Lentile heliomate sau fotocromatice – ce sunt, cum le alegi

Lentile heliomate sau fotocromatice – ce sunt, cum le alegi

Dacă ești purtător de ochelari și vrei să îți schimbi vechea pereche, probabil că ai observat deja că ai mai multe opțiuni. Dincolo de faptul că există lentile monofocale, bifocale și progresive, ele se găsesc și în varianta normală sau heliomată (fotocromatică). Discutăm, în acest scurt ghid, despre ce înseamnă heliomat și la ce să fii atent atunci când alegi o pereche de ochelari heliomați.

Lentilele fotocromatice (heliomate) – ce sunt

 

Așa cum îi spune și numele, lentila fotocromatică are capacitatea de a-și schimba culoarea în funcție de intensitatea luminii de afară. Culoarea acesteia se va închide în timpul expunerii la soare. Lentilele reacționează la radiațiile ultraviolete din natură, pentru a-ți oferi mai mult confort. Astfel, poți renunța la ochelarii de soare, pe timpul zilelor însorite.

Avantajele utilizării lentilelor heliomate

Dacă te întrebi care sunt motivele pentru care ai alege să porți o pereche de ochelari cu lentile heliomate în locul variantelor clasice, răspunsul este destul de simplu. În primul rând, beneficiezi permanent de protecție UV. Razele ultraviolete ne pot afecta sănătatea ochilor în toate zilele însorite din an, nu doar pe timpul verii. Purtând tot timpul lentilele fotocromatice, eviți riscul de a expune timp îndelungat corneea la radiațiile UVA. Aceste radiații reușesc să penetreze corneea, ceea ce poate cauza cataracta. Un alt motiv poate fi acela că economisești bani. Fiind un tip de lentile 2 in 1, de soare si de vedere în același timp – cu ajutorul lentilelor heliomate, nu va fi nevoie să achiziționezi încă o pereche de ochelari de soare cu dioptrii. De asemenea, aceste lentile fotocromatice sunt recomandate copiilor ai căror ochi și vedere se află încă într-un proces de dezvoltare și sunt mai sensibili în fața radiațiilor UV. În plus, datorită gamei extinse de modele de rame, îți poți pune lentilele pe orice formă dorești.

Pe site-ul optiblu.ro îți oferim nenumărate modele de rame clasificate în funcție de tip și formă:

Lentilele de contact heliomate

În mod clar, orice persoană care poartă ochelari de vedere poate alege lentilele heliomate. Însă, pentru cei care doresc să își sporească și mai mult confortul, producătorul Johnson & Johnson a lansat, în 2018, prima gamă de lentile de contact heliomate. Acestea sunt ideale atunci când practici un sport în aer liber sau când mergi la un eveniment oficial la care nu vrei să porți grija ochelarilor de vedere. Acuvue Oasys with Transitions sunt primele lentile de contact create și care se comportă la fel ca ochelarii heliomatici.

Lentilele de contact heliomate Acuvue Oasys with Transitions sunt disponibile și pe Optiblu. Beneficiile utilizării lor constau în:

  • corecție dioptrică;
  • protecție împotriva luminii de intensitate crescută;
  • protecție UV;
  • confort sporit în timpul purtării.

Această lentilă este disponibilă în portofoliul Optiblu și este dedicată tuturor pacienților sensibili la lumină (fotosensibili). Acuvue Oasys with Transitions se adaptează perfect în funcție de intensitatea luminii.

Descoperă lentilele de contact heliomate Acuvue Oasys with Transitions

Cum alegi o pereche de ochelari cu lentile heliomate

 

De regulă, lentilele heliomate se aleg în funcție de gradul de închidere al culorii. Astfel, poți alege între lentile fotocromatice (heliomate) verzi, lentile fotocromatice (heliomate) maro care au putere de reacție la lumină de 86%, lentile heliomate gri, care se pot închide până la 90-92%. În funcție de culoarea aleasă, le poți asorta la orice nuanță de ramă sau stil.

De regulă, lentilele fotocromatice conțin molecule organice pe bază de carbon, care își subtil structura moleculară în momentul în care sesizează lumina ultravioletă. Trecerea de la incolor la culoarea închisă se face ușor diferit, în funcție de calitatea lentilei. Diferența poate fi de la 10 secunde, la cel mult 2-3 minute.

Indiferent de motivele pentru care vrei să alegi lentilele heliomate, este recomandat să ceri și sfatul medicului oftalmolog înainte. Astfel, el îți poate prescrie o pereche de ochelari de vedere heliomați, adaptați nevoilor tale.

 

Sursa foto: Shutterstock