Acomodarea cu ochelarii de vedere: ce trebuie sa stii de la prima purtare

Acomodarea cu ochelarii de vedere: ce trebuie sa stii de la prima purtare

Oboseala frecventă a ochilor, episoadele de amețeală, durerile de cap și sensibilitatea la lumină sunt semne clare ale unei afecțiuni pentru care trebuie să te prezinți la medic. Cu un stil de viață ce implică foarte mult timp petrecut în interior și cu o expunere permanentă la ecrane digitale de diferite mărimi, de la smartphone la smart TV, cu toții suntem expuși miopiei, hipermetropiei, prezbitismului sau astigmatismului. O pereche de ochelari de calitate este, de cele mai multe ori, soluția prin care acestea pot fi ținute sub control, dar intervalul de timp în care efectele benefice se pot face simțite depinde și de modul în care o purtăm. Primele zile cu ochelarii pe nas pot părea dificile atât pentru cei care îi poartă pentru prima dată, cât și pentru ochelariștii care au înnoit perechea. În cele mai multe cazuri, însă, acomodarea se petrece aproape imperceptibil, mai ales dacă purtătorul respectă câteva reguli simple.

Vezi AICI oferta noastră de OCHELARI VEDERE

Ce presupune acomodarea cu ochelarii de vedere

Atunci când ne gândim la senzația de a purta ochelari noi, avem tendința de a lua în calcul doar efectul dat de dioptria lentilelor. În realitate, vom constata un efect derutant suplimentar, dat de prezența ramelor în câmpul vizual. Ochelarii trebuie realizați în perfectă conformitate cu rețeta medicală, oferită în urma efectuării consultației de specialitate. Pentru ca acomodarea ta ulterioară să fie cât mai lină cu putință, va trebui să ții cont de anumite aspecte preliminare examenului oftalmologic.

Astfel, înainte de acesta, ar putea fi indicat să întrerupi tratamentul cu anumite medicamente, iar o valoare prea mare a glicemiei sau a tensiunii arteriale poate afecta precizia dioptriei indicate de aparatura folosită la consultație. Este recomandat, așadar, în cazul în care ai boli cronice, să faci mai întâi o vizită la medicul de familie. Analiza medicului oftalmolog va fi complexă și va include întrebări legate de stilul de viață, de particularitățile meseriei practicate, precum și de pasiunile din timpul liber.

Aceste informații, corelate cu măsurătorile din cabinet, vor ajuta specialistul să determine o valoare cât mai precisă pentru dioptrii. Purtarea ochelarilor trebuie începută din prima zi, conform sfaturilor medicului. În caz contrar, nu doar că vei întârzia ameliorarea vederii, dar ai putea agrava efectele nefaste ale afecțiunilor, prin alternanța dintre momentele petrecute cu sau fără ochelari.

Vezi categoria noastră de ▶️ OCHELARI VEDERE FEMEI

Acomodarea cu ochelarii de vedere: ce trebuie sa stii de la prima purtare

 

Factori care influențează perioada de acomodare

Un examen oftalmologic bine efectuat și o pereche de ochelari de cea mai bună calitate sunt condiții de bază ale îmbunătățirii vederii, dar experiența acomodării diferă în funcție de particularitățile fiecărui ochelarist în parte. Cu toate că nu există o pereche de ochelari care să vindece afecțiunile de care ai putea suferi, din cauza prezenței permanente a unui viciu de refracție la nivelul retinei, orice model disponibil te ajută să compensezi viciile de imagine. Printre aspectele care te pot împiedica să te bucuri de perechea ta nouă de ochelari, în primele zile, s-ar putea număra următoarele:

Lentilele progresive: cu o concepție specială, bazată pe trei secțiuni, acest tip de lentile permite obținerea clarității, indiferent de distanța la care dorești să focalizezi obiectele. În ciuda faptului că vei putea privi prin ele atât aproape sau intermediar, cât și la depărtare, lentilele progresive pot necesita un timp de acomodare de peste două săptămâni.

Ochelarii cu cilindru: recomandați de medic în cazul persoanelor care suferă de astigmatism, acești ochelari sunt recunoscuți pentru efectul deformat al imaginii, obținut la primele purtări. Chiar dacă senzația poate dispărea după doar câteva ore sau zile, acest tip de ochelari îți solicită din plin ochii pentru a-i putea ajuta să vadă la fel de bine atât la apropiere, cât și la depărtare. Acest lucru vine din faptul că la nivelul creierului informația vizuală necesită timp până să poată fi procesată corect.

Lentilele monofocale: folosiți, atât pentru citit cât și pentru distanță, ochelarii cu acest tip de lentile sunt foarte ușor de găsit, iar mulți dintre cei care acuză probleme de vedere sunt tentați să-i achiziționeze chiar și din supermarket. O utilizare corectă a lor implică sfatul specialistului, o pereche de ochelari concepută cu profesionalism și o adaptare prealabilă la vederea de aproape, în cazul în care optezi pentru lentile monofocale pentru depărtare.

Dioptria nepotrivită: stabilirea incorectă a dioptriilor are un efect foarte neplăcut pentru adulți, care se pot confrunta cu tulburări temporare de vedere și cu amețeli puternice.

Presiunea exercitată de ramă: există numeroase cazuri în care, deși dioptria ochelarilor este corect determinată, iar perioada de timp de câteva săptămâni a trecut, durerile de cap persistă. Acest fenomen se datorează ramelor cu diametru prea mic, ale căror brațe pot presa tâmplele. Mai mult, tot ramele pot jena nasul, caz în care vor lăsa semne roșiatice specifice, în zona de contact cu pernițele.

Vezi categoria noastră de OCHELARI VEDERE BARBATI

Acomodarea cu ochelarii de vedere: ce trebuie sa stii de la prima purtare

Ce manifestări pot apărea la început

Calitatea lentilelor și a ramei unei perechi de ochelari nu se simte de la prima purtare, dar ea este cea care face diferența dintre o adaptare rapidă și una anevoioasă. În cazul în care nu te simți confortabil cu perechea de ochelari proaspăt achiziționată nici după câteva săptămâni, trebuie să reiei controlul oftalmologic. Ai putea afla, astfel, că ai ales o pereche nepotrivită sau că simptomele tale au o altă cauză, ce necesită tratament specific. Indiferent de motivele pentru care ai putea să nu te simți bine de la început cu perechea ta de ochelari, senzațiile care te pot afecta pe perioada întregii zile sunt:

  • vedere încețoșată;
  • înroșirea ochilor;
  • migrene;
  • amețeli;
  • deformarea imaginii la extremități;
  • dureri ale ochilor;
  • senzații de usturime;
  • lăcrimare, după privitul paginilor scrise sau al ecranelor digitale.

Informațiile de mai sus îți pot risipi teama de ochelari, în cazul în care nu ai mai purtat până acum o pereche. Dacă te pregătești de schimbarea lentilelor sau a ochelarilor, vei ști cum poți face o alegere mai bună.

Credit foto: Shutterstock