Cum citești corect prescripția medicală pentru ochelari

Dacă porți ochelari de vedere, cu siguranță ești familiar cu toate numerele și prescurtările care apar pe prescripția medicală. De asemenea, cel mai probabil, te-ai întrebat de multe ori ce înseamnă ele, pe lângă faptul că reprezintă instrucțiunile necesare pentru perechea de ochelari potrivită pentru tine.

 

Cu scopul de a putea fi citite și înțelese la nivel mondial, orice prescripție medicală pentru ochelarii de vedere este scrisă într-un limbaj standardizat, cu numere și prescurtări generale. Află, în cele ce urmează, ce reprezintă toate informațiile de pe prescripția medicală pentru ochelari și cum o citești corect.

 

Pentru început, abrevierile

 

Înainte de a-ți explica în detaliu fiecare abreviere, este bine de știut că acestea provin din limba latină. În domeniul medical, aceste prescurtări în latină sunt folosite frecvent pentru a prescrie tipul de ochelari de care o persoană are nevoie. Așa cum am menționat și mai sus, acestea reprezintă indicațiile necesare pentru a stabili corect tipul de lentile și alte caracteristici ale ochelarilor, în funcție de fiecare persoană și de problemele de vedere.

 

Abrevierile folosite sunt următoarele:

 

  • OD – provine de la „oculus dexter” și indică ochiul drept;
  • OS – provine de la „oculus sinister” și indică ochiul stâng;
  • OU – provine de la „oculi uterque” și indică ambii ochi.

 

Alte abrevieri pe care le poți întâlni sunt VD (vedere la distanță) și VA (vedere de aproape). Valorile sunt personalizate și sunt scrise în câmpuri separate, fiind urmate de diferite simboluri. Ține cont că modelele de prescripții medicale pentru ochelari pot să difere în funcție de cabinetul oftalmologic sau de optica medicală, însă toate cuprind aceeași informație de bază pentru executarea cu precizie a ochelarilor de vedere.

 

Vezi AICI toate perechile de ochelari de vedere

 

Alte informații utile ale prescripției medicale pentru ochelari

 

În afară de abrevierile de mai sus, mai poți regăsi pe prescripția medicală și următoarele informații:

 

Sfera (SF)

 

Sfera reprezintă coloana ce indică valoarea pe care trebuie să o aibă dioptria lentilelor, astfel încât să poată fi corectată vederea. Ține cont că fiecare ochi poate avea dioptrii diferite.

 

O valoare notată cu „-” (minus), alături de un număr, reprezintă faptul că există probleme cu vederea la distanță, dar că poți vedea bine de aproape. Această problemă de vedere se numește miopie. În cazul în care valoarea este notată cu „+” (plus), înseamnă că există probleme cu focalizarea obiectelor aflate în proximitate, mai exact, este vorba de hipermetropie.

 

Alături de „-” sau „+” se află și un număr, care indică valoarea dioptriei. Se pleacă de la valoarea 0 (zero) și, apoi, cu cât numărul este mai departe de zero, indiferent că e o valoare pozitivă sau negativă, cu atât vei avea nevoie de lentile mai puternice.

 

Cilindrul (CIL)

 

Această informație se regăsește doar în cazul persoanelor cu astigmatism. Mai exact, indică o problemă la nivelul de sfericitate al corneei. În mod normal, corneea trebuie să aibă o curbă clar definită. În cazul persoanelor cu astigmatism, corneea este mai aplatizată sau bombată pe un anumit meridian. Numărul indicat de cilindru corectează curba care este diferită, dioptria fiind necesară la un anumit ax.

 

Citește și Totul despre astigmatism: ce este, simptome, diagnostic si tratament

 

Axul (AX)

 

Numărul axului indică locația precisă a axului unde este necesară corecția vederii, în cazul persoanelor cu astigmatism. Valoarea este cuprinsă între 0 și 180 de grade.

 

Distanța pupilară (DP)

 

Distanța pupilară sau interpupilară reprezintă distanța dintre centrul pupilei ochiului drept și centrul pupilei ochiului stâng. Această informație este necesară pentru ca lentilele să fie executate cât mai precis. Dacă sunt necesare lentile speciale progresive, bifocale sau degresive ori dacă există asimetrii faciale vizibile, distanța interpupilară se va măsura individual, la fiecare ochi.

 

Acuitate vizuală cu corecție (AVCC)

 

Aceasta reprezintă abilitatea ochiului de a distinge forme și dimensiuni, elementele din jur, dar și capacitatea de focalizare de la distanță și de aproape. Acuitatea vizuală este determinată cu ajutorul optotipului (panou cu litere, cifre, semne sau desene), pentru fiecare ochi.

 

Acuitate vizuală fără corecție (AVFC) 

 

Se referă la determinarea acuității vizuale și la faptul că nu sunt necesare corecții ale vederii.

 

Cum rămâne cu lentilele de contact?

 

Lentilele pentru ochelarii de vedere și lentilele de contact nu sunt identice, motiv pentru care vei avea nevoie de o prescripție medicală separată pentru fiecare. Cu alte cuvinte, nu poți folosi prescripția pentru ochelarii de vedere pentru a achiziționa lentile de contact.

 

Pe lângă informațiile care se regăsesc în prescripția medicală pentru ochelarii de vedere, în cazul lentilelor de contact, mai sunt necesare și alte măsurători speciale. De asemenea, puterea lentilelor de contact diferă de cea pentru ochelarii de vedere, deoarece acestea se află direct pe ochi, în timp ce, în cazul ochelarilor de vedere, există o mică distanță între ochi și lentilă.

 

O prescripție medicală pentru ochelarii de vedere se obține în urma unui control la un cabinet oftalmologic și numai la recomandarea unui specialist. Chiar dacă, la prima vedere, informațiile pot părea greu de înțeles, cu puțină practică, vei ști cum să citești prescripția medicală pentru ochelarii de vedere.

 

Sursă foto: Shutterstock