Exoftalmia este o afecțiune oculară caracterizată prin aspectul proeminent al globului ocular, în afara orbitei. Aceasta poate afecta ambii ochi sau doar unul și apare cel mai des ca rezultat al unei boli tiroidiene. Persoanele cu exoftalmie pot suferi și de probleme ale vederii pe termen lung, precum vederea dublă, dar riscurile de a-și pierde permanent vederea sunt foarte reduse. Afecțiunea trebuie monitorizată încă de la primele simptome, deoarece aceasta ascunde alte cauze serioase, care necesită, la rândul lor, tratament și atenție. Iată ce trebuie să știi despre exoftalmie, de la cauze și simptome la tratament:

Cauze

Există o serie de cauze, în spatele exoftalmiei:

Hipotiroidismul

Cel mai des, exoftalmia este cauzată de boala Basedow-Graves, populară sub numele de hipertiroidism. Aproximativ 25-50% dintre oamenii care suferă de hipertiroidism prezintă și simptomele specifice globului ocular. Exoftalmia sau aspectul proeminent al ochilor poate apărea cu mult timp înainte ca hipertiroidismul să fie diagnosticat oficial, la o distanță de până la 10 ani între cele două. Boala tiroidiană a ochilor apare atunci când sistemul imunitar atacă țesutul din jurul ochilor, iar aceștia se umflă și „ies din orbite”.

 

Exoftalmia nu este o afecțiune de ignorat, deoarece orbita este o cavitate osoasă neextensibilă, iar un proces care implică inflamație poate apăsa nervul optic, lucru care ridică riscul de orbire.

 

Simptome ale exoftalmiei provocate de hipertiroidism:

 • ochi iritați;
 • durere la nivelul ochilor;
 • sensibilitate la lumină;
 • lăcrimat excesiv;
 • vedere încețoșată;
 • senzație de presiune la nivelul ochilor.

 

Printre simptomele hipertiroidismului, care nu au legătură cu ochii, se numără:

 • anxietatea;
 • bătăile neregulate ale inimii;
 • apetitul bogat;
 • diareea;
 • programul de somn neregulat.

Tumorile canceroase sau necanceroase

De asemenea, hipertiroidismul nu este singura afecțiune care poate cauza exoftalmia. Tumorile canceroase și cele necanceroase pot împinge ochiul în exteriorul orbitei, atunci când se formează intraorbital. Simptomele evidente ale unei astfel de tumori sunt:

 • amorțeală ori dureri constante ale ochilor sau la un ochi;
 • schimbări multiple ale vederii;
 • incapacitatea de a controla direcția privirii.

Infecțiile și rănile

Printre alte cauze se numără și infecțiile țesutului periorbital, un cheag de sânge sau o rană la nivelul ochiului. De aceea, este important ca orice persoană care observă că ochii sunt împinși în exteriorul orbitei, să se adreseze cât mai repede unui medic, pentru diagnostic. Nicio afecțiune nu poate fi eliminată ca posibilitate, decât după un control amănunțit și analize specifice. Una dintre infecțiile specifice de la nivelul ochilor este celulita orbitală, care poate duce la probleme mai grave, dacă nu este depistată și tratată. Printre simptome se numără:

 • durere constantă;
 • roșeață;
 • febră;
 • pleoape umflate.

 

Dacă observi dureri la nivelul ochiului, dar nu reușești să identifici cauza, acestea pot apărea în urma unei accidentări sau a unei răni netratate. Adresarea către medicul oftalmolog este cea mai bună soluție indiferent de simptomele pe care le resimți.

 

Vezi 👉 intreaga noastra oferta de LENTILE DE CONTACT

Diagnostic

Diagnosticul trebuie pus de către medicul oftalmolog, în urma unui control amănunțit. De obicei, diagnosticul vine odată ce globul ocular depășește cu mai mult de 20 de milimetri rebordul orbitar sau când între ochi există o diferență de peste 2 milimetri de protruzie. Odată cu măsurătorile făcute de către oftalmolog, se stabilește și gradul de exoftalmie. Printre alte teste pe care este posibil să le ceară medicul, pentru a pune un diagnostic exact, se numără:

 • analizele de sânge pentru glanda tiroidă;
 • RMN sau o tomografie computerizată a ochilor;
 • RMN al creierului, pentru a depista eventuale anomalii sau prezența unor tumori.

 

Este important ca tratamentul să fie urmat cât mai devreme după dezvoltarea simptomelor, deoarece exoftalmia este o boală care avansează rapid.

 

Vezi 👉 oferta noastra de OCHELARI DE VEDERE

Tratament

Printre posibilitățile de tratament recomandate de doctori, se numără picăturile sau purtarea ochelarilor de soare, pentru a proteja ochii și a evita acumularea de lichid. Pentru corectare, oftalmologul poate ghida pacientul către ochelari de vedere și lentile. Medicația va fi prescrisă în cazul în care este nevoie de aceasta, iar în ultimă instanță, medicul poate recomanda chiar intervenția chirurgicală de corectare, precum operația la mușchii oculari sau la nivelul pleoapelor. Tratamentul medicamentos se aplică în cazul problemelor cu glanda tiroidă, pentru a echilibra nivelul de hormoni din sânge. De asemenea, aceasta este o soluție în cazul infecțiilor oculare.

 

Exoftalmia cauzată de tumori canceroase sau necanceroase va fi tratată sub atenția medicului oncolog.

 

Specialiștii recomandă pacienților să renunțe la fumat, deoarece există o legătură între acest viciu și vindecarea mai greoaie a exoftalmiei.

 

În cazul exoftalmiei, monitorizarea acesteia și a bolilor care se află în spate este esențială în procesul de vindecare. Odată identificată sursa, va fi mai ușor să se poată lua măsuri specifice, care să funcționeze.

 

Descopera 👉 gama noastra de OCHELARI DE SOARE

 

Exoftalmia este o afecțiune care ascunde o serie de boli mai greu de diagnosticat la prima vedere. Este important ca, încă de la primele semne, să te adresezi medicului oftalmolog și să urmezi toate recomandările acestuia, pentru mai multe șanse de recuperare și o bună gestionare a problemelor de sănătate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com