Curatarea ochelarilor: cum se face corect si ce greseli trebuie evitate

 

curatarea ochelarilor

 

Purtătorii de ochelari cunosc foarte bine senzația incomodă pe care o provoacă lentilele cu zone murdare. Deranjant mai ales în timpul acțiunilor care implică surse puternice de lumină, cum ar fi lucrul la computer sau condusul în soare intens, efectul impurităților și al grasimii depuse pe lentile poate afecta atât eficiența, cât și siguranța. Caracteristicile lentilelor moderne impun o anumită atenție în curățarea lor. Realizat în mod corect, acest proces duce la îndepărtarea sursei neplăcerilor și mărește durata de viață a fiecărei perechi de ochelari din colecția personală.

 

Vezi AICI oferta noastră de OCHELARI DE VEDERE

Care este cea mai eficientă curățare rapidă

 

Nu de puține ori, momentul în care descoperim impurități pe suprafața lentilelor de ochelari ne surprinde în locuri în care nu putem acorda atenția cuvenită procesului de curățare. Indiferent că ne găsim într-un mijloc de transport în comun, într-un centru comercial sau în sala de așteptare, este important să remediem problema unei clarități vizuale cât mai bune fără să deteriorăm ochelarii. Pentru asta, este bine să avem la îndemână mereu câteva șervețele pentru curățarea ochelarilor, ce pot fi ținute în buzunar fără a ocupa prea mult spațiu. Concepute special pentru a acționa pe suprafețe superficiale lucioase, cele mai multe produse de acest tip protejează materialele precum plasticul sau policarbonatul, mai sensibile în fața zgârieturilor și șocurilor mecanice.

Moi și cu un bun efect antistatic, aceste șervețele previn aburirea ochelarilor și protejează stratul antireflex al lentilelor. Cei care poartă geantă sau rucsac pot avea mereu la ei tocul ochelarilor, în care încap spray-ul de curățare și o lavetă din microfibră. O simplă pulverizare a soluției din spray înmoaie atât laveta, cât și particulele de praf de pe lentile, oferind mai multă eficacitate în îndepărtarea petelor persistente de grăsime. Indiferent de produsul ales pentru curățare, întregul proces trebuie desfășurat cu mișcări lente și fără prea multă presiune asupra lentilelor. În cazuri extreme, acestea pot fi dislocate din ramă.

 

curatarea ocgelarilor

 

Cum se face curățarea generală a ochelarilor

 

Adesea, avem tendința de a ne raporta la curățarea ochelarilor ca la o nevoie strictă de a le lustrui cât mai bine lentilele. În realitate, o pereche ce rezistă cât mai bine de-a lungul timpului este una căreia i s-a acordat atenție pe de-a întregul, atât din punctul de vedere al clarității lentilelor, cât și al unei stări cât mai salubre a ramei și brațelor. Este necesară, așadar, o curățare generală periodică, pentru care se va acorda mai mult timp decât în cazul uneia făcute la locul de muncă sau în autobuz. Este important ca întreaga pereche de ochelari să fie curată, pentru a-și menține poziția optimă pe nas și pentru ca șuruburile, pernuțele pentru nas ori suprafețele materialului din care este confecționată rama să nu fie deteriorate.

 

Curățarea sub jetul de apă trebuie făcută la o temperatură blândă, iar agentul de curățare ales poate fi săpunul sau gelul folosit pentru curățarea tenului. Este importantă evitarea substanțelor alcoolice, al căror efect coroziv poate afecta iremediabil strălucirea și claritatea lentilelor. Soluția de curățare cu pH neutru va fi aplicată pe palme și va fi frecată până la obținerea spumei, iar cu aceasta se vor curăța mai întâi lentilele. Cu mișcări blânde, vor fi degresate rama și brațele, iar apoi, perechea de ochelari va fi uscată cu ajutorul unei lavete curate, din microfibre.

 

În cazul în care alegem să folosim spray-ul, este important ca pulverizarea lui să nu se facă direct pe ochelari. În cazul modelelor de lentile fără ramă, substanța de curățare poate pătrunde în perforațiile necesare încastrării lor în ramă, unde pot produce deteriorări ale straturilor profunde de plastic sau de policarbonat. Pentru ca laveta din microfibră să se mențină cât mai eficace, pentru multă vreme, este nevoie ca și ea să fie spălată frecvent la temperaturi ridicate, dar fără a se folosi detergenți speciali pentru îndepărtarea petelor sau balsamuri de rufe cu uleiuri parfumate.

Vezi categoria noastră de MAGAZINE

 

curatarea ochelarilor

 

Care sunt cele mai frecvente greșeli

 

În graba de a reda strălucirea lentilelor și claritatea pe care acestea o oferă, suntem tentați să folosim soluțiile aflate cel mai la îndemână. Alături de pericolul de a manevra neglijent ochelarii, ceea ce poate cauza scăparea lor pe podea sau chiar pe un trotuar, ne expunem la deteriorarea lor din cauza folosirii unor metode sau substanțe nepotrivite. Printre cauzele care duc la pierderea perechii de ochelari pe care o folosim cel mai des se numără:

 

  • folosirea soluțiilor cu o concentrație mare de alcool;
  • pulverizarea substanțelor degresante direct pe suprafața lentilelor;
  • ștergerea lentilelor cu șervețele dezinfectante universale;
  • curățarea cu ajutorul hainelor, bucăților de textile cu uz casnic sau al șervețelelor de bucătărie;
  • ștergerea ochelarilor cu mișcări rapide și forțate.

 

Întreținerea corectă a ochelarilor necesită grijă și se face doar cu soluții potrivite. Sugestiile de mai sus ajută la păstrarea perechii preferate pentru cât mai mult timp, cu minimum de efort.

 

Credit foto: Shutterstock