Lentile Antireflex : Ce sunt si ce beneficii au pentru vedere

Ce sunt lentilele antireflex și cum îți protejează vederea

 

Lentilele antireflex îți pot oferi numeroase beneficii atunci când vine vorba de ochelarii de vedere pe care îi alegi. Un astfel de tratament antireflex nu doar că te ajută să menții lentilele mai curate, ci joacă și un rol important asupra modului în care îți simți ochii la finalul zilei, reducând tensiunea oculară.

Află ce sunt lentilele antireflex și cum este aplicat tratamentul, dar și ce beneficii îți oferă purtarea acestora.

 • Ce sunt lentilele antireflex
 • Cum se realizează tratamentul antireflex
 • Beneficiile tratamentului antireflex aplicat pe lentilele ochelarilor de vedere

 

Ce sunt lentilele antireflex

Lentilele antireflex reprezintă un tip de lentile pe care este aplicat un tratament special. Acesta are rolul de a bloca reflexia luminii pe suprafața lentilelor, astfel încât să poți vedea mai clar.

În același timp, lentilele antireflex permit trecerea unei cantități mai mari de lumină, deoarece sunt eliminate reflexiile de pe suprafața din spate și cea din față a lentilei. Este important de menționat că aceste lentile nu protejează împotriva razelor ultraviolete. Pentru protecția împotriva luminii solare, vei avea nevoie de o pereche de ochelari de soare polarizați.

Ochelarii antireflex pot fi recunoscuți datorită reflecției reziduale, care are o culoare specifică (albastru, verde, maro). Poți identifica lentilele antireflex dacă le ții oblic deasupra unei suprafețe albe.

Citește și Tipuri de lentile pentru ochelari si tratamentele aplicate acestora

Cum se realizează tratamentul antireflex

Tratamentul antireflex poate fi aplicat de către producător pe ambele suprafețele ale unei lentile sau pe suprafața convexă a acesteia, fiind reprezentat de mai multe straturi optice cu nuanțe de albastru, verde sau maro.

Aceste straturi, numite polimeri, sunt alcătuite din indici de refracție diferiți, cu grosimi diferite, astfel încât lentilele să poată avea capacitatea de a bloca reflexia luminii și de a permite trecerea unei cantități mai mari de lumină. E bine de știut că lentilele antireflex de calitate depind de polimerul aplicat, nu neapărat de numărul de straturi antireflex.

Totodată, tratamentul antireflex ajută și la durificarea lentilelor, care vor căpăta o rezistență sporită la zgârieturi sau la contactul cu diferite substanțe. Astfel, scade riscul ca lentilele să se deterioreze în timp.

Un alt avantaj al lentilelor antireflex este că reduc aderența picăturilor de apă, a grăsimii, a prafului și a uleiurilor care se pot aduna pe suprafața acestora. Cu alte cuvinte, lentilele se curăță ușor și rămân curate mai mult timp. Motivul este legat de faptul că polimerul aplicat este hidrofob, antistatic și oleofob.

În acest fel, se obține o imagine mai clară și mai odihnitoare, care nu va obosi ochiul. Cu alte cuvinte, nu vei mai fi deranjat de reflexia luminii pe lentilă și de diferitele surse de lumină, precum iluminatul stradal, farurile mașinilor, monitorul laptopului și chiar lumina din casă.

Este bine de știut că tratamentul antireflex poate fi aplicat atât pe ochelarii de vedere, cât și pe ochelarii de soare.

 

 

Beneficiile tratamentului antireflex aplicat pe lentilele ochelarilor de vedere

Iată care sunt avantajele pe care ți le oferă ochelarii cu lentile antireflex:

 

 • Elimină reflexiile luminii și permit trecerea unei cantități mai mari de lumină, astfel încât să nu mai fii deranjat de lumina puternică;
 • Tratamentul antireflex reduce strălucirea de pe lentilă, astfel încât cei din jurul tău să îți poată vedea clar ochii, nu doar lentila, cu atât mai mult în poze, când lentila poate străluci din cauza blițului de la camera foto;
 • Îți oferă confort vizual și reduc tensiunea de la nivelul ochilor, pe care o poți resimți la finalul zilei;
 • Îți oferă protecție vizuală, mai ales atunci când stai ore în șir în fața calculatorului sau a televizorului;
 • Te ajută să vezi mai clar imaginile și să ai o percepție naturală a culorilor;
 • Lentilele sunt mai rezistente la zgârieturi și se pot curăța cu ușurință;
 • Îți oferă un nivel ridicat de transparență;
 • Scad nivelul de aburire care apare din cauza schimbărilor de temperatură;
 • Lentilele antireflex sunt estetice, iar experiența purtării ochelarilor de vedere devine una plăcută și confortabilă.

 

Așadar, lentilele antireflex sunt extrem de utile pentru a te ajuta să vezi mai clar și să nu îți mai simți ochi obosiți. În același timp, acestea sunt rezistente și pot fi curățate ușor.

Sursă foto: Shutterstock