Alegerea ochelarilor de vedere: Lentilele potrivite, tipuri de rame

Alegerea ochelarilor de vedere: când ai nevoie de ei, dioptriile potrivite, tipuri de rame

Ochelarii de vedere au devenit un accesoriu banal, dar indispensabil, deseori, indiferent de vârstă. Ochelarii pot corecta problemele legate de acuratețea vederii, indiferent că este vorba de cea la distanță ori de aproape sau de altele, cum sunt așa numitele vicii de refracție. Alegerea ochelarilor de vedere trebuie făcută cu atenție. Medicul oftalmolog și opticienii sunt cei mai buni aliați care pot face diferența dintre o pereche de ochelari utilă, care să ajute ochii, și una care, aparent, te face să vezi mai bine, dar care are efecte negative asupra sănătății ochilor, pe termen lung.

 • De ce purtăm ochelari?
 • Semne care arată că ai nevoie de ochelari
 • Tipuri de probleme de vedere
 • Tipuri de lentile
 • Cum alegi lentilele ochelarilor
 • Tipuri de rame
 • Forma ramelor și fizionomia

De ce purtăm ochelari?

Împăratul Nero era miop și folosesa un smarald șlefuit pentru a urmări luptele gladiatorilor. În secolul al IX-lea, Abbas Ibn Firnas, umanist, inginer, inventator, om de știință și poet arab, a realizat primele lentile corective, pe care le-a numit „pietre pentru citit” – inventase ochelarii.

Purtăm ochelari pentru protecția ochilor sau pentru corectarea defectelor de vedere. Ochelarii de protecție sunt în măsură să protejeze ochii de lumina albastră a dispozitivelor electronice, de radiația solară – una dintre principalele cauze care duc la apariția cataractei, sau de lumina puternică, ce ar putea afecta retina (în timpul sudurii sau al altor activități). Ochelarii de protecție au și scopul de a preveni leziunile și de a feri ochii de toxicitatea din mediu.

Ochelarii de vedere sunt cei care corectează viciile de refracție ale ochiului, atunci când parametrii vederii se abat de la vederea normală, indiferent dacă devierea se datorează formei globului ocular și modificărilor ce apar ca urmare a sistemului muscular care susține procesul de focalizare sau densității și elasticității cristalinului. În funcție de natura acestor abateri, sunt folosiți ochelari cu lentile sferice, cilindrice, ovale sau prismatice. Tehnologia modernă permite producerea de ochelari cu un grad ridicat de precizie, de până la 0,1 dioptrii.

Ochelarii de vedere pot avea și rol de protecție și au capacitatea de a corecta unele dintre cele mai frecvente probleme de vedere, din categoria celor care țin de vârstă sau atunci când este vorba despre unele deficiențe de focalizare înnăscute.

Pentru că au rolul de a oferi suport celui mai important simț uman, alegerea ochelarilor de vedere trebuie să fie un demers care să ofere siguranță și confort, care să ajute ochiul și să nu producă niciun fel de efecte adverse. În plus, pentru că sunt un accesoriu care influențează fizionomia, alegerea formei ochelarilor potriviți respectă anumite reguli de concordanță între forma feței și cea a ramelor, dar, chiar și așa, cele mai importante rămân lentilele (calitatea acestora), de la materialele din care sunt făcute până la numărul dioptriilor și forma lor (concavă, convexă sau sferică).

Semne care arată că ai nevoie de ochelari

Există o serie de semne clare care arată că ai nevoie de ochelari. Cu toate acestea, pentru că imaginile se formează pe scoarța cerebrală, creierul are capacitatea de a „îmbunătăți” imaginea formată la nivelul ochilor, astfel că, uneori, semnele ce arată că ai nevoie de ochelari pot să fie mai greu de sesizat. În plus, unele gesturi de care suntem, deseori, inconștienți maschează problemele (îndepărtăm sau apropiem obiectele, privim printre gene) și este posibil să nu ne dăm seama că ochelarii de vedere sunt necesari. Nu trebuie omis nici faptul că este perfect normal ca ochii să se modifice în timp și aceasta să ducă la afectarea, într-o măsură mai mare sau mai mică, a calității vederii.

 

Unele persoane care au nevoie de ochelari nu prezintă niciun simptom evident, în timp ce, pentru altele, problemele de vedere sunt foarte clare, deși pot sa varieze în funcție de tipul erorilor de refracție de care suferă.

 

Simptomele comune ale lipsei acuității vizuale sunt:

 • vedere încețoșată;
 • vedere dublă;
 • neclaritate;
 • dificultăți de adaptare la privitul la distanță;
 • dureri de cap și/sau amețeli;
 • senzația de oboseală oculară – manifestată prin lăcrimare ori nevoia de a clipi des sau de a sta cu ochii închiși;
 • intoleranță la lumină;
 • „aure” sau „halouri” în jurul obiectelor în lumină puternică;
 • probleme de vedere în timpul nopții, adaptare dificilă și deficitară la lumină puțină;
 • efort pentru a focaliza obiecte;
 • dificultăți în a distinge obiectele aflate la distanță;
 • vedere slabă în lumină redusă;
 • mâncărime la nivelul ochilor.

La toate acestea, se pot adăuga alte simptome specifice, care deranjează și nu sunt normale (flashuri, puncte negre, senzație dureroasă la nivelul ochilor sau de uscăciune și altele). Niciunul dintre aceste semne nu trebuie ignorat, iar examenul oftalmologic complet poate stabili cauza și solutiile terapeutice, inclusiv tipul ochelarilor. Dincolo de problemele ce duc la neclaritatea vederii și care sunt cauzate de viciile de refracție, trebuie luate în calcul și alte afecțiuni oculare: cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara sau bolile de natură infecțioasă, pe care nu le poate depista și trata decât medicul oftalmolog.

Tipuri de probleme de vedere

Cele mai comune probleme de vedere sunt provocate de erorile de refracție. Acestea se produc atunci când forma ochiului, unele deformări ale corneei sau musculatura care se află în jurul cristalinului nu mai pot focaliza imaginea corect, la nivelul retinei. Oricine poate avea aceste probleme. Unele se manifestă din copilărie – miopia – în timp ce altele apar și se accentuează după 40 de ani.

Miopia face ca obiectele îndepărtate să fie neclare și apare atunci când globul ocular este mai mare decât capacitatea de focalizare a imaginii care se formează în fața retinei. Miopia apare între 6 și 14 ani. Forma severă poate crește riscul altor afecțiuni ale ochilor, cum ar fi dezlipirea de retină. Oamenii se nasc cu această problemă, iar corectarea se face cu ochelari, dar se poate interveni, în unele cazuri, și chirurgical.

Astigmatismul poate face ca obiectele îndepărtate și din apropiere să fie neclare sau percepute deformat. Se întâmplă atunci când corneea sau/și cristalinul au o formă diferită de cea normală, ceea ce face ca lumina să se focalizeze eronat. Unii oameni se nasc cu această problemă, alții o dobândesc în prima parte a vieții, ca urmare a unei dezvoltări incorecte a globilor oculari. Astigmatismul este adesea asociat cu o altă eroare de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Se poate corecta cu lentile sau prin terapie chirurgicală cu laser.

Hipermetropia este eroarea care duce la formarea imaginii în spatele retinei, ca urmare a lipsei de convergență între elementele ce intervin în focalizarea imaginii. Persoanele care au hipermetropie văd neclar indiferent de distanța la care privesc și trebuie să depună efort constant de acomodare. Uneori, ele pot vedea bine la distanță, dar obiectele par mai aproape decât sunt în realitate.

Presbiopia apare dupa vârsta de 35-40 de ani și se manifestă prin dificultatea de a vedea de aproape. Viciul de refracție este efectul scăderii capacității de contracție a musculaturii din jurul cristalinului, fapt care face ca imaginile să se formeze în spatele retinei. Uneori, poate compensa miopia sau poate fi asociată cu alte vicii de refracție.

Tipuri de lentile

Majoritatea oamenilor petrec mult timp alegând ramele pentru ochelari, pentru că sunt cele care trebuie să fie în concordanță cu forma feței, dar și pentru că opțiunile disponibile sunt numeroase și provocatoare. Mai puțini sunt cei care își dau seama de importanța lentilelor, de posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de materiale care să ofere protecție ochilor (în cazul celor ce lucrează mult în fața dispozitivelor electronice), dar care să le și sporească substanțial acuitatea vizuală și calitatea vieții. Selectarea lentilelor ideale trebuie să țină cont de indicațiile medicului oftalmolog, ale opticianului, dar și de stilul de viață și nevoile fiecărei persoane ce are nevoie de ochelari de vedere.

Lentilele ochelarilor au scopul de a corecta, proteja și îmbunătăți vederea. Acestea sunt opțiunile de lentile:

 1. Lentilele monofocale simple sunt cele folosite pentru a corecta vederea de aproape sau de la distanță, în funcție de tipul erorii de refracție a ochiului, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Fiind cele mai comune și mai utilizate, aceste lentile sunt personalizate, pentru a se potrivi exact fiecărei persoane, uneori, având valori diferite pentru fiecare ochi (pentru că ochii nu sunt simetrici și nu evoluează la fel).
 2. Lentilele bifocale și lentilele progresive sunt făcute pentru a corecta vederea persoanelor care suferă de presbiopie. Cele bifocale permit o vedere clară atât de aproape, cât și de la distanță, în timp ce lentilele progresive corectează vederea la toate distanțele.
 3. Lentilele care oferă protecție pentru lucrul la computer protejează ochii de lumina albastră a ecranelor digitale și pot ajuta vederea atunci când se trece de la un dispozitiv la altul (de exemplu de la computer sau laptop la telefon sau invers).
 4. Lentilele destinate corectării vederii au proprietăți suplimentare speciale, care susțin vederea, protejează și ajută ochii. Astfel, există lentile fotocromice, sensibile la lumină, care se adaptează la diferite grade de luminozitate și filtrează razele UV, și lentilele anti-orbire, care apără ochii de luminile puternice, mai ales noaptea, fiind excelente pentru persoanele care conduc sau pentru cele care petrec mult timp în aer liber. Lor li se adaugă lentilele de protecție împotriva luminii albastre, care vine de la soare, televizoare, ecrane de computer și telefoane mobile, și lentilele de protecție UV, care blochează razele ultraviolete.
 5. O altă categorie de lentile sunt cele de protecție. Astfel, există lentile anti-zgârieturi, care ajută ochelarii să reziste mai mult și să mențină o vedere clară, lentile anti-pete, care împiedică petele și amprentele să rămână pe acestea, lentile antipraf și hidrofuge, care fac ca apa să alunece fără urme și lentile anticeață, care nu se aburesc.
 6. Unele persoane au nevoie de lentile foarte groase, pentru a corecta viciile de refracție de care suferă. Acestea, deseori incomode și grele, pot fi înlocuite cu lentile speciale, subțiri și ușoare, oferind același rezultat, dar fiind confortabile și ușor de purtat.

 

Toate aceste calități ale lentilelor pot fi combinate astfel încât să se potrivească perfect nevoilor celui ce le poartă și să ofere suportul necesar pentru o vedere clară, în orice condiții.

 

Cum alegi lentilele ochelarilor

Câteva sfaturi îți vor fi utile la alegerea lentilelor perfecte, mai ales dacă ești la prima pereche de ochelari.

Fiecare om are nevoi diferite în ceea ce privește ochelarii. Niciodată ochelarii altcuiva nu vor fi potriviți pentru tine, chiar dacă ai sentimentul că vezi bine cu ei, după cum nici ochelarii cu dioptrii prestabilite nu sunt o alegere înțeleaptă, pentru că nu oferă ochiului suportul de care acesta are cu adevărat nevoie, iar efortul de acomodare pe care îl faci va aduce prejudicii în timp.

Soluția optimă o reprezintă evaluarea dioptriilor la optician pentru fiecare ochi în parte și consultul la oftalmolog pentru identificarea și tratarea din timp a unor eventuale probleme și boli oculare, mai ales că cele mai multe dintre ele sunt asimptomatice, dar pot duce la pierderea vederii.

Lentilele pot fi realizate din plastic, care este ușor și ieftin, dar nu-ți oferă o acuitate vizuală excelentă, sau din sticlă, policarbonat ori Trivex, care oferă o claritate excepțională și care au o rezistență foarte mare, fiind și foarte subțiri.

Miopia sau hipermetropia sunt afecțiuni oculare frecvente, ce pot fi corectate cu ușurință prin intermediul lentilelor cu prescripție unică. Dacă sunt probleme cu adaptarea de la vederea de aproape la cea de distanță, lentilele progresive sunt soluția.

După 40 de ani, controlul oftalmologic pentru depistarea prezbiopiei este mai mult decât indicat. Ochelarii pentru vederea de aproape sunt confortabili, previn oboseala oculară și ridurile pe care le poți face atunci când privești printre gene și oferă o senzație de relaxare. Doar cine nu a experimentat dificultățile vederii de aproape nu înțelege cât de frustrantă și enervantă este această problemă de focalizare. Lentilele pot avea și rol de protecție, atât pentru lumina dispozitivelor electronice, cât și pentru radiațiile solare, ceea ce poate să prevină sau să întârzie apariția cataractei.

Ochelarii de computer pot preveni oboseala ochilor și supraexpunerea la lumina albastră. Aceste lentile sunt perfecte dacă petreci mult timp în fața ecranelor digitale.

Lentilele care asigură protecție UV pot fi asociate cu lentile pentru vederea la distanță sau de aproape (pentru activitățile în aer liber). În plus, lentilele fotocromice (numite și heliomate) asigură o vedere confortabilă atât în ​​interior, cât și în exterior. Lentilele anti-orbire oferă o viziune clară pe parcursul călătoriei.

Toate acestea sunt elemente pe care trebuie să le iei în calcul, ca să optezi pentru varianta cea mai potrivită stilului tău de viață. Există mereu o alegere perfectă, care poate face viața infinit mai confortabilă.

 

Tipuri de rame

Lentilele sunt partea medicală (tehnică) a ochelarilor. Ramele ochelarilor pot completa în mod reușit fizionomia, pentru ca purtarea lor să fie plăcută și să definească estetic imaginea posesorului. În plus, ramele pot face ca o pereche de ochelari să sublinieze personalitatea celui care îi folosește.

Un criteriu de bază la alegerea ramelor este materialul din care sunt realizate. Ramele pot fi din plastic, metal, o combinație de metal (inclusiv metale prețioase) și plastic, silicon sau alte materiale (lemn, de exemplu).

Rame cu cadrul complet 

Acestea înconjoară complet lentilele ochelarilor. Au meritul de a scoate în evidență ochii și pot fi folosite la lentile de orice dimensiune. Sunt rame robuste și reprezintă cea mai bună opțiune pentru lentilele mai groase sau pentru ochelarii care sunt purtați non-stop.

Rame cu jumătate de cadru 

Sunt cele care lasă partea inferioară a lentilelor liberă și au rolul de a accentua jumătatea superioară a feței. Aceste cadre oferă un aspect sofisticat, sunt ușoare și confortabile. Trebuie luat în calcul că, în lipsa unei protecții complete a lentilei, acestea sunt mai expuse la fisuri și ciobiri.

Ochelari fără rame 

După cum le spune și numele, este vorba despre ochelari care nu au rame în jurul lentilei; fixarea acestora pe urechi și nas se face cu capse și șuruburi, care sunt montate pe marginea exterioară a lentilelor. Ochelarii de acest tip sunt delicați, oferă cel mai amplu câmp vizual și sunt foarte ușoare, greutatea ochelarilor fiind cea a lentilelor. Soluția este preferată pentru lentilele subțiri, dar nu numai, fiind o opțiune și pentru ochelarii temporari (pentru vederea de aproape, de exemplu), dar și pentru a fi purtați tot timpul. Aceștia influențează cel mai puțin fizionomia.

Forma ramelor și fizionomia

Unele rame pentru ochelari arată minunat, dar pe fața ta, nu. Asta se întâmplă pentru că forma ramelor trebuie să fie în acord cu fizionomia. Alegerea ramelor pentru ochelari începe prin a stabili exact care este forma fetei tale, strângând complet părul. Astfel, fața umană poate avea șapte forme principale.

Fața ovală

O formă ovală a feței este considerată ideală, datorită proporțiilor echilibrate. Pentru a menține echilibrul natural, alege rame de ochelari care sunt la fel de largi (sau mai largi) decât cea mai largă parte a feței. Cele mai bune rame sunt cele rotunde, de tip oval sau în stil ochi de pisică.

Fața în formă de inimă 

O față în formă de inimă are o treime superioară largă și o treime inferioară mai îngustă. Pentru a reduce lățimea aparentă a părții superioare a feței, sunt ideale ramele mai late în partea de jos. Cadrele subțiri, de culoare deschisă și cadrele fără margini, care au un aspect ușor și aerisit, sunt, de asemenea, alegeri bune.

Fața alungită

Este fața mai degrabă lungă decât lată și cu o linie dreaptă a obrazului. Pentru a echilibra, alege rame rotunde sau ovale. Ramele cu decorațiuni sunt, de asemenea, utile pentru acest tip de formă a feței.

Fața pătrată

O formă pătrată a feței are un maxilar puternic și o frunte largă, iar lățimea și lungimea feței au aproximativ aceleași proporții. Pentru a face o față pătrată să pară mai lungă și să îndulcească unghiurile, alege rame înguste și ovale.

Fața în formă de diamant

Este caracterizată printr-o parte inferioară și o frunte înguste și pomeți proeminenți, dramatici.

Scopul ramelor este acela de a scoate în evidență ochii și a atenua amplitudinea pomeților, ideale fiind ramele ovale ori cele fără cadru sau în formă de ochi de pisică.

Fața rotundă

Are linii curbate, cu lățimea și lungimea în aceleași proporții și fără unghiuri. Pentru a face o față rotundă să pară mai subțire și mai lungă, alege rame de ochelari înguste, unghiulare.

Fața triunghiulară 

O față triunghiulară cu baza jos, la nivelul bărbiei, are o frunte îngustă. Pentru a adăuga lățime și a sublinia treimea superioară îngustă a feței, alege rame care sunt puternic accentuate de culoare și detalii. Ramele în formă de ochi de pisică sunt ideale.

Ramele ochelarilor trebuie să țină cont de culoarea pielii, a părului și a ochilor. Pielea măslinie, ochii închiși la culoare și părul brunet se potrivesc cu rame negre, argintiu, maro, albastru-gri, chihlimbar închis. Pentru un ten deschis la culoare, ochi albaștri sau verzi și păr blond, castaniu sau roșcat, culorile aurii, nuanțele de cupru, portocaliu, roșu, albastru și chihlimbar deschis sunt cele mai bune variante.

Toate aceste detalii, la care se adaugă recomandările medicilor oftalmologi și ale opticienilor, precum și stilul de viață te vor ajuta să alegi lentilele ideale și ramele de ochelari care să-ți pună în evidență chipul, ochii și personalitatea. 

 

Sursa foto: shutterstock.com/ unsplash.com