Ce este fotofobia – care sunt solutiile pentru a elimina disconfortul cauzat de hipersensibilitatea la lumina

Ce este fotofobia și cum poți elimina disconfortul cauzat de sensibilitatea la lumină 

Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină este un simptom de intoleranță exacerbată la percepția vizuală a luminii. Ca simptom medical, fotofobia nu este o teamă extremă sau fobie în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o senzație de disconfort sau durere resimțită la nivelul ochilor, în momentul expunerii la o sursă de lumină, sau o sensibilitate fiziologică a ochilor. Termenul fotofobie provine din limba greacă, phōs, care înseamnă „lumină”, și phóbos, „teamă”. Una dintre cele mai comune manifestări ale fotofobiei este „zăpada vizuală”, punctele albe și negre, care apar la periferia câmpului vizual.

Fotofobia este un sindrom care apare la un procent destul de mare din populație, iar în multe cazuri nu este cauzat de o anumită afecțiune. Fotofobia severă poate să apară atunci când o persoană suferă de o afecțiune oculară și poate cauza dureri puternice la nivelul ochilor, chiar și în prezența unei lumini slabe. 

Cauze care determină apariția fotofobiei 

Deși sensibilitatea la lumina puternică este asociată în general cu fotofobia, nu orice intoleranță la lumină este cauzată de aceasta. De exemplu, când suntem expuși la o lumină puternică după ce am petrecut o perioadă mai lungă de timp într-un mediu slab luminat, sensibilitatea ochilor este absolut normală. Ochii se adaptează treptat la lumina naturală sau la cea artificială mai puternică. Acest tip de sensibilitate nu este cauzată de fotofobie, deoarece este o reacție normală a ochilor, care nu durează foarte mult timp.

Fotofobia nu este o boală în sine, ci un simptom al unor afecțiuni oculare. Acesta poate fi dobândit sau poate avea cauze genetice. Dacă este o intoleranță dobândită, e foarte posibil ca sursa problemei să fie o afecțiune a ochilor sau una neurologică. În cele mai multe cazuri, fotofobia este cauzată de o afecțiune a ochilor, cataractă, glaucom, leziuni oculare, afecțiuni ale corneei sau infecții ale pleoapelor.

Intoleranța la lumină este întâlnită frecvent în cazul migrenelor și este unul dintre criteriile de diagnosticare a acesteia. Migrenele sunt dureri de cap severe, care pot avea ca sursă diverse cauze, inclusiv stresul sau schimbările de mediu, dar pot fi provocate și de afecțiuni mai grave, precum encefalita sau meningita. Fotofobia severă poate fi cauzată și de afecțiuni oculare și se manifestă prin dureri insuportabile de ochi, chiar și în prezența unei lumini mai scăzute.

În cazurile ușoare, persoana afectată de fotofobie percepe cu dificultate mediul înconjurător, într-o încăpere luminată artificial sau când lumina soarelui este prea puternică.

Fotofobia poate avea numeroase cauze, de la prezența fumului, a polenului sau prafului, până la tratamentul pentru hipertensiune sau picăturile pentru ochi. De asemenea, leziunile provocate de lentilele de contact pot cauza fotofobie. Pentru a evita apariția de microtraumatisme oculare, este important să alegi lentile de contact de calitate, care nu îți vor răni ochii.

Cum se manifestă fotofobia 

Persoanele care suferă de hipersensibilitate la lumină suferă de disconfort în prezența luminii puternice. Intensitatea simptomelor diferă de la caz la caz, însă, indiferent de gradul de disconfort, persoana afectată va simți nevoia de a bloca razele luminoase, închizând ochii. În majoritatea cazurilor, fotofobia este însoțită de greață și dureri de cap.

Unele persoane resimt disconfort și dureri oculare, au vederea încețoșată și ochii roșii, ceea ce indică faptul că afecțiunea este gravă și că este posibil să prezinte eroziuni corneene. În aceste cazuri, filmul lacrimal insuficient nu lubrifiază corespunzător suprafața ochilor, iar aceasta s-a uscat. În porțiunile unde se întrerupe filmul lacrimal și corneea este expusă, apare riscul de leziune oftalmologică.

Persoanele care poartă lentile de contact pot prezenta disfuncții la nivelul filmului lacrimal, însoțite de fotosensibilitate, la fel ca cele care urmează un tratament medicamentos. Meningita, migrenele severe sau glaucomul reprezintă afecțiuni care sunt, în general, însoțite și de fotofobie.

Cei care practică sporturi de iarnă pot dezvolta o afecțiune numită fotokeratita de zăpadă, un tip de arsură corneeană, provocată de expunerea la radiații violete prezente la altitudini mari, care este extrem de dureroasă. În aceste cazuri, controlul oftalmologic este esențial pentru a determina dacă sunt leziuni pe suprafața corneei și pentru stabilirea unui tratament care să remedieze afecțiunea.

Pupilele copiilor sunt mai mari decât ale persoanelor adulte, prin urmare, aceștia primesc o cantitate mai mare de lumină în interiorul ochiului. De aceea, copiii pot avea fotofobie în mod natural și nu este un motiv de îngrijorare. Însă, în cazul în care acest simptom apare brusc, este important ca cel mic să fie consultat de un medic oftalmolog, pentru a elimina diagnosticele mai grave, cum ar fi strabismul sau albinismul ocular. Strabismul divergent se manifestă prin închiderea ochiului afectat în prezența luminii puternice, iar albinismul ocular reduce pigmentarea irisului și a retinei.

 Cum poți trata fotofobia 

Cu cât lumina este mai puternică, cu atât disconfortul ocular este mai mare, iar culoarea luminii este, de asemenea, un factor important în apariția acestui simptom. Lumina albastră este mult mai dăunătoare decât alte culori (cele calde). Aceste simptome pot afecta în timp calitatea vieții, de aceea este important să fie tratate din timp, pentru a elimina disconfortul și eventualele complicații.

Tratamentul diferă în funcție de cauzele apariției fotofobiei. Dacă aceasta apare ca urmare a sindromului ochiului uscat, medicul oftalmolog va recomanda lacrimi artificiale, sub formă de picături, unguente sau geluri. În cazul în care suferi de migrene, tratamentul trebuie stabilit în primul rând de un medic neurolog, deoarece fotofobia cronică poate fi remediată prin prevenirea migrenelor.

Fiind o manifestare a unor afecțiuni, este necesar să identificăm și să tratăm cauza fotofobiei. În cazurile minore, este necesară purtarea de ochelari de soare sau, dacă este nevoie de dioptrii, ochelari cu lentile heliomate, care își schimbă culoarea în funcție de prezența și intensitatea radiațiilor ultraviolete. Aceste lentile oferă confort ochilor sensibili, pentru că se adaptează în orice condiții de luminozitate și sunt ideale pentru persoanele care trec des de la lumina artificială la cea naturală.

Este recomandat ca persoanele care petrec foarte mult timp în fața ecranelor să poarte ochelari cu filtru de protecție și lentile speciale, care blochează luminozitatea excesivă și o parte din lumina percepută de ochi (albastru-violet), care este dăunătoare pentru structura internă a ochilor.

În cazul în care apar leziuni pe suprafața corneei, medicul oftalmolog va prescrie un tratament medicamentos, care trebuie aplicat de urgență, pentru a evita complicațiile. Picăturile cu antibiotic și reepitelizant cornean au rolul de a grăbi vindecarea zonei afectate. Sunt necesare controale frecvente pentru a ajusta medicația.

Pentru a preveni apariția fotofobiei, evită sursele puternice de lumină și poartă ochelari de soare cu protecție UV, mai ales vara. Pentru a proteja ochii, alege ochelari de soare cu lentile albastre sau maro și, ideal, cu protecție laterală. Dacă petreci foarte mult timp în fața calculatorului, redu, pe cât posibil, luminozitatea ecranului și poartă ochelari cu protecție specială.

Hipersensibilitatea la lumină nu poate fi prevenită, însă poți proteja ochii pentru a elimina disconfortul cauzat de lumina prea puternică. De asemenea, este important să menții ochii într-o stare de sănătate bună, pentru a evita afecțiunile oculare asociate fotofobiei și apariția migrenelor. Mergi regulat la medicul oftalmolog pentru un control de rutină și pentru a afla din timp dacă suferi de afecțiuni oculare și cum pot fi tratate acestea.

Citește mai multe despre consultul oftalmologic, care sunt etapele unui control de specialitate și cum se stabilește prezența anumitor afecțiuni oculare. În plus, îți poți face programare online pentru consult oftalmologic și în magazinele noastre.

Fotofobia este un simptom asociat, de cele mai multe ori, unor cauze de natură nevralgică. Netratate, acestea pot avea efecte neplăcute asupra stării noastre de sănătate. De aceea, este important să consultăm medicul oftalmolog ori de câte ori resimțim un disconfort la nivelul ochilor și să urmăm toate indicațiile și tratamentele prescrise pentru a elimina cauzele apariției fotosensibilității.

Sursa foto: Shutterstock

Your blog post content here…