Ce sunt ochelarii de soare polarizați

Ochelarii de soare polarizați blochează lumina care se reflectă de la nivelul suprafețelor plane, putând face asta mai bine decât orice altă lentilă ce are drept scop filtrarea razelor de soare. Sunt destinați mai ales persoanelor care petrec mult timp în aer liber, în zone unde reflexia razelor este intensificată de mediul înconjurător, respectiv pe zăpadă, pe apă, în zone deschise, fără vegetație. Sunt la fel de utili și la volan, celor care conduc în zile foarte însorite, cu soarele în față. 

 

 • Ce înseamnă lentile polarizate
 • Diferența dintre lentilele polarizate și cele nepolarizate
 • Avantajele ochelarilor cu lentile polarizate
 • Dezavantajele lentilelor polarizate
 • Cum se aleg ochelarii polarizați
 • Testarea ochelarilor cu lentile polarizate

Ce înseamnă lentile polarizate

Lumina naturală, venită de la soare, este formată din fascicule orientate în toate direcțiile și se mai numește lumină nepolarizată. Lumina este polarizată atunci când vibrațiile de pe o anumită direcție sunt mai intense decât cele de pe celelalte direcții. Lumina polarizată se întâlnește rar în natură, dar poate fi creată cu aparate speciale sau filtrată, prin intermediul unor lentile. 

 

Fizicianul american Edwin Herbert Land a descoperit filtrele care pot duce la polarizarea luminii naturale. Inițial, au fost folosite doar la developarea rapidă a unor fotografii (faimoasele camere foto Polaroid), pe care tot el a creat-o. Ulterior, filtrele au fost utilizate de NASA, pentru a proteja ochii astronauților de radiațiile spațiale, iar în prezent, sunt folosite pentru lentilele ochelarilor de soare. 

 

Lentilele polarizate sunt acoperite cu un film chimic subțire. Acesta elimină o mare parte din lumina strălucitoare, care se reflectă de pe suprafețe, în zilele însorite. Lentilele permit celor care poartă astfel de ochelari să vadă clar, de exemplu, suprafața apei chiar și în cea mai senină și însorită zi. Strălucirea orbitoare reflectată de pe suprafețe (apă, zăpadă, nisip, asfalt, obiecte strălucitoare) este anulată de aceste lentile. Utilitatea lor este de a selecta și bloca exact razele de lumină (reflectate de pe suprafețele orizontale), care sunt nu doar supărătoare, ci și foarte dăunătoare ochilor, lăsând să treacă razele de lumină verticale, care nu au efecte nocive. Razele orizontale sunt o importantă sursă de disconfort vizual și produc senzația neplăcută de orbire temporară. Acest fenomen este agresiv pentru ochi, fiind periculos pentru cei care se află pe apă, conduc, merg cu bicicleta sau înoată. 

 

Această sensibilitate la lumina strălucitoare este și mai accentuată, în cazul unor persoane cu diferite afecțiuni oculare. Ochiul operat de cataracta, de exemplu, are o sensibilitate crescută la lumina puternică și este deranjat de aceste raze orizontale nepolarizate. 

Diferența dintre lentilele polarizate și cele nepolarizate 

Lentilele nepolarizate nu au capacitatea de a filtra razele luminoase în funcție de direcția lor de propagare. Acestea se comportă uniform cu razele verticale și orizontale, rezultate din reflexie, și au doar capacitatea de a reduce intensitatea luminoasă. Aceasta oferă protecție pentru ochi, dar nu poate combate strălucirea razelor de soare la suprafața apei, de exemplu. Ochelarii de soare polarizați filtrează lumina ambientală și anulează complet razele reflectate de suprafețe. 

 

Acest proces face ca, de exemplu, pescarul să vadă clar suprafața apei, fără flashurile scânteietoare ale acesteia. La fel, marinarul va putea vedea perfect, în plin soare, valurile, șoferul nu va fi orbit de lumină, iar schiorul va putea vedea pârtia la perfecție. 

 

Acoperirea specială a lentilelor polarizate are un puternic efect antireflex, funcționând non-stop, pentru a reduce reflexiile, ceața și strălucirea. 

 

Ochelarii de soare sunt cu adevărat eficienți dacă blochează radiația ultravioletă, extrem de dăunătoare pentru toate componentele structurale ale ochiului uman, dar mai ales pentru cristalin și retină. Lentilele nepolarizate au doar filtru UV, în timp ce ochelarii de soare polarizați, care sunt cu adevărat protectori, au filtru de polarizare, putând avea și filtru UV.

 

Afla din acest articol mai multe despre ochelarii de soare la schi

Avantajele ochelarilor cu lentile polarizate

Ochelarii de soare polarizați ajută vederea în mai multe moduri: reduc complet efectul de strălucire, măresc contrastul, sporesc intensitatea și claritatea culorilor, iar în ansamblu, îmbunătățesc vederea și induc un sentiment de confort. Lentilele polarizate funcționează ca o „reglare automată” a imaginii, pe care o fac să fie mai pitorească și mai dramatică.

 

Reducerea efectului de strălucire, până la anularea acestuia, face ca imaginile din jur, mai ales în medii cu reflecție ridicată (apă, zăpadă) să fie mai ușor vizibile. Lentilele polarizate pot face ca unele activități în aer liber (canotajul, caiacul și navigația) să fie o experiență mult mai plăcută. În plus, culorile devin mai limpezi și mai intense, pentru că nu mai sunt estompate de lumina reflectată de mediu. Astfel, cu o pereche de ochelari de soare polarizați, nu doar că valurile vor fi un spectacol, dar cerul va fi mult mai albastru și verdele, infinit mai intens. Nu trebuie omis faptul că lentilele polarizate sunt eficiente în zonele umbrite parțial și în zilele noroase. 

 

Filtrele polarizate sunt un accesoriu indispensabil pentru aparatele foto performante, tocmai pentru că acestea contribuie la redarea culorilor naturale. Cu lentile polarizate, imaginile sunt cele reale, într-un mediu iluminat ideal, iar culorile nu sunt alterate, fiind cele naturale, dar pe care ochiul uman nu le poate vedea, din cauza efectului de strălucire a luminii nepolarizate. 

Dezavantajele lentilelor polarizate

Lentilele polarizate nu pot fi folosite în mod continuu și nu pot fi utilizate la lentilele de vedere, pentru că fac dificilă vizualizarea ecranelor LCD. Nu pot fi folosite de aviatori sau de șoferii care au nevoie de indicațiile ecranelor de bord. Ecranele pot fi văzute cu lentile polarizate doar dacă este o vedere directă. Deplasarea în unghiuri diferite poate face ca ecranul să dispară complet. De asemenea, lentilele polarizate pot afecta calitatea culorilor. 

 

Un alt impediment este acela al distincției între nuanțele de alb. Pasionații de schi alpin evită, uneori, utilizarea lentilelor polarizate, din cauza faptului că nu se mai poate identifica în mod clar clar tipul suprafețelor alunecoase. 

 

Trebuie întotdeauna verificat dacă lentilele polarizate au protecție UV și care este gradul acesteia. Radiațiile UV pot crește riscul de a dezvolta cataractă, pot duce la deteriorarea retinei și chiar pot provoca degenerescență maculară. Aceste leziuni sunt cumulative pe parcursul vieții, astfel încât lentilele polarizate trebuie să aibă protecție UV.

 

Costul lentilelor polarizate poate să fie un inconvenient, unele dintre acestea fiind destul de scumpe. Unele modele pot ajunge la câteva mii de lei, dar există și modele pentru orice buget, foarte calitative. Mai trebuie spus că prețul nu este mereu un indicator bun al calității lentilelor polarizate. 

 

Lentilele polarizate pot fi ineficiente în circumstanțe specifice. De exemplu, la răsărit și la apus, în condiții de iluminare artificială (în sălile de sport), este posibil să nu observi unele obiecte, în cazul în care culoarea lor este similară cu cea a mediului înconjurător.

 

Un alt element care trebuie luat în calcul este posibilitatea degradării în timp a lentilelor, mai ales în cazul celor economice, pentru care nu se folosește tratamentul chimic ce formează filtrul care polarizează lumina, ci o peliculă suprapusă peste lentilă. În fapt, efectul este același, dar durata de viață diferă substanțial. Acesta este unul din motivele principale pentru care ochelarii de soare polarizați trebuie achiziționați doar din magazinele de specialitate, care oferă garanție pentru calitatea acestora. 

Cum se aleg ochelarii polarizați

Atunci când alegi o pereche de ochelari de soare polarizați, trebuie luate în calcul mai multe detalii. Un prim criteriu este puterea de protecție pe care o oferă, inclusiv protecția UV, culoarea lentilelor și forma lor, care trebuie să fie în acord cu forma feței. Caracteristicile referitoare la gradul de protecție sunt înscrise pe etichetă, dar trebuie să ai informațiile necesare pentru a le înțelege. 

 

Astfel, polarizarea lentilelor, realizată prin metode chimice, trebuie să asigure o blocare cât mai eficientă a razelor UV. Această proprietate rezultă din tratamentele și filtrele care sunt aplicate pe lentilă. Este important de reținut faptul că protecția UV nu este dată de culoarea pe care o are lentila ochelarilor de soare. În funcție de gradul de protecție UV, există 5 tipuri de lentile de ochelari de soare:

 • categoria 0, cu protecție UV între 0 și 20%, ceea ce înseamnă un nivel scăzut, util pentru zilele înnorate, fără soare; 
 • categoria 1, cu protecție UV între 20 și 57%, pentru vreme cu nori și soare puțin;
 • categoria 2, cu protecție UV între 57 și 82%, eficientă în zilele cu soare moderat; 
 • categoria 3, cu o eficiență de 82-92%, pentru zilele cu soare puternic și în medii cu suprafețe ce pot reflecta lumina;
 • categoria 4 (cu protecție UV între 92- 97%) asigură cel mai ridicat nivel de protecție UV; aceste lentile pot fi purtate în zilele cu soare puternic, în medii ce reflectă lumina, însa nu sunt potrivite pentru condus

Un alt element care influențează alegerea ochelarilor polarizați este culoarea lentilelor. Deși nu are niciun impact asupra calității de a bloca strălucirea și nici asupra gradului de protecție UV, culoarea are recomandări diferite, pentru situații și activități diferite. Astfel: 

 

 • lentilele de culoare gri oferă o imagine foarte clară, care le face ideale pentru sporturile în aer liber și permit vederea clară a culorilor, fără efect de strălucire;
 • culoarea verde a lentilelor este considerată a fi multifuncțională; în plus, ajută la păstrarea echilibrului culorilor și este utilă și în momentele de după-amiază, fiind perfecte pentru activități de precizie; au calitatea de a permite o imagine foarte clară a suprafeței apei; 
 • lentilele roz fac privitul foarte relaxant și confortabil, calmează ochii și îmbunătățesc percepția vizuală în adâncime; 
 • nuanțele de maro-chihlimbar îmbunătățesc contrastul și percepția adâncimii; 
 • lentilele în nuanțe de albastru și violet sunt elegante și au adesea acel aspect „oglindit”, dar sunt și extrem de utile în condiții de zăpadă sau ceață, reducând strălucirea luminii albe.

 

Ultimul criteriu care trebuie luat în calcul, la achiziția unei perechi de ochelari polarizați, este forma lor. Aici contează forma feței. Unele rame pentru ochelari arată minunat, dar, pe fața ta, nu. Asta se întâmplă pentru că forma ramelor trebuie să fie în acord cu fizionomia. Alegerea ramelor pentru ochelari începe prin a stabili exact care este forma fetei tale, strângând complet părul. Astfel, fața umană poate avea șapte forme principale:

 1. Ovală – alege rame de ochelari care sunt la fel de largi (sau mai largi) decât cea mai largă parte a feței. Cele mai bune rame sunt cele rotunde, de tip oval sau în stil ochi de pisică. 
 2. O față în formă de inimă are o treime superioară largă și o treime inferioară mai îngustă. Ideale sunt ramele subțiri.
 3. Fața alungită are nevoie de rame rotunde sau ovale, pentru a echilibra. 
 4. O formă pătrată a feței are un maxilar puternic și o frunte largă, ideale fiind ramele înguste și ovale.
 5. Fața în formă de diamant are o parte inferioară, o frunte îngustă și pomeți proeminenți, dramatici, iar ramele trebuie să scoată în evidență ochii, ideale fiind ramele ovale sau cele în formă de ochi de pisică.
 6. Fața rotundă se potrivește cu rame de ochelari înguste, unghiulare.
 7. O față triunghiulară cu baza jos prezintă o frunte îngustă și are nevoie de rame puternic accentuate de culoare, iar cele în formă de ochi de pisică sunt ideale. 

 

Vezi AICI modelele de ochelari cu lentile polarizate

Testarea ochelarilor cu lentile polarizate

Testarea se poate face în mai multe moduri. O metodă simplă este utilizarea a două perechi de ochelari polarizați. Alege o zonă bine luminată sau o sursă de lumină puternică. Ține ambele perechi între ochi și sursa de lumină, la distanță mică una de alta. Rotește una dintre perechi, iar imaginea prin lentilă trebuie să fie întunecată. Filtrul polarizant blochează cea mai mare parte a luminii care trece prin prima pereche, provocând întunecarea imaginii. Dacă nu există o întunecare vizibilă, ochelarii de soare nu au un filtru polarizant.

 

Testul cu oglinda este și el util. Este nevoie de oglindă sau de o altă suprafață puternic reflectorizantă și de o sursă de lumină. Îndepărtează ochelarii de față și rotește-i treptat, cu până la 60 de grade. Dacă strălucirea dispare, ochelarii au un filtru de polarizare.

 

În majoritatea cazurilor, suprafețele nu polarizează complet lumina reflectată. Prin urmare, poți vedea în continuare lumina care se reflectă de pe suprafață. Există posibilitatea ca aceștia să filtreze prea mult lumina și, în cazul în care cu greu se mai observă lumină reflectată, este posibil să fie nevoie de un model care să permită o mai mare iluminare.

 

Ochelarii pot fi foarte bine testați în condiții naturale, într-un cadru luminos, eventual lângă o apă în soare puternic. Ochelarii polarizați trebuie să blocheze semnificativ scânteierea apei. Mai mult, cu ochelarii cu lentile polarizate trebuie să se poată vedea în profunzimea apei, fără să existe niciun impediment care să obstrucționeze vederea. 

 

Ochelarii polarizați mai pot fi testați folosind un ecran de telefon LCD. Ține-l vertical și privește-l prin ochelarii polarizați, după care întoarce-l încet pe orizontală. Dacă imaginea devine distorsionată, înseamnă că lentilele sunt polarizate.

 

Ochelarii de acest tip vin cu o etichetă special creată să ajute la testarea lentilelor. Privește eticheta prin ochelari, după care rotește ochelarii la un unghi de 60 de grade. Dacă imaginea se întunecă, atunci lentilele sunt polarizate.

 

Ochelarii polarizați, aleși corect, de calitate, cu filtru UV superior, sunt deosebit de plăcut de purtat, relaxând ochiul și oferindu-i o senzație de confort vizual absolut.

 

Sursa foto: Shutterstock.com