Cei mai buni ochelari pentru condus: cum alegi modelul potrivit

Atenția în trafic este esențială pentru a preîntâmpina incidentele neplăcute. Când te afli la volan, ochii sunt supuși unei presiuni puternice, pentru că trebuie să facă față mai multor provocări.

 

Lumina prea puternică, întunericul, condițiile meteo nefavorabile (ceață, ploaie), numeroasele indicatoare rutiere, precum și ceilalți participanți la trafic sunt factori care influențează nivelul de concentrare a unui șofer. Ochii obosesc și atenția la drum scade. Însă, cu ajutorul ochelarilor potriviți pentru condus, șofatul poate fi mai ușor și mai sigur, pentru că aceștia contribuie la diminuarea presiunii oculare și optimizarea zonei vizuale.

 

De aceea, este necesar să ai parte de un consult oftalmologic cel puțin o dată la doi ani, chiar dacă nu ai probleme de vedere evidente. Astfel, specialiștii pot efectua testele necesare pentru a recomanda cele mai bune lentile pentru condus. În plus, controalele regulate ajută la depistarea din timp a presbiopiei, o afecțiune în care cristalinul își pierde flexibilitatea și focalizarea asupra obiectelor din apropiere devine dificilă.

 

Pentru că vederea la volan este influențată de numeroși factori, este important ca ochelarii de vedere să îndeplinească mai multe cerințe, atât în privința lentilelor, cât și a ramelor.

Lentile antireflex

La volan, ești expus la diferite surse de lumină atât ziua, cât și noaptea. Razele puternice ale soarelui, farurile mașinilor care se apropie, lumina difuză a corpurilor de iluminat stradal și reflexiile pe ochelari sau pe parbriz sunt factori care influențează negativ vederea. Acestea sunt probleme cu care se confruntă inclusiv persoanele care au o vedere bună.

 

De aceea, este bine ca șoferii care conduc frecvent la asfințit sau noaptea să poarte ochelari cu lentile antireflex. Acestea blochează reflexia luminii pe suprafața lor și oferă o imagine mai clară. Oboseala vizuală și vederea neclară sunt diminuate, iar atenția la drum este sporită.

 

Lentile cu filtre de polarizare

Lentilele cu filtre de polarizare pentru mai mult contrast și mai puțină strălucire orbitoare pot oferi un nivel suplimentar de siguranță la volan. Lumina reflectată este condusă într-o direcție specifică și cauzează strălucire supărătoare. Polarizarea filtrează lumina și reduce reflexiile periculoase (cauzate de drumurile umede, zăpadă sau lumina soarelui) care sunt oglindite pe obiectele din metal sau sticlă. Cu ajutorul acestor filtre, vei reuși să observi, din timp și mai clar, mașinile care vin din sens opus, indiferent de nivelul de vizibilitate. Lentilele cu filtre de polarizare contribuie la diminuarea oboselii la volan și la creșterea siguranței pe drumurile publice.

Lentile colorate

Pentru o experiență la volan mai plăcută, poți alege ochelari cu lentile colorate, însă este important să ceri sfatul specialiștilor, deoarece anumite nuanțe nu sunt potrivite pentru condus. De pildă, lentilele cu o nuanță mai închisă de 90% sunt prea întunecate pentru a conduce în siguranță. De asemenea, există posibilitatea ca lentilele fotosensibile să nu se închidă la culoare suficient, întrucât parbrizul deja blochează o mare parte a razelor ultraviolete care declanșează întunecarea lor. În general, nuanțele de maro și gri sunt ideale pentru lentilele folosite în timpul șofatului. Acestea ajută la identificarea semnalelor luminoase din trafic în câteva milisecunde, îmbunătățind timpii de reacție.

 

Lentile cu protecție împotriva murdăriei

Aerul condiționat din mașină și praful pot cauza uscarea și iritarea ochilor. Ramele mai mari cu lentile speciale pentru condus îți vor oferi nu doar un câmp vizual mai bun, dar și o protecție suplimentară pentru ochi. Este recomandat ca lentilele să fie durabile, rezistente la zgârieturi și capabile să respingă factorii de mediu care pot afecta vizibilitatea (murdărie, praf, apă). Lentilele murdare sporesc disconfortul cauzat de sursele de lumină și afectează atenția și concentrarea.

 

Din acest articol, poți afla mai multe detalii despre cum se curăță corect ochelarii de vedere și ce greșeli trebuie evitate.

Lentile progresive sau multifocale

Un studiu realizat în 2018 arată că aproximativ 40% dintre români au nevoie de lentile progresive, mai ales după vârsta de 40 de ani. Acestea permit persoanelor cu prezbiopie să vadă clar atât de la distanță, cât și de aproape, cu o singură pereche de ochelari. Pentru că la volan ai nevoie să te uiți atât în oglinzile retrovizoare, cât și în depărtare, pentru a putea schimba în siguranță direcția de mers și pentru a fi conștient de prezența mașinilor care vin din sens opus, lentilele progresive sunt indicate pentru o astfel de activitate.

 

Lentile pentru condus ziua și pe timp de noapte

Multe persoane au probleme cu vederea când conduc pe timp de noapte sau la asfințit. De aceea, lentilele alese trebuie optimizate pentru condiții de lumină în schimbare. Pupila se dilată și se contractă în funcție de intensitatea luminii. Noaptea se va dilata, ca răspuns la luminozitatea redusă și vei avea nevoie de ochelari de vedere pentru condus în această perioadă. Cu ajutorul unor echipamente speciale, care pot recrea vederea în timpul nopții, medicii oftalmologi pot prescrie perechea de ochelari potrivită pentru o vedere mai clară și o percepție îmbunătățită a culorilor pe timp de noapte.

Rame potrivite

Ramele pot avea un impact asupra vederii, de aceea este important ca, atunci când le alegi, să te asiguri că nu obstrucționează câmpul vizual. În afară de aspectul estetic de care vei ține cont când vei alege ramele pentru ochelari, este bine să te asiguri că acestea stau fixe pe nas și rămân la locul lor în timpul mișcărilor capului din timpul condusului, dar și că ele corespund lentilelor alese.

 

Vezi AICI modelele noastre de RAME pentru OCHELARI

 

Siguranța pe șosele ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toți șoferii. Deplasarea pe drumuri necunoscute, având de înfruntat condiții meteorologice dificile sau trafic intens, poate fi stresantă și obositoare chiar și pentru un șofer cu experiență, iar dificultățile de vedere pot spori neplăcerile la volan. De aceea, este esențial să alegi ochelarii de vedere potriviți pentru condus, ținând cont de sfaturile medicilor oftalmologi.

 

Sursă foto: Shutterstock