Lentile progresive : Afla ce sunt, cum functioneaza, avantaje

 

Ce sunt lentilele progresive: când sunt utile, cum te acomodezi cu ele, avantaje și dezavantaje

 

Lentilele progresive sunt un tip de lentile multifocale, destinate persoanelor care au nevoie de lentile corective pentru a vedea la distanță, intermediar și de aproape. Cu alte cuvinte, lentilele progresive te scapă de nevoia de a purta trei perechi de ochelari și îți permit să vezi clar la diferite distanțe.

Află, în cele ce urmează, ce sunt și cum funcționează lentilele progresive, ce avantaje și dezavantaje au, ce este prezbiopia și de ce sunt utile lentilele progresive în acest caz.

 • Ce sunt și cum funcționează lentilele progresive
 • Ce este prezbiopia
 • Cum ajută lentilele progresive prezbiopia
 • Avantajele lentilelor progresive
 • Dezavantajele lentilelor progresive

Ce sunt și cum funcționează lentilele progresive

Ochelarii de vedere sunt de diferite tipuri. În timp ce unii sunt utili pentru a vedea la distanță, alții te ajută să vezi mai clar de aproape. În ceea ce privește lentilele progresive, acestea te ajută să vezi clar, indiferent de distanță. Poți citi fără griji o carte de aproape, poți lucra la distanțe intermediare pe laptop sau poți privi la televizor și, în același timp, poți vedea la distanță atunci când conduci, fără să fie nevoie să îți schimbi perechea de ochelarii.

De regulă, nevoia de a folosi lentile progresive crește odată cu înaintarea în vârstă. După vârsta de 40 de ani, multe persoane pot avea dificultăți în a vedea clar de aproape. Această problemă este cunoscută sub numele de prezbiopie. Pentru a compensa dificultatea de focalizare, aceste persoane pot purta o pereche de ochelari pentru a vedea la distanță și una pentru a putea vedea de aproape.

Deși aceasta este una dintre soluții, lentilele progresive sunt mult mai convenabile când vine vorba de probleme de vedere asociate cu înaintarea în vârstă și îți oferă următoarele beneficii:

 • Partea superioară a lentilelor progresive oferă vizibilitate sporită la distanță;
 • Partea de mijloc te ajută să vezi clar la distanțe intermediare;
 • Partea inferioară îți oferă vizibilitate pentru a vedea clar de aproape.

Cu alte cuvinte, lentilele progresive îți oferă o tranziție graduală, din partea de sus către cea de jos, astfel încât să poți vedea clar, indiferent de distanță. În plus, tranzițiile dintre câmpurile de progresie sunt invizibile. Pe suprafața lentilei progresive se află o multitudine de dioptrii, care nu sunt delimitate cu un marcaj vizibil.

Orice persoană care are probleme de vedere poate purta lentile progresive, însă, de cele mai multe ori, sunt recomandate persoanelor de peste 40 de ani care au prezbiopie, dar și copiilor, pentru a preveni miopia.

Ce este prezbiopia

Prezbiopia presupune pierderea treptată a capacității ochilor de a vedea clar de aproape și, de regulă, apare odată cu înaintarea în vârstă. Cu alte cuvinte, începe să scadă progresiv puterea de acomodare a ochiului. Primele simptome pot deveni vizibile la aproximativ 40 de ani și pot continua să se agraveze până în jurul vârstei de 65 de ani.

Una din cauzele apariției prezbiopiei poate fi legată de faptul că, în timp, cristalinul devine mai rigid, își pierde din flexibilitate și din abilitatea de a focaliza. Prin pierderea progresivă a elasticității cristalinului, fibrele lui devin mai rigide.

Este posibil să poți observa primele semne de prezbiopie atunci când citești o carte sau un ziar de aproape și începi să vezi în ceață. De asemenea, poți avea tendința de a ține mai departe cartea pe care o citești, pentru a putea vedea mai clar literele. Un alt simptom al prezbiopiei este apariția durerii de cap sau a unei tensiuni la nivelul ochilor după ce ai citit, ai lucrat concentrat de la o distanță mică sau după expunerea la razele ultraviolete.

Aceste simptome pot deveni mai severe dacă ești obosit sau dacă lumina din încăpere este foarte slabă. Medicul va stabili diagnosticul de prezbiopie după un examen ocular.

Deși această problemă de vedere nu poate fi prevenită, există variante pentru a o trata. Iar o soluție la îndemână este purtarea unor ochelari de vedere cu lentile progresive.

 

Cum ajută lentilele progresive prezbiopia

Pentru persoanele cu prezbiopie, lentilele progresive au un important beneficiu vizual și cosmetic, în comparație cu cele bifocale și trifocale. Astfel, persoanele cu prezbiopie pot vedea din nou clar la toate distanțele, folosind o singură pereche de ochelari.

Lentilele progresive corectează pierderea abilității de focalizare a ochilor și elimină disconfortul purtării a trei perechi de ochelari diferite. În plus, lentilele progresive pot fi îmbunătățite prin aplicarea unor tratamente pe lentile, astfel încât să fie sporite confortul și protecția ochilor împotriva luminii artificiale și razelor ultraviolete. În același timp, aceste tratamente oferă rezistență și durabilitate mai mare lentilelor.

Avantajele lentilelor progresive

Printre principalele avantaje pe care ți le oferă lentilele progresive se numără următoarele:

 • Nu mai este nevoie să porți trei perechi diferite de ochelari, deoarece lentilele progresive îți permit să vezi clar de la orice distanță (de aproape, intermediar, de la distanță); nu mai trebuie să schimbi ochelarii de citit cu cei pe care îi porți în mod normal;
 • Te poți bucura de vedere multifocală, fără linii de tranziție între câmpurile de progresie de pe lentilă;
 • Sunt mult mai confortabile decât lentilele bifocale sau trifocale și, în același timp, sunt moderne și ușor de purtat.

Vederea cu lentile progresive este mult mai naturală, având în vedere că ochii se pot acomoda mai ușor atunci când se schimbă distanța de focalizare. De exemplu, atunci când conduci, te poți uita la drum, la semnele de circulație și la bordul mașinii, fără să resimți tranziția de la vederea de aproape la cea de la distanță.

Cu alte cuvinte, te poți bucura de vedere clară și confort în orice tip de activitate sau condiții de iluminare, iar focalizarea este ușoară pentru orice distanță.

Dezavantajele lentilelor progresive

Purtarea lentilelor progresive necesită un anumit timp de acomodare. În timp ce lentilele bifocale și trifocale au o linie vizibilă de demarcație, care te ajută să îți dai seama în ce parte să privești pentru a vedea clar, în cazul lentilelor progresive, aceasta lipsește. Astfel, îți va fi puțin mai dificil în primele săptămâni să îți dai seama unde să te uiți pentru a vedea clar, în funcție de distanța de focalizare.

Cu alte cuvinte, trebuie să te acomodezi să privești în partea de jos a lentilelor atunci când citești sau lucrezi de aproape, să privești înainte pentru a vedea clar de la distanță, dar și să te uiți între aceste două puncte pentru distanța intermediară, cum ar fi atunci când lucrezi pe laptop.

Ține cont că, în această perioadă de acomodare, poți simți amețeli și o stare neplăcută, din cauza faptului că privești prin partea greșită a lentilei. De asemenea, poate fi ușor perturbată și vederea periferică, din cauza modificării puterii sferice și cilindrice în zonele laterale.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere faptul că ochelarii cu lentile progresive au un cost mai ridicat, deoarece sunt, practic, trei tipuri diferite de ochelari de vedere într-unul singur.

Totuși, chiar dacă lentilele progresive te ajută să vezi clar indiferent de distanță, acestea nu se potrivesc oricărei persoane, deoarece nu oricine se poate acomoda cu purtarea lor. Semnele că nu reușești să te acomodezi includ stări de amețeală și probleme cu perceperea distanței și cu vederea periferică. În plus, poți observa că nu îți oferă claritatea dorită atunci când, de exemplu, lucrezi la laptop.

Pentru a vedea dacă poți purta lentile progresive, este necesar să le încerci și să vezi dacă vederea ți se acomodează. Dacă acest lucru nu se întâmplă după două săptămâni, poate fi necesar să discuți cu medicul oftalmolog, pentru a-ți ajusta lentilele.

Citește și Acomodarea cu ochelarii de vedere: ce trebuie sa stii de la prima purtare

 

În concluzie, lentilele progresive sunt o soluție eficientă pentru a putea vedea clar indiferent de distanță, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu prezbiopie. Astfel, poți purta o singură pereche de ochelari, care îți oferă trei tipuri diferite de focalizare: de la distanță, de aproape și intermediar.

 

Sursă foto: Shutterstock