela de a opta pentru perechea cu cel mai atractiv design, este important să ții cont de o serie de particularități atunci când faci alegerea.

În cele ce urmează, îți vom prezenta toate aspectele de care trebuie să ții cont atunci când alegi perechea potrivită de ochelari de soare pentru schi și îți vom explica de ce acest accesoriu este important pentru orice practicant al sportului de iarnă.

De ce ai nevoie de ochelari de soare atunci când schiezi

Ochelarii de soare sunt un accesoriu important atunci când schiezi, din motive ce nu țin doar de confort. Iată de ce sunt necesari:

Reflexia soarelui în zăpadă

Lumina soarelui care se reflectă în zăpadă poate fi deranjantă și îți va reduce semnificativ acuitatea vizuală, lucru care va pune în pericol siguranța ta și pe a celorlalte persoane de pe pârtie. De aceea, este important să ai mereu o pereche de ochelari de soare la tine atunci când mergi la schi.

Razele UV

Cu cât altitudinea la care te afli este mai mare, cu atât intensitatea razelor ultraviolete va crește. Expunerea prelungită la razele UV va obosi ochii, iar în unele cazuri, poate provoca degradarea retinei. Astfel, purtarea unei perechi de ochelari de soare cu protecție UV este necesară atunci când ești pe pârtie.

AICI gasesti ⏩OCHELARI DE SOARE SPORT

Vântul și alte impurități

Atunci când schiezi la viteze mari, vântul sau particulele de praf îți pot obstrucționa vederea și îți pot face ochii să lăcrimeze. Astfel, o pereche de ochelari se poate dovedi utilă pentru a te proteja și de acest inconvenient.

 

Cum alegi ochelarii de soare potriviți pentru schi

După ce am explicat motivele pentru care purtarea ochelarilor de soare la schi este importantă, urmează să vorbim despre aspectele de care trebuie să ții cont atunci când alegi o pereche de ochelari, astfel încât să te asiguri că este cea potrivită pentru tine. Iată care sunt principalele lucruri de care ar trebui să ții cont:

Culoarea lentilelor

Atunci când alegi o pereche de ochelari de soare pentru schi, este bine să ții cont de culoarea lentilei, care va determina câtă lumină va pătrunde prin ochelari. În termeni de specialitate, această caracteristică a ochelarilor, exprimată în procente și care variază de la 0 la 100%, se numește VLT. Pentru a alege culoarea potrivită de lentile și pentru a avea o vizibilitate cât mai bună, este necesar să stabilești în ce perioadă îți dorești să schiezi.

De exemplu, lentilele cu un procent al VLT-ului mai mare pot fi folosiți în condiții de lumină redusă, în timp ce, pentru zilele însorite, se recomandă procurarea unei perechi de lentile cu un VLT cât mai mic, care să-ți protejeze ochii de lumina intensă.

Totuși, în cazul în care nu îți dorești să-ți procuri câte o pereche de ochelari pentru fiecare scenariu, îți recomandăm să alegi o pereche de lentile cu un procent al VLT-ului apropiat de 50%, care îți vor oferi o experiență decentă de schiat, indiferent de lumina de afară. De asemenea, poți alege o pereche de lentile fotocromatice, care își vor ajusta culoarea în funcție de intensitatea razelor UV, astfel încât să-ți asigure o experiență optimă pe pârtie.

AICI gasesti ⏩OCHELARI DE SOARE POLARIZATI

Factorul de protecție UV

După cum spuneam, razele ultraviolete sunt mult mai puternice atunci când te afli la altitudini mari și de aceea este necesar să porți o pereche de ochelari de soare cu protecție UV, întrucât expunerea prelungită la acestea poate cauza probleme oftalmologice serioase.

 

 

Rezistența ochelarilor

Pentru o mai mare siguranță pe pârtie și pentru a te asigura că lentilele ochelarilor tăi nu se vor deteriora, este indicat să alegi o pereche de ochelari de soare cu lentile din policarbonat. Acest material este rezistent împotriva șocurilor și asigură o durabilitate mai mare a ochelarilor. De asemenea, policarbonatul este util și în cazul unui mic accident, deoarece previne riscul de a fi rănit de cioburi din lentile.

Tipul ramelor 

Forma și dimensiunea ramelor trebuie să îți asigure un câmp vizual cât mai mare, o stabilitate bună pe cap și un nivel ridicat de confort. În cazul în care nu ești purtător de ochelari, un truc foarte eficient prin care să stabilești dimensiunea ideală a ramelor este printr-o măsurătoare, efectuată cu orice tip de card bancar. Pune-te în fața unei oglinzi și poziționează o margine a cardului, aflat în poziție verticală, în dreptul centrului nasului. Dacă cealaltă margine a cardului ajunge în dreptului colțului ochiului, ramele cu mărimea M ar trebui să fie cele potrivite pentru tine. În cazul în care marginea trece de colțul ochiului, ar trebui să alegi mărimea S, iar dacă marginea ajunge la nivelul ochiului, însă nu aproape de margine, mărimea L este cea pe care trebuie să o alegi.

Deoarece atunci când alegi o pereche de ochelari de soare pentru schi, calitatea trebuie să fie pe primul plan, este necesar să-ți procuri accesoriul dintr-un magazin specializat, care îți poate oferi garanția calității. La Optiblu îți punem la dispoziție o gamă variată de ochelari de soare provenind de la branduri de top, cu produse potrivite pentru toate gusturile și nevoile. 

Sursa Foto: Shutterstock