Ochii rosii : Cauze, simptome si tratament

Ochii roșii. Cauze, simptome și tratament  

Ochii roșii pot indica mai multe probleme de sănătate. Deși, de cele mai multe ori, este vorba despre probleme banale, există și destule situații în care înroșirea ochilor reprezintă un simptom important al unor probleme de sănătate care au nevoie de asistență medicală de urgență.

 

 • Ce înseamnă „ochi roșii”
 • Cauze și simptome
 • Când sunt ochii roșii o urgență medicală
 • Măsuri de prevenție
 • Tratament

Ce înseamnă „ochi roșii”

Atunci când zona albă a ochiului devine roșie, prezintă vase de sânge vizibile sau sparte, parțial sau pe întreaga suprafață a acesteia și capătă o nuanță roz sau roșiatică, vorbim despre „ochi roșii”. Deși a avea vase de sânge vizibile pe suprafața albă a ochiului este o experiență destul de comună, trebuie spus că nu este normal, mai ales atunci când acest fenomen apare pe o suprafață extinsă, se repetă frecvent și se produce la ambii ochi.

 

Ochii sunt organe esențiale de simț, fiind foarte sensibili la unele dintre constantele biologice esențiale ale organismului (tensiune arterială, glicemie), dar și la posibili factori iritanți și toxici din mediu, iar orice reacție anormală la nivelul lor trebuie luată în seamă, mai ales dacă este extinsă, dacă apare la ambii ochii și dacă este asociată cu durere, iritație locală și alterarea vederii.

 

Sclera (albul ochiului sau sclerotica) este cea mai rezistentă membrană oculară, fiind tunica externă a ochiului, cu funcție de protecție și având rolul de a menține volumul, forma și tonusul globului ocular. Are o structură fibroasă, este perforată fiziologic posterior de nervul optic, iar în partea anterioară a globului ocular, formează corneea, transparentă. Este slab vascularizată. De aceasta sunt atașați șase mușchi oculomotori, care controlează mișcările globului ocular.

Cauze și simptome

Ochii sunt un bun indicator al stării generale de sănătate. Simptomele prezente la nivelul ochiului arată atât problemele oculare, cât și afecțiunile sistemice. Din acest motiv, cauzele care duc la apariția ochilor roșii sunt multiple. Unele dintre acestea sunt pasagere și benigne, altele grave, anunțând afecțiuni oculare acute sau cronice. Simptomele sunt, în general, similare, deși unele afecțiuni oculare care duc la înroșirea ochilor sunt asociate cu simptome specifice.

Principalele cauze care produc ochii roșii sunt:

 

 1. Sindromul de ochi uscați – este una dintre cauzele comune ale ochilor roșii și apare atunci când nu există suficiente lacrimi naturale pentru a menține lubrifiată partea frontală a ochiului. Ochii uscați sunt iritați, roșii, prezintă mucozități și apare senzația de corp străin, usturime sau mâncărime. Unele afecțiuni, de la cele hormonale la unele boli autoimune, pot fi asociate cu sindromul de ochi uscați, dar acesta poate să fie provocat și de activități care obosesc ochii.
 2. Conjunctivita, cronică sau acută, poate duce la ochi roșii. Albul ochilor este complet iritat și are o tentă roz sau roșie. Există secreții și senzații de usturime și disconfort. Cauza este reprezentată de o inflamație de natură infecțioasă a scleroticii sau/și a corneei. Conjunctivitele se manifestă la ambii ochi, pot fi provocate de alergeni, bacterii și virusuri și au un tratament specific. Conjunctivitele acute, tratate incorect, se pot croniciza.
 3. Blefarita – este o altă cauză frecventă, care provoacă înroșirea ochilor. Poate să fie acută sau cronică, manifestându-se, de cele mai multe ori, la ambii ochi. Ochii roșii sunt asociați cu lăcrimare intensă, fotosensibilitate şi senzaţie de corp străin. Boala este agravată de alergeni, fumat, vânt, purtarea de lentile de contact, umiditate scăzută în aer, diferite tratamente medicamentoase și cosmetice. Deseori, se asociază cu sindromul ochilor uscați și forme de conjunctivită sau poate fi provocată de conjunctivitele repetate. Blefarita este comună persoanelor care au diabet, avitaminoze și tulburări digestive cronice sau poate să fie de natură infecțioasă.
 4. Uveita – este una dintre afecțiunile severe ale ochiului. Simptomele apar brusc și se pot agrava rapid. Uveita se manifestă la nivelul membranei intermediare a ochiului, care este vascularizată (uveea), aceasta fiind zona cu cea mai mare densitate de capilare din corpul uman. Inflamarea duce la afectarea în cascadă a tuturor structurilor ochiului. Uveita este printre cele mai periculoase afecțiuni oculare și poate provoca pierderea vederii. Suferința este, uneori, asociată cu glaucomul, cataracta, edemul retinian sau dezlipirea de retină. Ochiul cu uveită este roz-roșu, cu vase de sânge proeminente și vizibile, iar uneori, apare și o deformare a pupilei și a irisului.
 5. Episclerita este o afecțiune oculară inflamatorie, neinfecțioasă, a membranei conjunctive a ochiului și poate fi asociată cu boli sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, herpes, sifilis, TBC) sau este efectul secundar al unor boli endocrine, dar și un simptom al leucemiei. Este o boală care recidivează frecvent, apare deseori la un singur ochi, dar poate fi și o afecțiune bilaterală. Ochiul se înroșește sectorial, mai rar pe toată zona albului ochiului. Apar sensibilitatea la atingere, durerea și senzația intensă de corp străin.
 6. Utilizarea frecventă a picăturilor pentru ochi poate duce la o înroșire a ochiului, pentru că induce o dilatare urmată de o constricție severă a vaselor de sânge. Folosirea picăturilor pentru ochi este o soluție terapeutică utilă, atâta vreme cât se au în vedere preparatele potrivite și există o indicație medicală în acest sens.
 7. Lentilele de contact ar putea duce la iritarea corneei și a ochiului, provocând înroșirea și iritarea acestuia. Acest fenomen se poate produce dacă sunt utilizate lentile necorespunzătoare, dacă nu sunt respectate regulile de igienă sau dacă sunt purtate prea mult timp ori îndepărtate în mod traumatic. De cele mai multe ori, înroșirea ochiului din cauza lentilelor de contact este consecința unei infecții bacteriene a corneei. Este asociată cu usturime, sensibilitate locală și fotofobie.
 8. Lovituri și traumatisme. Ochii pot fi traumatizați în multe moduri, fie de corpuri străine care agresează (înțeapă, perforează, erodează) suprafața ochiului și pătrund sub pleoape, fie cu accesoriile cosmetice, cu degetele sau unghiile ori în urma unor accidente. Traumatismele provoacă o dilatare a vaselor de sânge, pentru a hrăni și vindeca leziunea, astfel că ochiul poate avea o zonă roșie iritată sau poate prezenta urmele evidente ale unei hemoragii. Traumatismele oculare sunt o urgență medicală.
 9. Ulcerul cornean apare ca urmare a unei infecții la nivelul corneei și poate provoca roșeața vizibilă a ochiului, pe toată zona albă sau punctual. Sunt afectați ambii ochi sau doar unul. Ulcerul este o afecțiune inflamatorie, care se manifestă prin secreții, roșeață, senzație dureroasă și vedere încețoșată. Infecția se manifestă ca un abces vizibil, punctual, pe suprafața ochiului sau sub pleoape. Afecțiunea poate să fie declanșată de igiena necorespunzătoare a lentilelor de contact, de mâinile murdare, dar și de sindromul de ochi uscați, alergii sau boli sistemice, cum sunt scleroza în plăci și psoriazisul, carențele sistemului imunitar sau terapiile imunosupresoare.
 10. Hemoragia subconjunctivală face ca partea albă a ochiului să devină complet roșie. Apare atunci când unul dintre vasele de sânge se rupe și sângerează sub membrana conjunctivă. Pentru că nu poate fi eliminat la exterior, sângele se întinde și apare o inflamație a ochiului. Poate fi efectul unor afecțiuni (tensiune arterială ridicată) sau al unor traumatisme (în cazul boxului, de exemplu) sau ca urmare a unei fragilități capilare (provocate de efort, strănut și tuse).
 11. Glaucomul este o afecțiune oculară gravă și o urgență medicală. Ochii devin roșii într-un interval scurt de timp, iar vasele de sânge sunt vizibile. Este efectul provocat de creșterea presiunii intraoculare. Afecțiunea apare, de cele mai multe ori, la un singur ochi, fiind însoțită de durere oculară severă și vedere încețoșată.
 12. Alergiile sezoniere și expunerea ochilor la soare puternic, fără purtarea ochelarilor de soare, pot produce înroșirea ochilor, la fel cum iritațiile ochilor pot să genereze și infecții respiratorii virale, de tipul gripelor sau al răcelilor. Ochii au o tentă roz, sunt iritați și poate apărea fotofobia.
 13. Înotul fără ochelari de protecție poate duce la iritarea severă a membranelor ochilor și la înroșirea acestora, combinate cu senzații de ochi uscați, usturime și disconfort accentuat.
 14. Lipsa de somn, fumatul și consumul de alcool duc la înroșirea ochilor. De data aceasta, este o iritație superficială, pasageră, uneori, fiind vizibile vasele de sânge.
 15. Sarcina poate fi asociată cu fenomenul de ochi uscați, care poate duce la iritații și senzații neplăcute oculare, care produc înroșirea ochilor. Fenomenul reprezintă un efect secundar al modificărilor hormonale care apar în timpul sarcinii (sunt mai frecvente în ultimul trimestru de sarcină și trec de la sine).

 

Când sunt ochii roșii o urgență medicală

Ochii roșii sunt o suferință destul de comună, care poate afecta unul sau ambii ochi. Cauzele pot fi de la probleme pasagere și banale, la urgențe medicale severe, care, fără o intervenție rapidă, de specialitate, pot duce la pierderea vederii.

 

Se poate vorbi de urgență medicală atunci când ochiul roșu (sau ochii roșii) este însoțit de alte simptome: afectarea brusca a vederii, inclusiv perceperea de halouri în jurul luminilor,  sensibilitatea extremă la lumină și imposibilitatea de a ține ochii deschiși. Poate fi considerată o urgență medicală durerea oculară intensă, asociată sau nu cu ochiul roșu. Cefaleea, durerea la nivelul ochilor și febra, cu sau fără ochi roșii, trebuie considerate o urgență.

 

Traumatismele oculare de orice natură (umflarea ochiului, pătrunderea în ochi a unui corp străin sau a unor substanțe chimice) sunt urgențe medicale oftalmologice.

 

O iritație la nivelul ochiului, asociată sau nu cu roșeață și cu alte simptome (secreții, mâncărimi, senzație de corp străin) care nu se ameliorează în 24-48 de ore, impune o vizită la oftalmolog.

 

Dacă simptomele și ochii roșii apar după proceduri medicale la nivelul ochiului sau după tratamente cosmetice care au interesat zona oculară, este necesar consultul de specialitate.

Măsuri de prevenție

Ochii sunt o poartă de intrare pentru virusuri și bacterii, care pot produce boli la nivelul ochilor și nu numai. În consecință, măsurile de igienă, precum spălatul pe mâini și abținerea de a duce mâna la ochi, sunt necesare și extrem de importante, putând preveni infecțiile oculare și nu doar pe acestea.

 

Regulile de igienă sunt importante și atunci când se intră în contact cu o persoană care are afecțiuni oculare (conjunctivită, ochi roșii și leziuni de tipul ulciorului). Unele infecții oculare pot fi transmise prin contact direct cu cineva bolnav sau dacă este utilizat același prosop, de exemplu.

 

Igienizarea corectă și constantă a instrumentelor folosite pentru machiajul ochilor și al feței este o altă măsură simplă și eficientă. Produsele cosmetice trebuie să fie individuale și nu se folosesc în comun de mai multe persoane, pentru că se pot transmite atât afecțiuni oculare, cât și boli de piele.

 

Utilizarea conform regulilor a lentilelor de contact este importantă și poate preveni afecțiunile oculare. Lentilele de contact trebuie curățate corespunzător și utilizate un timp limitat pe parcursul zilei.

 

Evitarea activităților care suprasolicită ochii, de la lucrul sau cititul în lumina putina până la expunerea îndelungată la lumina ecranelor, fără măsuri de protecție, poate preveni oboseala oculară, dar și alte afecțiuni, inclusiv ochii roșii.

 

Folosirea ochelarilor de soare, cu lentile corespunzătoare, care să filtreze radiațiile de tip UV și să ofere o protecție reală și eficientă ochiului, previne apariția ochilor roșii. De asemenea, este necesară utilizarea ochelarilor de protecție pentru a feri ochii de apă clorinată sau alte substanțe toxice ori pentru a proteja ochii de corpurile străine, care pot intra în ochi și produce leziuni.

 

Menținerea sub control a diabetului și a tensiunii arteriale ferește ochiul de hemoragii (inclusiv de cele retiniene, echivalentul unui accident vascular) care pot afecta grav, uneori ireversibil, vederea.

 

Tratarea corectă a glaucomului și controalele oftalmologie periodice pot preveni apariția unor boli oculare grave sau le pot depista în forme incipiente, când tratamentul este mai simplu și mai eficient.

Tratament

Reacția la nivelul ochilor, care duce la înroșirea acestora, în diferite feluri, trebuie privită ca pe un simptom al unei afecțiuni, de la sindromul ochilor uscați la glaucom, de la infecții virale sau bacteriene la afecțiuni inflamatorii. În consecință, tratamentul trebuie să fie precedat de identificarea cauzei, pentru a fi cu adevărat eficient.

 

În cazul ochilor roșii, pe fondul expunerii la praf și alergeni, la soare sau în cazul în care roșeața apare ca urmare a efortului ocular, se pot aplica picături pentru hidratare sau comprese cu ser fiziologic. Uneori, este utilă îndepărtarea lentilelor de contact pentru câteva zile. Toate acestea au un rol adjuvant benefic, dar nu exclud vizita la medicul oftalmolog, pentru un diagnostic cert și un tratament adecvat.

 

Ochii sunt principalul organ de simț al omului, iar de sănătatea lor depinde calitatea vederii. În aceste condiții, măsurile preventive, respectarea indicațiilor medicale și protejarea ochilor, în funcție de activitate și de sensibilitatea acestora, sunt obligatorii. 

Sursa foto: Shutterstock.com