Degenerescenta maculara : Ce este, cauze, simptome, tratament

 

 

 

 

 

Știm că multe afecțiuni oftalmologice apar în a doua parte a vieții, motiv pentru care este nevoie să avem mai multă grijă de sanatatea ochilor, odată cu înaintarea în vârstă. Pe lista afecțiunilor oftalmologice la care putem fi predispuși, odată ce depășim 40-50 de ani, se află degenerescența maculară. Despre cauzele, simptomele și modalitățile de tratament discutăm chiar în rândurile următoare.

 

 • Ce este degenerescenta maculară
 • Tipuri de degenerescență maculară
 • Cauzele degenerescenței maculare
 • Simptomele degenerescenței maculare
 • Diagnosticare
 • Tratament

Ce este degenerescența maculară

Pentru a putea înțelege ce este degenerescența maculară, este important să aflăm mai întâi câteva informații despre anatomia globului ocular. Majoritatea pacienților știu că imaginea se formează pe retină – un strat subțire de celule, aflat în zona posterioară a ochiului, care transformă lumina în semnale nervoase. Un rol esențial în acest proces de creare a unei imagini clare îl are macula. Aceasta este o zonă de mici dimensiuni, aflată în centrul retinei, unde lumina se focalizează și devine clară.

Tot macula este cea care controlează acuitatea vizuală – capacitatea noastră de a identifica în mod clar și corect literele și cifrele de pe un tabel standard Golovin Sivtsev, poziționat de la o anumită distanță de noi. Pentru a putea conduce în siguranță sau a recunoaște fețe, macula este esențială, tocmai pentru că ea face posibilă vederea clară și în culori.

 

Astfel, dacă putem citi fără probleme literele din tabel, imaginile, textele, atunci când ne uităm la televizor, când lucrăm la laptop sau calculator, dacă putem recunoaște clar fețele oamenilor și putem șofa fără să avem probleme de vedere, atunci starea maculei este una bună și trebuie menținută în continuare.

 

Așadar, degenerescența maculară înseamnă deteriorarea maculei în urma îmbătrânirii retinei, fiind o afecțiune în urma căreia vederea centrală devine încețoșată. În multe cazuri, simptomele avansează lent, motiv pentru care schimbările și diferențele apărute pot fi sesizate destul de greu de pacient. De asemenea, nu este obligatoriu ca boala să se instaleze la ambii ochi și nu duce la pierderea totală a vederii. Fiind afectată doar vederea centrală, nu și cea periferică, boala nu cauzează orbire totală.

Tipuri de degenerescență maculară

 

Este important de știut că degenerescența maculară poate fi de două tipuri. Cel mai des întâlnit tip (aproximativ 90% din cazuri) este degenerescența maculară uscată sau atrofică și apare atunci când țesuturile retiniene îmbătrânesc.

 

Un tip mai puțin întâlnit – aproximativ 10% dintre cazuri – este degenerescența maculară umedă sau exudativă. În acest caz, sub coroid (tunica medie a ochiului, care este puternic vascularizată și ajută la menținerea temperaturii constante la nivelul ochiului) se pot forma diferite vasele de sânge anormale, care emană lichid sau sânge între coroid și maculă, oprind funcționarea corectă a retinei. Din acest motiv, vederea poate deveni încețoșată, iar pacientul poate vedea petele albe sau negre care blochează o parte a câmpului vizual.

 

Degenerescența maculară uscată este mai frecventă și mai puțin severă, însă este important de știut că ea se poate transforma într-o formă umedă.

Cauzele degenerescenței maculare

 

 

 

În ceea ce privește motivele instalării degenerescenței maculare, se poate vorbi despre o serie de factori de risc, deoarece cauzele nu se cunosc cu exactitate. Astfel, există factori de risc asupra cărora putem avea control pentru a putea preveni apariția acestei boli. Aceștia sunt:

 

 • Fumatul;
 • Excesul de greutate, obezitatea;
 • O dietă bogată în grăsimi – creșterea colesterolului;
 • O dietă săracă în carotenoizi, vitamine și oligoelemente (zinc, cupru, seleniu);
 • Bolile cardiovasculare – tensiune arterială crescută.

 

Este important ca acești factori să fie limitați din timp, deoarece, odată instalată, boala nu se poate vindeca, nu are tratament curativ și vederea nu poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor. Dieta sănătoasă, exercițiul fizic regulat, renunțarea la fumat (dacă este cazul) și adoptarea unui stil de viață echilibrat pot fi de ajutor în prevenirea acestei afecțiuni. De asemenea, măsurile preventive care pot ajuta sunt următoarele:

 

 • Tratarea la timp a tuturor problemelor de sănătate, mai ales a celor ce implică o tensiune arterială crescută, probleme cardiovasculare care ar putea duce la formarea unor vase de sânge anormale la nivelul ochiului;
 • Efectuarea consultului oftalmologic regulat, mai ales după vârsta de 40 de ani;
 • Respectarea verificărilor de rutină, mai ales în cazul pacienților cu probleme de vedere.

 

Dacă în urma controlului de specialitate, ți-a fost prescrisă o rețetă de ochelari, descoperă gama noastră de OCHELARI DE VEDERE și află ce ți se potrivește cel mai bine.

 

Pe lângă factorii de risc modificabili, există, însă, și factori modificabili, cum ar fi:

 

 • Înaintarea în vârstă – incidența este mai crescută în rândul persoanelor de peste 65 de ani;
 • Istoricul medical familial de degenerescență maculară;
 • Pigmentarea oculara (persoanele cu un iris deschis la culoare pot avea un risc mai crescut).

 

Descopera AICI intreaga gama de lentile de contact colorate

Simptomele degenerescenței maculare

 

Unul dintre primele semne ale bolii este încețoșarea vederii. De regulă, persoanele care suferă de degenerescență maculară nu mai disting chipuri sau imagini atunci când se uită la televizor, calculator, laptop sau când privesc fotografii, nu mai pot citi clar textele dintr-o carte, obiectele apar distorsionate, iar liniile drepte devin mai ondulate și mai curbate. În campul vizual central, apar diferite pete albe sau negre.

Diagnosticare

 

 

 

Având în vedere natura afecțiunii și faptul că unul dintre factorii de risc menționați este îmbătrânirea retinei odată cu înaintarea în vârstă, este important ca, după 40-50 de ani, să se înceapă prevenția, prin efectuarea controalelor medicale oftalmologice anuale, în centre medicale specializate.

 

Printr-un examen oftalmologic de rutină, prin testarea câmpurilor vizuale – central și periferic – se poate detecta dacă pacientul suferă sau nu de degenerescență maculară.

 

Citește și: CONSULTUL OFTALMOLOGIC: IN CE CONSTA, CE PRESUPUNE ACESTA

 

De asemenea, are loc un examen de fund de ochi, pentru evaluarea maculei și pentru a observa dacă există sau nu modificări la nivelul ei și se efectuează testul Amsler. În ce constă acest test? Medicul oftalmolog va prezenta pacientului o planșă asemănătoare cu foaia A4, pe care sunt desenate mai multe linii negre, ce formează o serie de pătrate. În mijlocul grilajului, este un punct negru. Medicul oftalmolog va plasa grila Amsler la o distanță de 30, până la 40 de centimetri de pacient și îi va cere să acopere, pe rând, cu podul palmei, ochiul stâng și pe cel drept, apoi pacientul va trebui să identifice punctul din mijloc, să observe toate colțurile și laturile pătratului mare, să spună dacă vede culori, nuanțe sau linii drepte, paralele ori deformate. În plus, pentru urmărirea evoluției bolii sau a diagnosticării, pot fi necesare: tomografia retiniană, fotografia retiniană și angiofluorografia (AFG) – o metodă prin care se investighează permeabilitatea vaselor retiniene și coroidiene.

 

Tratament

Din păcate, odată instalată această afecțiune,ea nu poate fi vindecată total. Însă, atunci când este diagnosticată din timp, pacienții pot lua măsuri și pot obține tratamente care vor încetini evoluția bolii. În cazul în care pacientul are degenerescență maculară umedă, tratamentul poate consta în injectarea intravitreană a unei substanțe anti-VEGF (inhibitori care blochează formarea unor vase de sânge anormale). Tratamentul se realizează în sala de operație, sub anestezie locală și nu necesită internare. Scopul tratamentul este de a îmbunătăți starea retinei și de a opri progresia bolii. Alte opțiuni de tratament pot fi: terapia fotodinamica și fotocoagularea – metode prin care, cu ajutorul unor lasere speciale, se pot sigila sau distruge vasele de sânge anormale de la nivelul maculei.

 

Așa cum știm, este mult mai simplu să previi decât să tratezi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ochii au nevoie de și mai multă grijă și protecție, iar informațiile de mai sus te pot susține în acest proces.

 

Sursa foto: Shutterstock