Consultul oftalmologic: în ce constă, ce presupune acesta

 

Consultul oftalmologic: in ce consta, ce presupune acesta

 

Consultul oftalmologic este recomandat nu numai persoanelor care poartă ochelari, ci și celor care vor să verifice și să protejeze starea de sănătate a ochilor. Prin această examinare, poți descoperi afecţiuni de vedere minore, care, tratate la timp, te scutesc de complicații ulterioare. Primul examen oftalmologic se face la naștere, apoi periodic, dacă nu apar tulburări oftalmologice. Iată, în continuare, cum trebuie să decurgă acest control.

 

Ce trebuie să știi înainte de consultația oftalmologică

 

În primul rând, este important să știi că un examen oftalmologic corect începe printr-un dialog între doctor și pacient, în care medicul află scopul pentru care ai solicitat consultația. Poate fi un control de rutină, periodic, prin care să previi anumite afecțiuni oculare și să verifici starea de sănătatea a ochilor tăi sau poate fi vorba de anumite probleme de vedere pe care vrei să le rezolvi.

 

Anamneza (discuția dintre doctor și pacient) este primul pas al consultației, în cadrul căreia medicul află informații referitoare la antecedentele tale patologice și heredo-colaterale (familiale), boli asociate, tratamente efectuate, eventuale alergii și simptomele care te deranjează (în cazul în care ele există).

 

După anamneză, urmează examinarea propriu-zisă. De regulă, un control oftalmologic complet are o durată medie de 20–30 de minute, dar poate dura mai mult, dacă ai nevoie de teste suplimentare.

În ce constă un consult oftalmologic – etape

Pe lângă anamneză, controlul oftalmologic cuprinde mai multe etape, fiecare având un rol bine stabilit.

Determinarea acuității vizuale

 

Consultul oftalmologic: in ce consta, ce presupune acesta

 

 

După anamneză, următorul pas presupune determinarea acuității vizuale. Se acoperă ochiul stâng cu un ocluzor sau cu podul palmei, iar cu ochiul drept vei citi câteva rânduri de cifre și litere de pe un panou luminos, aflat la aproximativ 4-5 metri distanță. La fel se procedează și pentru a stabili acuitatea vizuală a ochiului stâng. Apoi se testează capacitatea de a vedea la apropiere, pentru adulții de peste 40 de ani, prin citirea unui text imprimat pe un suport de hârtie. În acest moment, se poate stabili dacă va fi nevoie sau nu să se prescrie ochelari.

 

Dacă în urma controlului de specialitate, ți-a fost prescrisă o rețetă de ochelari, descoperă gama noastră de OCHELARI DE VEDERE și află ce ți se potrivește cel mai bine.

Biomicroscopia – examinarea părții anterioare a ochiului

În continuare, pacientul este așezat în fața biomicroscopului, astfel încât medicul să poată examina partea anterioară a ochiului. În această etapă, se pot depista eventuale leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivei, sclerei, corneei, irisului și cristalinului. Pentru o mai bună vizualizare a unor eventuale traumatisme la nivelul părții anterioare a ochiului și pentru a putea studia cât de active sunt leziunile, se poate utiliza o substanță colorată (fluoresceina), care nu modifică vederea.

Măsurarea tensiunii oculare

Acest pas permite depistarea glaucomului – afecțiune oculară ce degradează nervul optic și care, netratată la timp, poate duce chiar la pierderea totală a vederii. De regulă, tensiunea oculară se măsoară cu ajutorul tonometrului, fiind o metodă non-invazivă și non-contact. În timpul procedurii, medicul nu atinge direct ochiul, ci este folosit un jet de aer care aplatizează corneea.

Determinarea dioptriilor

 

Consultul oftalmologic: in ce consta, ce presupune acesta

 

 

În final, dacă nu există alte complicații mai severe, depistate la consult, și dacă în urma determinării acuității vizuale s-a stabilit că va fi nevoie de ochelari, medicul îți va măsura dioptriile folosind un aparat special, numit dioptron sau autorefractometru. La pacienții până în 40 de ani, pentru stabilirea adevăratelor dioptrii, se pot folosi picături cicloplegice pentru dilatarea pupilei. Acestea modifică vederea la apropiere, însă efectul dispare în câteva ore. Pe baza rezultatului, se stabilește corecția optică prin lentile și medicul va prescrie rețeta de ochelari de care ai nevoie.

 

Dacă în urma controlului de specialitate, ți-a fost prescrisă o rețetă de ochelari, descoperă toate BRANDURILE DE OCHELARI DE VEDERE și află ce ți se potrivește cel mai bine.

 

Probarea lentilelor se face după ce efectul picăturilor a dispărut sau înainte de a se decide instilarea lor, urmând ca dioptria să se verifice cu ajutorul cicloplegiei.

 

Așadar, primul pas pentru prevenirea afecțiunilor oculare, dar și pentru tratarea lor la timp, este examenul oftalmologic. Etapele controlului sunt bine stabilite, non-invazive și se desfășoară destul de rapid, încât să nu neglijezi acest aspect.

 

Sursa foto: Shutterstock