Alergia oculară: cauze, simptome, tratament

Alergiile oculare reprezintă un grup de afecțiuni ale ochiului, în special ale conjunctivei, ce apar ca urmare a unui răspuns imunitar exagerat la anumite substanțe, numite alergeni. Dintre acestea, alergiile oculare sezoniere sunt printre cele mai întâlnite. Așa cum le spune și numele, apar sezonier și sunt cauzate mai ales de polenul care eliberează spori în sezonul cald, în general, polen floral în lunile mai și iunie și polen de ambrozie, în lunile august și septembrie. De ce apare alergia oculară, care sunt simptomele și cum le poți preveni, poți afla citind în continuare.

 

 

 • Ce cauze are alergia oculară
 • Ce simptome are alergia oculară
 • Tipuri de alergie oculară
 • Cum este diagnosticată alergia oculară
 • Cum se tratează alergia oculară
 • Cum poate fi prevenită

 

Ce cauze are alergia oculară

 

Răspunsul alergic și apariția simptomelor sunt cauzate de o reacție exagerată și nedorită a sistemului imunitar la acțiunea unei substanțe străine organismului, pe care o percepe ca pe un potențial pericol. Această reacție poate fi moștenită sau dobândită prin contactul cu diverși alergeni.

 

Prezența unui alergen (de exemplu, praf sau polen) la nivelul conjunctivei ochiului declanșează două forme de răspuns imunitar. Una este determinată de eliberarea de mediatori preformați ai inflamației, respectiv histamina și bradikinina; aceștia se eliberează imediat după expunerea la alergen. Mediatorii preformați stimulează terminațiile nervoase, produc vasodilatație, cresc permeabilitatea vasculară și determină senzația de mâncărime.

 

Al doilea răspuns este determinat de producerea acidului arahidonic și conversia sa în mediatori nou-formați; aceștia sunt prostalandina, leucotrina și tromboxan, care sunt eliberare la 24 de ore de la expunere. Mediatorii nou-formați mențin simptomele specifice (ochi roșii, mâncărime, rinoree etc.) și chiar le accentuează. Spre deosebire de primul răspuns imunitar, în cazul de față, reacțiile alergice pot fi cauzate și de leziuni locale, precum infecțiile bacteriene, complicațiile postoperatorii și traumatismele oculare.

 

Ce simptome are alergia oculară

 

Alergia oculară se manifestă prin următoarele simptome:

 

 • Mâncărime a ochilor;
 • Pleoape umflate;
 • Înroșirea marginilor pleoapelor;
 • Secreții lacrimale abundente;
 • Senzație de arsură sau durere în ochi;
 • Gene lipite (doar când există și o infecție bacteriană sau de altă natură);
 • Simptome corneene, mai ales durere, încețoșarea vederii și fotofobie (asociate cu o afecțiune mai gravă, keratoconjunctivita sezonieră);
 • Sensibilitate la lumină;
 • Nas înfundat;
 • Rinoree (secreții nazale);
 • Strănut.

 

Simptomele pot apărea imediat după contactul cu substanța alergenă sau pot avea o întârziere de maximum 2-4 zile.

 

Tipuri de alergie oculară

 

Alergia oculară poate avea mai multe forme: conjunctivita alergică sezonieră, conjunctivita alergică perenă, conjunctivita vernală, keratoconjunctivita atopică și conjunctivita gigantopapilară. Poți afla mai multe despre fiecare în parte, mai jos.

 

Conjunctivita alergică sezonieră

 

Conjunctivita alergică sezonieră este o inflamație care apare deseori pe fondul expunerii la polen. Cel mai frecvent simptom este mâncărimea oculară. Aproximativ 20% dintre oameni suferă de conjunctivită alergică, iar 60% dintre persoanele cu rinită alergică au și conjunctivită alergică. Debutează, deseori, în copilărie și poate fi însoțită și de simptome dermatologice (iritarea sau înroșirea pielii din jurul ochilor, de pe mâini etc.). Afectează deopotrivă bărbații și femeile și nu este asociată cu o scădere a acuității vizuale, spre deosebire de alte forme de alergie oculară.

 

Conjunctivita alergică perenă

 

Conjunctivita alergică perenă nu are un tratament specific, întrucât efectele anti-alergicelor și ale antiinflamatoarelor sunt variabile. Simptomele includ senzația de corp străin în ochi, arsura, ochii uscați. Cum fenomenul de ochi uscat poate avea numeroase cauze, printre care dereglările hormonale, medicația anticolinergică sau sindromul Sjogren, diagnosticul ajută la excluderea acestor cauze, dacă este cazul.

 

Pe lângă polenul ca factor declanșator, conjunctivita alergică perenă mai poate fi cauzată de o infecție cu virusul Chlamydia trachomatis; în acest caz, iritațiile oculare sunt însoțite de secreții și conjunctivită unilaterală.

 

Conjunctivita vernală

 

Conjunctivita vernală sau keratoconjunctivita vernală este o formă mai gravă de alergie oculară. Deși, în teorie, poate apărea oricând, simptomele se înrăutățesc în funcție de sezon. Afectează mai ales băieții și bărbații, iar 75% dintre pacienți au și eczeme sau astm. Simptomele pot include mâncărimi, secreții apoase, eliminare de mucus, senzație de corp străin în ochi, fotofobie. În lipsa tratamentului, pot apărea probleme de vedere.

 

Keratoconjunctivita atopică

 

Keratoconjunctivita atopică este o alergie oculară bilaterală, cronică, ce apare mai ales la persoanele cu dermatită atopică. Reprezintă una dintre cele mai severe complicații oftalmologice ale dermatitei atopice. Datele arată că 95% dintre persoanele care au keratoconjunctivită atopică au și dermatită atopică. Aceste persoane se confruntă, pe lângă dermatită și keratoconjunctivită, și cu rinită, astm sau au rude cu alergii de sezon. În lipsa tratamentului, se poate ajunge până la pierderea vederii, astfel că diagnosticarea timpurie este vitală.

 

Conjunctivita gigantopapilară

 

Conjunctivita gigantopapilară apare cel mai des pe fondul purtării lentilelor de contact. În alte situații, poate fi cauzată de diverse suturi sau proteze. Multă vreme, s-a crezut că apare din cauza unui fenomen imunologic, însă astăzi este clar că reprezintă un fenomen iritativ la nivelul conjunctivitei. Se manifestă prin apariția unor papile gigantice în zona conjunctivei tarsale a pleoapei superioare.

 

Cum este diagnosticată alergia oculară

 

Alergia oculară este determinată pe baza simptomelor, în timpul examenului oftalmologic, al testelor alergologice și al celor oculare. Examenul oftalmologic urmărește simptomele fizice, umflarea pleoapelor, înroșirea ochiului, prezența papilelor pe pleoapa superioară și altele. Important de știut este că astfel de simptome pot apărea atât la conjunctivita alergică sezonieră, cât și la keratoconjunctivita vernală sau atopică sau chiar în conjunctivita gigantopapilară non-alergică.

 

Pentru un diagnostic corect al alergiei, sunt necesare și testele alergologice. În general, sunt incluse testele cutanate alergologice și dozarea de IgE serice specifice. Este esențial de știut că un bilanț sistemic negativ nu elimină diagnosticul de alergie oculară.

 

Dacă există incertitudini cu privire la stabilirea diagnosticului, medicul oftalmolog poate recomanda realizarea unor teste oculare. De exemplu, prezența eozinofilelor în secrețiile lacrimale și în gratajul conjunctival este specifică alergiilor. De asemenea, triptaza, eotaxina și CCr4 sunt considerați markeri ai alergiei și ajută la stabilirea diagnosticului. În plus, o producție de IgE totală în secrețiile lacrimale poate indica o reacție alergică locală. În final, testele de provocare conjunctivală pot ajuta la identificarea agentului etiologic al alergiei oculare.

Cum se tratează alergia oculară

 

Tratamentul alergiei oculare are drept obiectiv ameliorarea simptomelor. În general, evitarea expunerii la alergeni este cel mai eficient tratament, însă este prea puțin practic, deoarece presupune izolarea de mediul unde există alergeni. Mai jos sunt principalele forme de tratament pentru alergia oculară:

 

 • Medicamentele – unele medicamente orale ajută la calmarea alergiilor oculare, în special dacă apar și alte simptome alergice. Acestea includ antihistaminicele (difenhidramină, loratadină), corticosteroizii (prednison) și decongestionante (oximetazolină, pseudoefedrina);
 • Vaccinul antialergic – imunoterapia poate fi o formă eficientă de tratament, însă este recomandată doar dacă simptomele nu se ameliorează cu medicamente. Vaccinarea implică o serie de injecții cu alergeni;
 • Picăturile oftalmologice – sunt indicate mai ales cele cu rețetă. Pentru alergiile oculare, sunt recomandate în special picăturile pe bază de olopatadină. Acest ingredient calmează simptomele asociate reacțiilor alergice oculare. Picaturile fara reteta au, mai degrabă, rolul de a hidrata ochiul uscat (lacrimile artificiale). Acestea lubrifiază ochiul, limpezesc privirea și contribuie la îndepărtarea alergenilor din ochi. Există inclusiv picături care conțin antihistaminice sau antiinflamatoare nesteroidiene, care pot ajuta la reducerea simptomelor; acestea pot fi obținute cu acordul medicului;
 • Remediile pentru acasă – aplicarea unei comprese umede și reci poate fi de ajutor și ajută la calmarea simptomelor ușoare de alergie oculară. Poți aplica astfel de comprese de câteva ori pe zi. Această metodă calmează iritațiile, însă nu tratează cauza alergiei oculare.

 

În general, medicii oftalmologi recomandă ca pacienții care știu că au alergii sezoniere să înceapă să ia tratamentul înainte de începerea sezonului alergic și pe toată durata sa.

 

Cum poate fi prevenită

 

Evitarea factorilor declanșatori este singura metodă de prevenire 100% a alergiilor oculare, însă, cum acest lucru nu este posibil întotdeauna, este important să urmezi câteva recomandări:

 

 • Folosește picături oftalmologice doar la recomandarea medicului. Acestea pot fi utilizate pentru hidratarea ochilor sau pentru a preîntâmpina reacțiile alergice (picăturile pe bază de antihistaminice);
 • Când ieși din casă, poartă ochelari de soare cu modele curbate și rame cu părți laterale cât mai late. Astfel de ochelari de soare protejează ochii împotriva curenților de aer, luminii puternice și, parțial, contra polenului din aer;
 • Dacă porți lentile de contact moi, ai un dezavantaj, dacă suferi de alergii la polen. Deși picăturile oftalmologice ajută la reducerea simptomelor, ele nu sunt ușor tolerate de lentilele de contact moi, deoarece acestea au pori mai mari decât lentilele de contact dure. Picăturile se depun în acești pori și dizolvă materialul lentilei, putând contribui, astfel, la o și mai mare iritație a conjunctivei și a corneei. O soluție, mai ales pentru sezonul alergiilor, este să porți lentile de contact de unică folosință, lentile „zilnice”. Acestea sunt luate mereu direct din ambalaj, împiedicând depunerile de polen;
 • Dacă porți ochelari, curăță-i regulat. Folosește soluții speciale pentru lentilele de ochelari sau servetele umede. Acestea nu conțin parfum sau substanțe agresive, deci nu afectează lentila;
 • Ține ferestrele închise și aerisește în anumite momente ale zilei. În zonele rurale, polenul are o concentrație redusă între ora 19 și miezul nopții. În zonele urbane, polenul este la un nivel minim între ora 6 și ora 8;
 • Spală-te pe față și clătește ochii de mai multe ori pe zi, mai ales după ce ai venit de afară;
 • Evită să te dezbraci în dormitor. Poți face acest lucru în baie. Acolo, umiditatea crescută împiedică purtarea polenului în dormitor sau în alte încăperi;
 • Atunci când conduci, ține geamurile închise și folosește un sistem de ventilație prevăzut cu filtru anti-polen.

 

Diagnosticarea timpurie a alergiei oculare reprezintă cel mai bun sfat, mai ales în contextul în care unele forme ale bolii pot cauza probleme de vedere. Medicul poate exclude alte afecțiuni oculare cu simptome asemănătoare și îți poate recomanda medicamente ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Odată diagnosticat, vei putea merge la oftalmolog din timp, pentru a-ți ridica rețeta înainte de începerea sezonului alergiilor. Astfel, te vei putea bucura în voie de activitățile preferate în aer liber.

 

Sursa foto: Shutterstock