Mituri despre lentilele de contact – ce trebuie sa stii despre purtarea lor

 

Dacă porți ochelari de vedere de câțiva ani, probabil că te-ai gândit măcar o dată cum ar fi să te lipsești de ei și să încerci lentilele de contact. Ori poate vrei să vezi cum ți s-ar schimba fizionomia dacă, deodată, ochii tăi ar deveni albaștri sau verzi. Indiferent dacă motivele pentru care ai lua în calcul purtarea lentilelor de contact sunt medicale sau estetice, o vizită la medicul oftalmolog este necesară pentru a decide ce este mai bine pentru tine.

 

Dacă, în cazul ochelarilor de vedere, distanța dintre ochi și lentilă poate crea distorsiunea imaginilor, avantajul lentilelor de contact este că se aplică direct pe ochi și imaginile nu sunt afectate. În plus, un alt beneficiu este că le poți purta dacă practici anumite sporturi și nu se aburesc.

 

Beneficiile purtării lentilelor de contact sunt numeroase, însă, în aceeași măsură, îngrijorările sunt frecvente. De aceea, de la apariția lentilelor de contact, în anii 1880, și până în prezent, s-au format numeroase mituri cu privire la aceste produse medicale.

 

Încercăm, în rândurile următoare, să clarificăm câteva dintre miturile despre lentilele de contact, astfel încât să îți formezi o opinie corectă despre acestea.

 

Lentilele de contact pot rămâne blocate în ochi

Una dintre cele mai mari temeri ale celor care vor să încerce să poarte lentile de contact este că acestea vor rămâne blocate în ochi. Trebuie să știi, însă, că acest lucru este imposibil. Pe suprafața interioară a pleoapelor există o membrană transparentă și subțire, denumită conjunctivită. Aceasta face imposibilă deplasarea oricărui obiect în spatele sau în părțile laterale ale globului ocular.

Lentilele de contact pot zgâria ochiul

Este adevărat că pot apărea probleme asociate purtării lentilelor de contact, însă acestea sunt foarte rare și, atunci când se ivesc, cauzele țin, cu precădere, de modul în care sunt folosite. De pildă, dacă nu sunt curățate corect, există riscul apariției infecțiilor oculare. Totodată, aplicarea incorectă a lentilelor de contact și utilizarea lor o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată pot cauza probleme.

 

Din acest articol, poți afla mai multe detalii despre cum pot fi utilizate și cum se întrețin corect lentilele de contact.

Lentilele de contact pot corecta doar anumite afecțiuni

Din cauza dezinformării, multe persoane nu încearcă lentilele de contact și, astfel, nu se pot bucura de beneficiile purtării lor. În prezent, lentilele de contact pot fi folosite de aproximativ 90% dintre persoanele care au probleme cu vederea. Aproape toate afecțiunile cunoscute pot fi corectate cu ajutorul lentilelor de contact. Printre cele mai frecvente patologii pentru care sunt disponibile lentile de contact se numără miopia, hipermetropia, presbiopia și astigmatismul. În privința dioptriilor, trebuie să știi că există lentile de contact pentru corecții extreme, de până la 18 dioptrii.

 

Dacă porți lentile de contact nu te poți machia

Această informație este falsă. Este adevărat că machiajul poate fi o provocare când porți lentile de contact, însă nu este o misiune imposibilă. Ce trebuie să faci? Să igienizezi bine instrumentele de machiaj și să aplici fardurile cu atenție, astfel încât să nu ajungă în ochi. Nu uita să folosești lacrimi artificiale, pentru a evita senzația de uscăciune a ochilor, cauzată de menținerea lor deschiși o perioadă mai lungă de timp. Totodată, este important să îți pui lentilele înainte de a aplica machiajul, iar în momentul demachierii, este esențial ca mai întâi să îndepărtezi lentilele.

Lentilele de contact se vor desprinde de la ochi

Modelele mai vechi de lentile de contact erau realizate din materiale rigide și, astfel, riscul ca ele să se desprindă în timpul unor activități solicitante, precum exercițiile fizice, era mai ridicat. În prezent, modelele de lentile de contact sunt realizate pentru a se potrivi formei ochilor, drept urmare, riscul ca ele să cadă este scăzut.

Lentilele de contact sunt inconfortabile

Revenim la modelele vechi de lentile de contact care, într-adevăr, erau mai dificil de purtat. Însă modelele din prezent sunt realizate din materiale subțiri și moi, fiind, astfel, mult mai confortabil de purtat. După o scurtă perioadă de adaptare, cei mai mulți oameni nu vor mai simți prezența lor.

 

Lentilele de contact nu pot fi purtate de copii și bătrâni

Un alt mit legat de lentilele de contact este acela că nu pot fi purtate de copii și bătrâni. De fapt, ele pot fi folosite de persoane de toate vârstele. Nu există niciun motiv viabil pentru interzicerea lor. În schimb, lentilele de contact trebuie purtate de persoane responsabile, pentru că îngrijirea lor este esențială pentru o utilizare de succes.

 

Vezi AICI gama noastra de PRODUSE DE INGRIJIRE A LENTILELOR DE CONTACT

Persoanele diabetice nu pot purta lentile de contact

Despre posibilitatea ca persoanele care suferă de diabet să poată folosi lentile de contact s-a discutat mult în cercurile medicale. O cercetare din 2013 a arătat că lentilele de contact nu prezintă riscuri pentru diabetici, cu condiția să fie urmat tratamentul corect. Persoanele diabetice trebuie să urmeze o dietă strictă. În caz contrar, nivelul de zahăr din organism va crește și acest lucru va face ca vasele de sânge să se contracte și să se extindă. Drept urmare, ochiul va avea dioptrii fluctuante – uneori duse la extrem – și pot apărea stările de disconfort. Însă, dacă tratamentul specific acestei afecțiuni este respectat, lentilele de contact nu prezintă riscuri.

Lentilele de contact sunt mai costisitoare decât ochelarii

Costurile lentilelor de contact variază, la fel ca cele ale ochelarilor, în funcție de mai multe aspecte. În primul rând, este important de știut că lentilele se împart în mai multe categorii, în funcție de valabilitate, existând lentile de unică folosință sau cu înlocuire zilnică, reutilizabile (bilunare sau lunare), trimestriale (cu o perioadă de valabilitate de maximum 90 de zile), cu purtare extinsă și anuale. Așadar, prețurile depind foarte mult de perioada de valabilitate a acestora. Însă diferența de cost dintre lentile și ochelari este semnificativ diferită în momentul înlocuirii: schimbarea unei perechi de ochelari deteriorate este mai costisitoare decât a lentilelor de contact.

 

Descopera AICI intreaga gama de lentile de contact

Lentilele de contact se pot topi la căldură

Dacă ai fost avertizat să nu participi la focuri de tabără pentru că lentilele tale se pot topi din cauza căldurii, află că acest sfat nu este valid. Lentilele de contact nu se vor topi în ochi ca urmare a expunerii la căldură. Ele sunt fabricate din hidrogel, iar punctul de topire se apropie de cel suportat de corpul uman. Mai mult decât atât, lentilele de contact sunt supuse sterilizării la aproximativ 120 de grade Celsius înainte de a fi ambalate, pentru a distruge bacteriile și germenii.

 

Așadar, lentilele de contact sunt produse sigure pentru ochi, dar este important ca alegerea lor să fie făcută cu ajutorul specialiștilor, astfel încât să poți primi cele mai bune recomandări și sfaturi.

 

Sursă foto: Shutterstock