Lacrimarea excesiva: cauze, simptome, tratament

Lăcrimarea excesivă: cauze, simptome, tratament

 

Lăcrimarea excesivă este cunoscută și sub numele de epiforă și reprezintă o afecțiune caracterizată prin ochi care lăcrimează fără un motiv anume, adesea în cantități foarte mari. Lacrimile au scopul de a lubrifia ochii, dar, de multe ori, aceștia se pot confrunta cu probleme la nivelul sistemului lacrimo-nazal, moment în care acestea se revarsă pe față. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, inclusiv la bebeluși, dar mai ales după vârsta de 60 de ani, și se poate trata cu succes. Există diferite cauze care pot provoca acest fenomen de lăcrimare excesivă. Îți prezentăm care sunt acestea, cum se pot recunoaște din timp și ce tratament poți urma:

Cauze

Lăcrimarea excesivă poate deveni o afecțiune supărătoare și chiar periculoasă, în special pentru cei care conduc. Iată care sunt cauzele acesteia:

Canalele lacrimale blocate

O cauză întâlnită adesea este dezvoltarea greșită a canalelor lacrimale. Mulți oameni se nasc prezentând canale lacrimale prea înguste, care sunt rezultatul inflamației. Când canalele sunt blocate sau prea strâmte, lacrimile nu se mai pot scurge prin acestea în mod normal, iar acest lucru duce la lăcrimarea efectivă a ochilor. Pe lângă disconfort, lacrimile adunate în sac pot influența dezvoltarea infecțiilor și a inflamării zonei din apropierea nasului.

 

La bebeluși, se poate observa destul de des lăcrimarea excesivă, dar aceasta nu ridică, de regulă, probleme. Este normal ca, până la dezvoltarea întregului organism, și canalele lacrimale să fie de dimensiuni prea mici pentru a permite sistemului lacrimo-nazal să funcționeze normal. La cei mici, problema se rezolvă de la sine, odată cu trecerea timpului.

Ochii uscați

Sindromul ochilor uscați este un fenomen des întâlnit în prezent, cauzat de diferite afecțiuni de vedere, expunerea îndelungată la ecranul computerului sau al laptopului. Când corpul nu produce suficiente lacrimi, ochii vor încerca să compenseze prin lăcrimare excesivă. De asemenea, odată cu iritarea suprafeței oculare din cauza uscăciunii, lacrimile preiau rolul de apărare și încearcă să rezolve această problemă.

 

În anumite cazuri, lacrimile pot conține o cantitate mare de grăsimi și lipide, care pot cauza mici suprafețe uscate. La rândul lor, acestea duc la dezvoltarea unor zone uscate ale ochilor, care irită suprafața acestora și apare nevoia de lacrimi care să lubrifieze punctele problematice.

Alți factori iritanți care pot afecta ochii:

  • chimicalele și gazele din mediul înconjurător;
  • conjunctivita alergică;
  • deformările pleoapelor.

 

Vezi oferta noastra de OCHELARI DE VEDERE

Alergiile

Deoarece se apropie sezonul alergiilor, este important să știi că lăcrimarea excesivă poate indica prezența acestora. Polenul, praful și mucegaiul sunt câțiva dintre factorii principali care cauzează reacțiile alergice atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Odată cu înflorirea copacilor și a câmpiilor, nivelul de polen din aer afectează, în primul rând, ochii, în cazul persoanelor alergice. Vei observa mâncărimi care se accentuează atunci când ești în aer liber sau în apropierea florilor. În aceste momente, începe și producerea de lacrimi care apără ochii de factorii externi.

 

Dacă nu controlezi alergiile cu ajutorul medicamentației, mâncărimile vor continua și ochii vor produce lacrimi constant, pentru a îndepărta particulele dăunătoare de pe suprafața acestora. Discută cu medicul specialist pentru a descoperi cele mai bune metode de tratament.

Disfuncția glandelor meibomiene

Glandele meibomiene sunt prezente pe suprafața pleoapelor superioare și a celor inferioare, iar rolul acestora este de a secreta uleiurile esențiale pentru buna funcționare a ochilor și a lacrimilor. Dacă uleiurile nu sunt secretate într-o cantitate suficientă, lacrimile se evaporă mai repede, iar ochii vor avea tendința să producă mai multe, pentru a se proteja de uscăciune. Aceste disfuncții apar mai des în cazul persoanelor de peste 40 de ani și mai puțin la cele mai tinere.

 

Specialiștii indică faptul că produsele de machiaj pot, de asemenea, contribui la dezvoltarea unei disfuncții a glandelor meibomiene. Este important ca, înainte de a merge la culcare, să îndepărtezi complet machiajul de pe pleoape și din jurul ochilor. Printre simptomele acestei disfuncții se numără senzația de ochi iritați, roșeața, mâncărimea și vederea încețoșată. Fă o vizită la medicul oftalmolog, dacă observi aceste simptome, pentru a putea afla dacă suferi de o afecțiune oculară sau de o disfuncție a glandelor.

 

Obiectele străine sau rănile

O altă cauză a lăcrimării excesive, și poate cea mai de la sine înțeleasă, este prezența unui obiect străin la nivelul ochiului. De asemenea, dacă ai suferit o accidentare care ți-a afectat ochii, este posibil ca simptomele să includă și lăcrimarea excesivă, mai ales dacă nu tratezi corespunzător problema. Chiar și particulele foarte mici pot afecta semnificativ ochiul, așa că este recomandat să nu ignori simptomele, în special dacă muncești într-un mediu în care te expui la diferiți factori externi dăunători, precum praful sau fumul.

 

Lăcrimarea excesivă poate apărea și din cauza micilor răni sau iritații de care poți suferi în urma folosirii lentilelor de contact. Dacă acestea sunt degradate sau murdare, există multe șanse ca ele să-ți afecteze suprafața ochiului. Nu trata cu superficialitate problemele oculare, deoarece acestea se pot agrava, dincolo de simplul disconfort.

 

Vezi oferta noastra de LENTILE DE CONTACT

Simptome

Pe lângă lăcrimarea excesivă, ce reprezintă în sine un semn evident că există o problemă la nivelul ochilor, poți observa și simptome asociate ale afecțiunilor care pot cauza lăcrimarea excesivă. Printre acestea se numără:

  • ochii roșii, senzația de oboseală;
  • uscăciunea la nivelul ochilor;
  • vederea încețoșată;
  • mâncărimile ochilor, în special în sezonul primăvară-vară;
  • durerile la nivelul pleoapelor;
  • umflăturile în zona nasului, în partea superioară;
  • sensibilitatea la lumină.

 

Este important să te adresezi medicului oftalmolog, de îndată ce observi că simptomele continuă, pentru a afla cât mai repede diagnosticul.

Tratament

Epifora se tratează cu succes și, în multe cazuri, poate chiar să treacă de la sine. În special în cazul bebelușilor în dezvoltare, această afecțiune dispare cu timpul. Medicul te poate sfătui care este cel mai potrivit tratament, în funcție de ceea ce cauzează lăcrimarea excesivă. Dacă este vorba de corpuri străine, acestea vor fi îndepărtate de către medic, iar dacă lăcrimarea este cauzată de conjunctivită, acesta îți va prescrie un tratament local. În cazul alergiilor, lăcrimarea va dispărea odată ce urmezi un tratament medicamentos recomandat de medic, alături de picături, care vor stabiliza simptomele precum mâncărimea sau roșeața.

 

Dacă problema este mai gravă și canalul lacrimal este blocat, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Operația este recomandată atunci când lăcrimarea îți afectează viața de zi cu zi și dacă aceasta este gravă. În cazul unui canal care nu este blocat în totalitate, medicul poate recurge la o tehnică pentru lărgirea acestuia, cu ajutorul ustensilelor de specialitate. Cel mai important aspect este diagnosticarea adevăratei cauze pentru lăcrimarea excesivă, iar apoi, tratamentul va fi prescris în funcție de severitate.

 

Discută cu medicul oftalmolog atunci când prezinți simptome de lăcrimare excesivă și urmează tratamentul recomandat de acesta. Este posibil să treci doar printr-o perioadă care se rezolvă de la sine sau să suferi de o afecțiune mai serioasă. Cu cât afli mai repede diagnosticul, cu atât mai ușor va fi să te tratezi.

 

Sursa foto: Shutterstock.com