Clipitul excesiv: cauze, solutii, recomandari

Clipitul excesiv: cauze, soluții, recomandări

Clipitul este un reflex, ceea ce înseamnă că organismul tău face acest lucru în mod automat. Clipirea este benefică pentru ochi, deoarece îi menține curați și nu le permite să se usuce prea tare. Clipirea excesivă poate fi o obișnuință sau se poate întâmpla în anumite situații. Clipirea excesivă este mai frecventă în rândul copiilor.

 

Numărul clipirilor se modifică odată cu înaintarea în vârstă. Nou-născuții clipesc de aproximativ două ori într-un minut. Numărul clipirilor crește odată cu trecerea timpului. Adolescenții clipesc de circa 15 ori într-un minut. La fel se prezintă situația și în cazul adulților.

Există o serie de motive pentru care poți ajunge să clipești excesiv. Unele au la bază probleme pe suprafața ochiului, altele sunt în strânsă legătură cu starea de spirit sau cu activitățile întreprinse. De pildă, clipești mai mult când vorbești, când ești nervos sau când suferi și mai puțin când citești sau când identifici un pericol.

Nu există o definiție exactă a clipitului excesiv. De regulă, este considerat excesiv atunci când îți  afectează viața, vederea sau activitățile pe care le desfășori.

 

Cauze pentru clipitul excesiv

Clipitul excesiv apare când reflexul de clipire este suprastimulat de ceva. Poți clipi mai mult când ai o iritație pe suprafața ochiului. Aceasta poate fi cauzată de fum, polen (care cauzează o reacție alergică), poluare, vapori, obiecte străine sau praf. De asemenea, atunci când sunt uscați, ochii pot suferi iritații. Totodată, acestea pot apărea și în urma unor zgârieturi la exteriorul ochiului (abraziunea corneeană) sau alte leziuni oculare, dar și din cauza unei deviații a genelor (trichiaza), unei inflamații a irisului sau a pleoapei (blefarita) ori a conjunctivitei.

Oboseala ochilor este o altă cauză pentru clipirea excesivă și apare când te concentrezi prea mult asupra unui lucru. Cititul pentru o perioadă îndelungată, petrecerea timpului în fața ecranelor și expunerea la lumina foarte puternică sunt câteva dintre motivele pentru care ochii obosesc.

 

Din acest articol, poți afla mai multe detalii despre ochii obosiți de lumina ecranelor: simptome, sfaturi și remedii.

 

Clipitul excesiv poate apărea și din cauza unor probleme de vedere, printre care miopia (un viciu de refracție care se manifestă prin dificultăți în distingerea obiectelor situate la distanță), hipermetropia (un viciu de refracție care se caracterizează prin vederea neclară, atât la depărtare, cât și la apropiere, din cauza faptului că imaginea se formează în spatele retinei), presbiopia (apare odată cu înaintarea în vârstă și se caracterizează prin pierderea treptată a capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere) și strabismul (o afecțiune oculară caracterizată prin faptul că ochii nu sunt aliniați corespunzător și privesc în direcții diferite).

Printre motivele pentru care poți începe să clipești excesiv se numără și anxietatea, stresul, oboseala sau obișnuința. Unii oamenii ajung să transforme clipitul într-un tic nervos. De cele mai multe ori, stresul este factorul care face din clipitul excesiv o obișnuință.

Cele mai multe cauze ale suprastimulării reflexului de clipire sunt similare la adulți și copii, însă două dintre ele apar frecvent la cei mici și rar la persoanele adulte.

 

 

Una dintre ele este clipitul intenționat. Aceasta este, de altfel, principala cauză pentru care apare clipitul excesiv la copii. Băieții au tendința de a clipi mai mult decât fetele. De regulă, se întâmplă acest lucru când cei mici vor să le fie acordată atenție. Acest obicei este mai frecvent în jurul vârstei de cinci ani.

În cazuri rare, clipitul excesiv la copii mai apare când aceștia suferă de tulburări convulsive. Există chiar cercetători care consideră că clipitul excesiv ar trebui clasificat ca un nou tip de criză convulsivă.

Vezi AICI gama noastra de OCHELARI DE VEDERE

Soluții și recomandări pentru clipitul excesiv

În funcție de cauze, clipitul excesiv poate trece de la sine ori poate avea nevoie de tratament, care, de asemenea, depinde de motivele care produc suprastimularea acestui reflex.

Un medic oftalmolog poate identifica motivele clipitului excesiv în timpul unui examen ocular, urmărind mișcările ochilor. Totodată, cauzele pot fi determinate și cu ajutorul unui test de refracție, care va determina dacă ai nevoie de ochelari pentru îndreptarea afecțiunilor care duc la clipitul excesiv.

Printre soluțiile eficiente pentru a scăpa de clipitul excesiv se numără:

  • evitarea factorilor iritanți, precum fumul sau poluarea, care sunt deranjanți pentru ochi;
  • aplicarea unei comprese calde pentru ochii infectați sau iritați;
  • administrarea de picături oftalmologice pentru lubrifiere sau pentru alergii;
  • reducerea timpului petrecut în fața computerului;
  • mai puțină expunere la lumina puternică;
  • pauze mai dese când citești;
  • terapie vizuală;
  • purtarea ochelarilor de vedere;
  • meditație, exerciții fizice și somn suficient, pentru a te relaxa și a scăpa de stres.

 

Așadar, clipitul excesiv poate fi cauzat de mai mulți facturi. Foarte rar, acesta este un semn al unui sindrom neurologic grav. În majoritatea situațiilor, cauzele pentru clipitul excesiv nu sunt grave. Acest reflex poate trece fără tratament, însă este indicat să consulți un medic oftalmolog de fiecare dată când simți neplăceri la nivelul ochilor.

Din acest articol, poți afla mai multe detalii despre consultul oftalmologic: în ce consta și ce presupune acesta.

Sursă foto: Shutterstock